Pomoc s drahými energiemi přijde i pro firmy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 9. 2022
Pomoc s drahými energiemi přijde i pro firmy

Zdroj: Shutterstock

Firmy, na které se nebude vztahovat cenový strop oznámený vládou v pondělí, by měly mít od listopadu k dispozici dotační program na úlevu od vysokých cen energií. Po jednání vlády to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

Pomoc se má týkat hlavně firem ve zpracovatelském průmyslu, v těžebním průmyslu, v zemědělství, lesnictví nebo rybářství. O dotaci budou moci žádat podle toho, zda jde o energeticky náročné podniky, u kterých náklady na energie přesáhnou tři procenta hodnoty jejich produkce. „Energeticky náročné podniky budou mít nárok až na 200 milionů korun, ostatní až na 45 milionů korun,“ říká Síkela.

O pomoc pro energeticky náročné firmy budou moci žádat ty, které doloží, že jsou v provozní ztrátě, přičemž alespoň polovinu této ztráty způsobí náklady na energie. Tyto podniky pak budou mít nárok na podporu ve výši 50 procent způsobilých nákladů. U některých druhů odvětví bude možné, aby podpora dosáhla až 70 procent způsobilých nákladů.

Ostatní podniky budou mít na pomoc nárok v případě, že jejich náklady na energie vzrostou alespoň dvojnásobně. Srovnávat se bude období od 1. února do 31. prosince tohoto roku s průměrnými náklady na energie v minulém roce.

„Zastropování, které vláda představila v pondělí, se týká všech subjektů připojených na hladinu nízkého napětí, a to včetně malých a středních podniků s ročním odběrem do 630 MWh. Při odběru nad tuto hranici mohou využít dnes schválenou podporu, která podléhá notifikaci Evropské komise. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje výzvu, která bude obsahovat všechny požadavky na žadatele. Vypsána bude do konce letošního roku,“ upřesňuje mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Vláda se také dohodla, že v návaznosti na opatření navrhovaná Evropskou komisí bude připravovat pomoc s vysokými cenami energií i pro malé a střední podniky, které jsou připojeny na hladině vysokého a velmi vysokého napětí. „Malé a střední firmy, kterých se nedotkne zastropování oznámené v pondělí, tedy ty, které jsou odběrateli vysokého napětí a velmi vysokého napětí, budou moci podle aktuálního návrhu čerpat pomoc až ve výši osmdesáti procent průměrné spotřeby za posledních pět let. My toto nařízení budeme v České republice implementovat bezprostředně po jeho předpokládaném schválení Radou Evropské unie 30. září,“ dodává předseda vlády Petr Fiala.


redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services