Nový paušál pro OSVČ a méně papírování. Bude líp, slibuje desatero

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 28. 8. 2019 | 17 komentářů
Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček slibují živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) usnadnění podmínek pro podnikání.
Nový paušál pro OSVČ a méně papírování. Bude líp, slibuje desatero

Zdroj: Shutterstock

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček slibují živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) usnadnění podmínek pro podnikání. Na společné tiskové konferenci představili takzvaný podnikatelský balíček v podobě desatera opatření, jejich prostřednictvím má ke zjednodušení v příštích letech dojít.

Není mezi nimi žádná úplná novinka; nic, o čem by se dosud nemluvilo. Schillerová například připomněla, že prosadila zvýšení limitu pro využití výdajových paušálů (navrhované původně ODS), nebo že chce zavést takzvaný stravenkový paušál. Připomněla také dlouho avizovaný projekt Moje daně, díky němuž by se daňové přiznání podávalo podobně jednoduše jako v internetovém bankovnictví.

Nejsilnější opoziční strana návrhy vítá, nikoli však bez výhrad. „Návrhy, se kterými vláda přichází, měly fungovat nejpozději před čtyřmi lety. Opakovaně jsme je i předkládali. Ministři ANO a ČSSD ale místo toho od roku 2013 usilovně vymýšleli, jak na podnikatele zakleknout, nebo jim podnikání zatížit dalšími povinnostmi. Nechce se mi věřit, že by najednou paní Schillerová otočila o 180 stupňů. Celá situace na mě působí jako další z dlouhé řady marketingových výkřiků, které vedení ANO nedotáhlo za pět let v čele ČR do zdárného konce,“ reaguje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schillerová sama připouští, že "desatero" přichází až poté, co ministerstvo financí v posledních letech podle jejích slov prosadilo narovnání podnikatelského prostředí pomocí elektronické evidence tržeb či zavedení kontrolních hlášení. Obě opatření podle ní také přispěla k nárůstu vybraných daní. 

Zřejmě největším překvapením tiskové konference je, že ministerstvo stále nemá hotový konkrétní návrh paušální daně pro podnikatele s příjmy do milionu korun ročně. O chystané novince mluvila Schillerová na začátku února, představení podrobnějšího plánu ale odkládá (stejně jako změny týkající se zrušení superhrubé mzdy a další úpravy daní z příjmů fyzických osob).

Daňový balíček

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci


Za pizzu v restauraci zaplatíte od příštího roku nižší DPH než při objednání domů. Změn, které schválili poslanci, je mnohem víc. Projděte si podrobnosti.

Dárek za tři a půl miliardy. Co zlevní díky nižší DPH?


Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.

Peníze místo stravenek. Očima expertů

Paušální daň od roku 2021

Schillerová dnes zopakovala, že paušální daň ministerstvo financí připravuje tak, aby platila od začátku roku 2021. Živnostníci, kteří se k ní přihlásí, si výrazně usnadní daňové povinnosti. V jedné paušální platbě by od zmíněného roku mohli zaplatit daň z příjmů, sociální i zdravotní pojištění. To vše bez jakékoli administrativy a daňových kontrol. Zjednodušeně řečeno by podnikatelé odvedli předem určenou částku a už by nikdo nezkoumal, zda odpovídá jejich skutečným příjmům.

Podrobnosti o paušální dani dnes Schillerová neuvedla. Ministerstvo ale webu Peníze.cz potvrdilo, že dál počítá s výší daně 500 korun měsíčně (6000 korun ročně) i s dobrovolností systému. Spolu s touto daní by podnikatelé odváděli minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok. Pokud bychom vycházeli ze současných čísel, šlo by celkem o zhruba 5100 korun měsíčně. Jenže: většina OSVČ doteď  – po odečtení slevy na poplatníka, případně i slev na děti a dalších zvýhodnění – neplatí vůbec žádnou daň. Díky daňovému bonusu můžou od státu naopak peníze dostat. Velké skupině OSVČ by se tedy dobrovolný přechod na nový systém nevyplatil.

Z výpočtů webu Peníze.cz na základě těchto předběžných dat vyplývá, že platit paušální daň 500 korun měsíčně by se vůbec nevyplatilo například živnostníkům, jejichž měsíční příjem se pohybuje kolem hranice 27 tisíc korun, což zhruba odpovídá mediánu mezd v Česku. Platí to pro všechny úrovně výdajových paušálů, které živnostníci mohou využívat.

Podnikatelé s tímto příjmem dnes daň z příjmů neplatí kvůli základní daňové slevě na poplatníka (24 840 korun ročně) žádnou – mají nulovou daň. A pokud ještě uplatňují „slevu za děti“, vyplácí jim stát daňový bonus. Pokud by se přihlásili k paušální dani, tratili by minimálně 6000 korun za rok (500 krát 12).

S rostoucím příjmem se pak situace může měnit. Obecně platí, že čím vyšší příjem a méně využitých daňových slev, tím roste pravděpodobnost výhodnosti daňového paušálu. Připočítat je samozřejmě třeba i případné náklady na účetního, které by s paušální daní odpadly, nebo i uspořený čas.

U měsíčního příjmu ve výši 75 tisíc korun už je situace opačná než u živnostníků s nejnižšími příjmy. Paušální daň, jak s ní počítá ministerstvo financí, by tu dávala smysl. Nevyplatila by se jen řemeslníkům, kteří využívají 80% paušál a zároveň neodečítají slevy za děti. Například živnostník s 60% paušálem, který využívá slevu na jedno dítě, dnes na dani měsíčně zaplatí téměř 1200 korun. S paušální pětistovkou by ušetřil 700 korun každý měsíc.

Srovnejte si to s námi

Změny zákonů jen ve dvou termínech

Mezi další plány, které mají zjednodušit podnikání, patří záměr zavádět nové zákony s dopadem na podnikání jen dvakrát ročně, a to k 1. lednu nebo 1. červnu. Také s tímto plánem přišla opoziční ODS. 

„Samozřejmě budou vždy ospraveditelné výjimky,“ říká ministr Havlíček. Pravidlo o jednotné účinnosti chce prosadit tak, aby ze zhruba 50 až 100 ročních změn zákonů pro podnikatele proběhlo 80 až 90 procent jen v dvou pevně daných termínech.

Ministr průmyslu také podnikatelům slíbil, že do konce prvního čtvrtletí roku 2020 budou mít k dispozici všechny daňové formuláře k interaktivnímu vyplnění. Ministerstva také plánují omezení statistických šetření vyžadovaných po podnikatelích nebo jednodušší jednání se stavebním úřadem.

„Řadu povinností, které po podnikatelích vyžaduje stát, by měla řešit veřejná správa. Je mou prioritou, aby se v maximální možné míře sdílela data a informace, které si stát může zajistit sám, aby státní správa i samospráva využily v první řadě svých možností a nepřenášely povinnosti na podnikatele," dodává Havlíček.

Desatero pro podnikatele (v původním znění od ministerstev)

1. Podpora rodinného podnikání

Přesná definice „rodinného podnikání“ je zásadní. Jde o největší zdroj pracovních míst v soukromém sektoru a jeho vícegenerační charakter pomáhá stabilizovat české hospodářství.

Úkoly pro ministerstva:

  • Schválit definici pojmů „rodinná živnost” a „rodinná obchodní korporace” (SPLNĚNO)
  • Připravit příručku Jak předat rodinnou firmu další generaci? (11/2019)
  • Zavést registrace rodinných firem (3/2020)
  • Realizovat další kroky jako vzdělávací a poradenské služby, přístup k financím, propagace atd. (2020)

2. Jednodušší rozjezd

Stát musí zájemcům o živnostenské oprávnění jejich podnikatelský start maximálně usnadnit. Proto jsme přes Portál občana zjednodušili ohlašování živnosti a vyřízení žádosti o koncesi včetně registrací k daním a odvodům.

Úkoly pro ministerstva:

  • Zařídit pohodlnější vyřízení živnostenského oprávnění přes Portál občana (SPLNĚNO)
  • Usnadnit registraci k daňový povinnostem a odvodům přes Portál občana (SPLNĚNO)
  • Umožnit složení základního kapitálu pro s.r.o. v notářské úschově (2020)

3. Změny v zákonech jen dvakrát ročně

Legislativa ošetřující podnikání se mění v nepravidelných intervalech a je těžké vývoj sledovat. Proto navrhujeme ustanovení dvou dnů, kdy budou nabývat účinnosti národní právní předpisy s dopadem na podnikání. Navrhujeme 1. ledna a 1. července.

Úkoly pro ministerstva:

  • Vyhradit dva dny, 1. ledna a 1. července, pro účinnost zákonů s dopadem na živnostníky a další podnikatelské subjekty (12/2019)
  • Realizovat faktické využívání těchto dvou dnů pro zavádění nových zákonů s dopadem na živnostníky a další podnikatelské subjekty kromě ospravedlnitelných výjimek, které musí být vždy řádně odůvodněné (2020)

4. Konec daňovým výjimkám

Naším cílem je zjednodušení daňového systému, které povede k jeho odlehčení od řady sporných a nesystémových výjimek. Zajistíme revizi a sloučení daňových výjimek a budeme bránit zavádění dalších.

Úkoly pro ministerstva:

  • Provést důkladnou analýzu stávajících daňových výjimek a vyhodnotit jejich vliv na výši obecné sazby daně (2019)
  • Zahájit redukci, zobecňování a slučování výjimek (2020)
  • Nezavádět nové výjimky (SPLNĚNO)

5. Jednotná databáze formulářů

Soustředili jsme přes 1300 formulářů pro živnostníky do jedné přehledné databáze, kde je snadné konkrétní formulář vyhledat.

Úkoly pro ministerstva:

  • Shromáždit všechny formuláře pro podnikatele na jednom místě (SPLNĚNO)
  • Umožnit vyplňování formulářů v elektronické formě prostřednictvím interaktivních souborů nebo online aplikací (3/2020)

6. Všechny povinnosti a informace na jednom místě

České podnikatele stále trápí nepřehlednost v povinnostech, které vůči státu mají. Proto chceme všechna tato pravidla a další informace srozumitelně a jednoduše popsat na jednom místě.

Úkoly pro ministerstva:

  • Zprovoznit informační systém pro podnikatele (PES) Hospodářské komory ČR, ve kterém snadno najdou přehled svých povinností vůči veřejné správě (SPLNĚNO)
  • Připravit nové webové stránky pro podnikatele Businessinfo.cz, které otestují sami podnikatelé a živnostníci (3/2020)

7. Omezení statistických průzkumů

Připravili jsme omezení statistických šetření díky rušení a úpravám statistických formulářů nebo zvýšení limitů pro povinné vyplňování, což uleví tisícům podnikatelů.

Úkoly pro ministerstva:

  • Omezit statistické šetření při úspoře minimálně 25 mil. Kč/rok pro nejméně 3 500 podnikatelů (12/2019)
  • Omezit statistické šetření při úspoře minimálně 40 mil. Kč/rok pro nejméně 13 000 podnikatelů (12/2020)

8. Jednodušší a nižší daně nejen pro malé firmy

Připravujeme zavedení jedné paušální platby pro živnostníky s ročním obratem do jednoho milionu Kč. Tito podnikatelé už nebudou muset přiznávat daň z příjmu a odvody na třech různých formulářích, nově jim bude k zaplacení stačit jediná paušální platba. Výrazně se jim díky tomu sníží administrativa a nebudou už muset platit za účetní služby.

Rozvoj podnikání podpoří také nižší DPH na celou řadu řemeslných a odborných služeb, impulsem pro sektor stravování bude další snížení DPH na stravovací služby. Všem osmi milionům daňových subjektů pak komunikaci se státem usnadní přehledné a intuitivní rozhraní online finančního úřadu, jehož spuštění pod názvem Moje Daně plánuje rezort financí v roce 2020.

Úkoly pro ministerstva:

  • Zvýšení limitu ročních příjmů pro výpočet výdajového paušálu z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč (SPLNĚNO)
  • Snížit DPH na stravovací služby z 15 % na 10 % a DPH na odborné služby z 21 % nebo 15 % na 10 % v souvislosti s novelou zákona o evidenci tržeb (2020)
  • Spuštění portálu Moje Daně (12/2020)
  • Zavést paušální daň pro živnostníky a další podnikatele z řad OSVČ s obratem do 1 mil. Kč (2021)
  • Zjednodušení poskytování příspěvku na stravování zaměstnancům - nová možnost stravenkového paušálu (2021)

9. Kompenzace exekučních nákladů

Problémy s exekucemi má v současné době až 900 tisíc občanů. A pokud jsou zaměstnáni, má jejich zaměstnavatel s výkonem exekuce nemalé administrativní a finanční náklady. Proto je nezbytné prosadit kompenzační systém, který by tyto náklady pomohl pokrýt.

Úkoly pro ministerstva:

  • Prosadit paušálně stanovenou náhradu nákladů živnostníků a dalších podnikatelů na administraci exekucí zaměstnanců v rámci vládní novely občanského soudního řádu (2021)

10. Vstřícnější stavební úřad

V současné době je pro živnostníky jednání se stavebním úřadem noční můra. Navrhujeme proto zásadní zjednodušení celého procesu, živnostník pouze odevzdá projekt a stavební úřad vyřídí všechna ostatní povinná vyjádření za něj.

Úkoly pro ministerstva:

  • Zavést systém, kdy živnostník odevzdá pouze projekt a ostatní povinná vyjádření za něj vyřizuje stavební úřad. (Dle projednání nového stavebního zákona - 2021)

Zdroj: ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu a obchodu

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2019 11:51, Honza

Co já na to jako OSVČ? Co by... Volby se pomalu blíží, nejsme malá voličská základna, tak se nás snaží trochu zmasírovat:-) a nasypat mám trochu cukru, aby nás to bičování z minulosti a v budoucnu tolik nebolelo. Jak taky jinak, že? Zaklekávání na firmy, nesystémové utrácení v době konjunktury, nesmyslné slevy v dopravě atd. atd.? Věřím, že nezapomeneme soudruzi! Poctivé práci bez státní byrokracie 3x zdar.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2019 8:09, Octopus

No ja si hlavne platim na duchod vice nez povinne musim. Pujde to realizovat i s pausalem? Asi ne...

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services