Nový občanský zákoník: tichá společnost, důchod a výměnek

Richard Gürlich | rubrika: Seriál | 5. 2. 2014 | 16 komentářů
Tichou společnost známe, byť jako tiché společenství, smlouva o důchodu (tedy rozuměj: nikoli o tom státním) také není žádná novinka. Něco jiného je ovšem výměnek. Ten bychom v občanském zákoníku, který platil do konce minulého roku, nenašli. Přesto to zní minimálně povědomě… Ano, nový občanský zákoník opět vrací v život cosi, co už tady kdysi fungovalo. Takže ani tahle novinka tak docela novinkou není.
Nový občanský zákoník: tichá společnost, důchod a výměnek

Tichý společník

Většina z nás nejspíš ani nevěděla, že se tomu říká tiché společenství. Nevadí, stejně se tomu s novým občanským zákoníkem říká jinak. Od letoška se uzavírají smlouvy o tiché společnosti. Význam ale známe, víme, co to znamená, když někdo má tichého společníka. To je osoba, která se uzavřením smlouvy o tiché společnosti zavazuje ke vkladu, kterým se bude podílet na výsledcích podnikání podnikatele. A podnikatel se mu na oplátku zavazuje vyplácet podíl na zisku. S novým občanským zákoníkem už neplatí, že by taková smlouva musela mít nutně písemnou formu, bude se tedy moci uzavírat neformálně.

Další novinkou je možnost tichého společníka podílet se na provozu jen některého ze závodů podnikatele, který bude například oproti zbytku podnikání ziskový.

K ujednání, že se tichý společník bude podílet pouze na zisku, zatímco ztrátu nechá podnikateli, se nebude přihlížet. Podíl na ztrátě musí být stejný jako podíl na zisku.

Podíl na zisku má podnikatel tichému společníkovi vyplatit do třiceti dnů po vyhotovení účetní závěrky (popřípadě po jejím schválení). Nový kodex také výslovně stanoví, že o nevybraný podíl na zisku se vklad tichého společníka nezvyšuje. Jakmile tichá společnost zanikne, vrátí podnikatel tichému společníkovi jeho vklad, od kterého odečte podíl na ztrátě nebo ke kterému přičte podíl na zisku podle stavu podnikání ke dni zániku tiché společnosti.

Občanský zákoník 2014

Jaké změny přináší nový občanský zákoník? Sledujte náš speciál!

Občanský zákoník 2014

Seriál vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří GÜRLICH & Co., která na Peníze.cz zaštiťuje rovněž bezplatnou právní poradnu.

Důchod, nikoli ten státní

Smlouvou o důchodu se plátce zavazuje platit příjemci pravidelně peněžité dávky neboli důchod (zpravidla na dobu neurčitou či na dobu života osoby). Splatnost důchodu je v případě absence jiné dohody vždy měsíčně napřed. Písemná forma smlouvy už nebude vyžadována vždy, ale pouze v případech, kdy se bude uzavírat na dobu delší než pět let nebo na dobu života osoby.

Pokud se zřizuje důchod bezúplatně (plátce za něj nedostává žádné protiplnění), může si plátce vyhradit, aby nebylo možné příjemcův důchod postihnout exekučně ani v insolvenčním řízení až do výše, která je nutná pro zaopatření osoby, která důchod pobírá.

Při úplatném důchodu – typicky jde třeba o případ, kdy stará maminka daruje synovi dům a on jí bude na oplátku platit do konce života určitou částku – nelze v případě nevyplácení dávek odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení úplaty (v našem příkladu tedy domu). Je ale možné dávky vymáhat soudně s tím, že soud má na návrh příjemce právo prodat část plátcova majetku a výtěžek použít k placení důchodu po přiměřenou dobu do budoucna.

Anketa

Jak se vám líbí institut výměnku?

Na vejminku

Novým smluvním typem, který nový občanský zákoník zavádí, je smlouva o výměnku. Ve starší literatuře najdeme slovo výměnek také ve formě výminek – což přesněji naznačuje etymologii slova a lépe naznačuje, o co vlastně jde. Vlastník nemovité věci (výměnkář) si totiž v souvislosti s jejím převodem na jinou osobu smlouvou o výměnku vymiňuje pro sebe či pro třetí osobu požitky, úkony nebo práva, sloužící k zaopatření na dobu života nebo na dobu určitou, a nabyvatel se zavazuje zaopatření poskytnout (typicky se jedná o bydlení v rámci převáděné nemovitosti). Výměnek je nepřevoditelný a nepřechází na výměnkářovy dědice.

Osoba zavázaná k výměnku pomůže výměnkáři, který to nezbytně potřebuje v nemoci, při úrazu či podobné nouzi, i pokud to nebylo ujednáno. Osoba zavázaná k výměnku také poskytne výměnkáři na vlastní náklad vhodné náhradní bydlení při zkáze stavby. Při tak podstatné změně poměrů, kdy už nebude možné spravedlivě požadovat setrvání na výměnku, však bude mít soud na návrh osoby zavázané k výměnku právo rozhodnout, že se výměnek zcela či zčásti přeměňuje na peněžitý důchod. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2014 11:22, Ham lingam

Miro, nepřehánějte. Není to žádná novinka, přečtěte si ten článek ještě jednou. Tichého společníka jste mohl mít už teď. Je to úplně normální věc. Vidět v tom objednávku mafiánů je krávovina. Je to institut normální všude na světě a u nás dávno zavedenej, nový zákoník to jenom maličko přejmenovává z tichého společenství na tichou společnost. Nevím, jestli z vás cáká víc hlouposti než nasranosti nebo naopak, obojího ale zbytečně moc.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2014 11:06, miro

Tiché společenství bude výborné pro mafiány,tuneláře a podobnou havěť k praní špinavých peněz,protože jejich společenství už nebude dohledatelné,nikde nebudou figurovat a jejich majetek a finance budou chráněny zákonem,zřejmě dle jejich vlastní objednávky.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový občanský zákoník: Smlouva o dílo

21. 1. 2014 | Richard Gürlich

Nový občanský zákoník: Smlouva o dílo

Nový občanský zákoník odstraňuje dvojkolejnost obchodní a neobchodní smlouvy o dílo.

Jak přežít nový občanský zákoník. To nejdůležitější

17. 12. 2013 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Jak přežít nový občanský zákoník. To nejdůležitější

Nový občanský zákoník má přes tři tisíce paragrafů, což je dávka, která mnohonásobně překračuje dávku smrtelnou. Platit to začne už za tři neděle a neznalost zákona neomlouvá. Máme... celý článek

Očima expertů: Nový občanský zákoník již od ledna. Na co si dát pozor?

13. 12. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Nový občanský zákoník již od ledna. Na co si dát pozor?

Víte, co vás všechno čeká s novým občanským zákoníkem? Na co si dávat zvlášť pozor, vám poradí právníci, advokáti, zástupci pojišťoven, spotřebitelských sdružení a finančněporadenských... celý článek

Nový občanský zákoník: Novinky v nájmu bytu a domu

28. 11. 2013 | Richard Gürlich | 1 komentář

Nový občanský zákoník: Novinky v nájmu bytu a domu

V minulém díle našeho seriálu o změnách spojených s novým občanským zákoníkem jsme hovořili obecně o nájemní smlouvě. A vyjmenovali jsme několik kategorií, kterým se nový kodex věnuje... celý článek

Partners Financial Services