Platební morálka firem se v krizi zhoršuje. Jak na to nedoplatit?

Adam Šoukal | rubrika: BrandInsight | 21. 2. 2023
Ekonomická situace firmám nenahrává. Ceny vstupních nákladů rostou, ziskovost se snižuje. Do toho řeší pozdní nebo neproplacené pohledávky odběratelů, což představuje značný zásah do jejich rezerv. Východiskem může být postoupení pohledávky třetí straně.
Platební morálka firem se v krizi zhoršuje. Jak na to nedoplatit?

Zdroj: Shutterstock

Česká ekonomika zpomaluje a firmy se připravují na recesi. Podle studie společnosti Deloitte letos mimo jiné klesne hrubý domácí produkt o 1,1 procenta. S krizí na finančním trhu souvisí také prodlužování splatnosti faktur a zhoršování platební morálky firem. Podobnou situaci jsme pozorovali v roce 2009. Po pádu banky Lehman Brothers se výrazně prodloužila návratnost pohledávek a firmy na proplacení faktur čekaly v průměru 77 dnů.

I nepatrné prodlení se splatností faktur podnikatelé cítí skoro okamžitě. Nyní se průměrná splatnost faktur pohybuje okolo 52 dnů. Pokud tedy zákazník zaplatí o týden později, musí firma svou finanční rezervu navýšit o 15 procent. Když k tomu připočteme 20procentní nárůst nákladů, provozní kapitál by měl proti loňskému roku narůst o celých 35 procent.

O autorovi

Adam ŠoukalZdroj: Roger

Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Adam je velkým zastáncem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi.

Ale prověřuj

O to víc je teď důležitá ostražitost vůči obchodním partnerům. K jednoduchému prověření partnera můžou podnikatelé využít například portál justice.cz nebo Roger Ověření. Můžou tak předejít potenciálním problémům plynoucím z neuhrazené či pozdně proplacené faktury – obzvlášť nyní v souvislosti s rostoucí cenou vstupních nákladů. Také u spolupráce s už ověřeným odběratelem by měl dodavatel počítat s nastavením delší splatnosti faktur, než byl dosud zvyklý.

Většina firem takovou situaci řeší pomocí tradičního podnikatelského úvěru nebo kontokorentu. Ty jsou teď ale kvůli vysokým úrokovým sazbám ČNB drahé i hůř dostupné. Hrozba přicházející recese banky nutí ke zpřísňování podmínek. Navíc pořád platí pravidlo, že společnost za sebou musí mít určitou historii, pokud žádá větší částky.

Partner seriálu

Zdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Pomoct může faktoring

Alternativní řešení nabízí fintechy – společnosti, které se soustředí na inovace ve finančních technologiích. V případě postoupení pohledávky třetí straně se podnikatel ještě víc zajistí vůči riziku neproplacení faktury. Pokud mezi odběratelem a dodavatelem stojí faktoringová společnost, je větší pravděpodobnost, že bude pohledávka proplacena ve stanoveném termínu. 

Příkladem může být situace ve stavebnictví. Objednatel zadává projekt nebo jeho jednotlivé částí ke zhotovení velké stavební společnosti, která různě rozsáhlé práce dále outsourcuje na menší firmy nebo živnostníky. Ti dostanou zaplaceno za odvedenou práci až poté, co developer uhradí prostředky vůči stavební společnosti, bez ohedu na to, že původně vystavili fakturu s kratší dobou splatnosti.

Firmy na účet obdrží dostatek peněz na pokrytí nezbytných nákladů v době, kdy to nejvíc potřebují. Ušetří si starosti s dlouhým čekáním na splatnost faktury a zároveň si lépe pohlídají spolehlivost odběratele. Díky spolupráci s třetí stranou se snižuje pravděpodobnost, že dojde k pozdější úhradě nebo dokonce k neproplacení pohledávky. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Adam Šoukal

Spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je velkým zastáncem fintechových... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services