Makro: velkoobchod pro podnikatele, nebo pro osobní spotřebu?

Makro: velkoobchod pro podnikatele, nebo pro osobní spotřebu?
Velkoobchod je nákupem zboží za účelem jeho prodeje k další podnikatelské činnosti. Vše, co zde pořídíte, byste měli evidovat a používat ke svému podnikání, což ovšem nebývá vždy pravidlem. Ve velkoobchodním řetězci Makro můžete nakupovat zboží i pro svou vlastní potřebu, a nemusíte ho tedy zohledňovat v účetnictví. Takové zboží pak rovněž můžete i bez dokladu prodat. A tím, kdo v obou případech tratí, je stát.

Společnost Makro Cash and Carry je největší velkoobchodní řetězec u nás. "Zákazníky Makro jsou například firmy ze sektoru služeb, drobní maloobchodníci, hotely, restaurace a podobně. Přístup do velkoobchodních středisek typu cash and carry je omezen na držitele speciální karty, která se vydává jen osobám provozujícím živnost nebo podnikatelům působícím v uvedených oborech," přibližuje poslání společnosti tisková mluvčí Markéta Světlíková.

Z popisu by se tedy mohlo zdát, že Makro slouží těm, kteří zboží nakupují za účelem jeho dalšího prodeje. Praxe je však jiná. Mnoho z vás určitě nakupuje zboží v Makru ne pro svou prodejnu, ale pro svou potřebu, respektive pro potřebu své domácnosti. Jak tedy odlišit, kdy budete spotřebovávat doma a kdy na tom budete dál vydělávat? Nijak, záleží na vaší dobré vůli se přiznat. Makro má totiž výjimku, že zboží v něm nakoupené pro vlastní potřebu není nutné zahrnovat do účetnictví. Nadměrnou spotřebu alkoholu, kávy a cigaret lze přece vysvětlit bohémským způsobem života...

Nejen pro podnikatele

Makro také umožňuje registraci a přístup do svých velkoobchodních středisek orgánům státní správy nebo regionální samosprávy s tím, že zajišťují uspokojování veřejných potřeb nebo potřeb státních organizací.

Vždy sice dostanete doklad o prodeji zboží, který splňuje všechny náležitosti úplného daňového dokladu a obsahuje také informace o celkové výši spotřební daně. Zda jej ovšem dáte do účetnictví, nebo ne, je vaše věc (o daňovém dokladu se více dočtete v příloze). Podle ředitele Odboru účetnictví a auditu ministerstva financí Petra Plesnivého není pro správné účtování rozhodující, zda jsou na dokladu uvedeny informace týkají se jak podnikatele, tak jiné osoby. Důležité je označit pouze ty položky, které se týkají podnikání. Tedy něco jako, tuhle whisky ještě může má rodina vypít, aniž by měla sedmou otravu alkoholem tento měsíc, a tuto už bude evidovat.
Výše zmíněnou výjimku má Makro podle našich informací posvěcenu ministerstvem financí. Nicméně Makro ani ministerstvo nám tuto skutečnost přímo nepotvrdilo, ovšem ani nevyvrátilo.

Pokladny to nevytrhnou...

Tento způsob získávání zboží neztíží ani zákon o registračních pokladnách, který od příštího roku zavádí povinnost mít pokladny s fiskální pamětí. Povinnost evidovat veškeré své platby se týká jen maloobchodníků a provozovatelů hostinské činnosti, nikoli však velkoobchodů. Navíc už nyní nedá velkou práci získat programy na úpravu denních tržeb v pokladně. Že zákon přinese mnohem víc komplikací než užitku se můžete dočíst v článku K čemu budou registrační pokladny?

... prodejky snad ano?

Makro však není jediným velkoobchodem, ve kterém můžete nakoupit zboží a s jeho dokladem si prakticky dělat co chcete. Běžnou velkoobchodní praxí je možnost prodeje na takzvaný zjednodušený daňový doklad, tedy prodejku (více o něm se dočtete na tomto místě). Oproti úplnému daňovému dokladu nemusí obsahovat údaje o kupujícím, avšak zboží můžete takto nakoupit pouze hotově, kartou nebo šekem, a to maximálně do výše 10 tisíc Kč. "Cigarety, tabákové výrobky a jízdenky však na prodejku dostat nelze. Pokud je chcete nakoupit, musíte se u nás zaregistrovat, a to znamená dát zboží do účetnictví," dozvěděli jsme se na obchodním oddělení jednoho velkoobchodu. Jak snadno může dojít ke "ztrátě" dokladu, asi nemá smysl rozepisovat. Navíc i velkoobchody mohou nakupovat od svých dodavatelů, tedy zpravidla výrobců, hotově bez dokladů. Je proto legitimní otázkou, o kolik peněz na daních stát takto přichází.
Makro tedy vydává doklady adresné, avšak s tím, že si můžete vybrat, zda zboží bude sloužit vám, nebo půjde dále do prodeje. Jiné velkoobchody naopak vydávají doklady neadresné, u nichž je téměř jisté, že v účetnictví neskončí.

Těžko si v tomto zaběhlém systému představit zprůhlednění a lepší výběr daní. Vláda se o to sice snaží zavedením registračních pokladen, ale možná by bylo efektivnější zaměřit se a kontrolovat činnost velkoobchodů a zamezit některé výjimky, spíše než nesmyslně postihovat ty, jenž využívají mezer systému. Řešit následek je však zřejmě jednodušší a možná i veřejně viditelnější, než se podívat na příčinu.

Nakupujete v Makru? Pro svou vlastní potřebu? Nebo nákupy zahrnujete do účetnictví? A co děláte s prodejkami, na kterých není uveden kupující? Diskuzní

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2006 15:11

V Makru se vyplatí tak akorát alkohol a cigarety, někdy parfémy. Vše ostatní je tam dražší než v levném hypermarketu.
Taky mám kartu, párkrát do roka tam zajdu na zboží z letáku. Většinou se jedná o ty samé položky. Lacalut, Wella lak na vlasy občas nějaké cukrovinky.

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2011 14:09, Nikita

Dneska mě v Makru okradli o 250 korun. Bohužel jsem neměla brýle, abych
si účet zkontrolovala u pokladny. Koupila jsem 2 ks drti z lososa a
počítali mě 2 balení po 6-ti kusech. Dejte si lidičky pozor na ty
fašisty.

Zobrazit celé vlákno

-35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

K čemu budou registrační pokladny?

26. 1. 2006 | Dana Chytilová | 4 komentáře

K čemu budou registrační pokladny?

Pochybujete o smyslu registračních pokladen? Vláda nikoliv. Daňový přínos prý bude, ale v jaké výši, a kolik na jejich zavedení utratí peněz, neprozradí. Na tak "složité otázky" prý... celý článek

Státem ohrožený druh? Živnostník

13. 1. 2006 | Dana Chytilová

Státem ohrožený druh? Živnostník

Drobných podnikatelů v uplynulých dvou letech rapidně ubývalo a ještě ubývat bude. A to i přesto, že se vláda ve svém programovém prohlášení pyšní jejich podporou. Jinak asi vypadá... celý článek

Daň z příjmu za rok 2005: OSVČ čekají zásadní změny

6. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daň z příjmu za rok 2005: OSVČ čekají zásadní změny

Již za rok 2005 mohou OSVČ uplatnit vyšší výdajové paušály. Při přechodu na ně ale musí splnit některé povinnosti, málokdo se např. obejde bez nutnosti podat dodatečné daňové přiznání.... celý článek

Bankovní účty pro svobodná povolání: prestiž a účel

13. 4. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Bankovní účty pro svobodná povolání: prestiž a účel

Pojišťovací agenti a makléři, advokáti, notáři, exekutoři, správci konkurzních podstat, dražebníci a jiní mají ze zákona povinnost uschovávat cizí peníze. Některé banky jim ve své produktové... celý článek

Evropské programy bank: objev roku, nebo marketing?

8. 2. 2005 | Jan Heřman

Evropské programy bank: objev roku, nebo marketing?

Příliv miliard korun ze strukturálních fondů na investiční projekty uvítaly i české finanční ústavy. Velká bankovní trojka přispěchala se speciálními produkty. Co všechno banky nabízejí... celý článek

Partners Financial Services