Lidé hromadně ruší živnosti. Nechtějí datové schránky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 20. 2. 2023 | 2 komentáře
Lidé hromadně ruší živnosti. Nechtějí datové schránky

Zdroj: Shutterstock

Počet žádostí o zrušení živnostenských oprávnění se v posledních třech měsících skokově zvýšil. Důvodem jsou povinné datové schránky – stát je od letoška automaticky přiděluje i lidem, kteří si podnikáním jen přivydělávají nebo kteří mají živnost přerušenou. Upozornila na to poradenská společnost Dun & Bradstreet.

Od listopadu do ledna zrušilo živnost celkem přes 40 tisíc podnikatelů, zatímco v letech 2020 a 2021 to bylo v průměru pod čtyři tisíce měsíčně.

„V lednu až září loňského roku se měsíční průměr rušených živností zvýšil na 4700, v říjnu to bylo 8400, v listopadu 11 800 a v prosinci rekordních 17 400. Poslední měsíc v roce bývá z pohledu zrušených živností dlouhodobě nejsilnější, nicméně v roce 2021 živnost zrušilo necelých 6100 podnikatelů a v roce 2020 to bylo 6320. V lednu 2023 podnikání zrušilo skoro 11 000 lidí, toto číslo však ještě není konečné,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. Za celý rok 2020 zrušilo živnost 44 600 podnikatelů, o rok později 47 710 a v roce 2022 to bylo 80 160.

Aktuálně je v Česku registrováno více než 2,179 milionu živnostníků. „Podle interní metodiky Dun & Bradstreet podnikatelské aktivity vykonává zhruba 1,143 milionu OSVČ, což představuje 52 % z celkového počtu. Ostatní vydaná živnostenská oprávnění jsou takzvaně spící, což v praxi znamená, že fyzická osoba má vydaný živnostenský list, ale podnikatelské aktivity nevykonává,“ upřesňuje Štěpánová. Mezi lety 2021 až 2022 stoupl počet podnikatelů jen o 6846, což je srovnatelný přírůstek jako v období 2020 až 2021. 

Datové schránky jsou od roku 2023 povinné pro všechny živnostníky a další podnikatele (OSVČ). Včetně těch, kteří mají podnikání jen jako vedlejší nebo pozastavenou činnost. Povinnost se rozšířila také na spolky, sdružení a nadace včetně společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ). Stát jim datovou schránku aktivuje automaticky, přihlašovací údaje dostávají noví uživatelé postupně od ledna do března.

Nepodnikající fyzické osoby nakonec nedostanou datovou schránku automaticky (zákon původně počítal s její aktivací, jakmile člověk při komunikaci se státem aspoň jednou použije některou z forem elektronické identity). Když o ni budou mít zájem, mohou si ji nechat zřídit dobrovolně.

Počty rušených živností v letech 2020 až 2022Zdroj: Dun & Bradstreet

Počty zrušených živností v letech 2020 až 2022

Psali jsme víc:


redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services