Státem ohrožený druh? Živnostník

Státem ohrožený druh? Živnostník
Drobných podnikatelů v uplynulých dvou letech rapidně ubývalo a ještě ubývat bude. A to i přesto, že se vláda ve svém programovém prohlášení pyšní jejich podporou. Jinak asi vypadá podpora očima státu a jinak očima těch, komu je určena.

V posledních dnech často čteme a slýcháme, že samostatně vydělávající osoby (OSVČ) to u nás nemají jednoduché a že od roku 2003 vzdalo podnikání skoro 90 tisíc z nich. Vzhledem ke zhruba 911 tisícům OSVČ evidovaných Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) ke konci loňského roku jde o téměř 10 %.

Bejvávalo, bejvávalo...

Podnikatelský entuziasmus se u nás podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Míla za posledních pět šest let vytrácí, mnohem jednodušší je být zaměstnancem nebo v evidenci úřadu práce. O ty se stát postará, nenesou téměř žádné riziko a odvádí státu méně. Logickou souvislost, tedy že s vyšší mírou rizika a samostatnosti byste měli doplácet méně, nehledejte. Stát hází klacky pod nohy a brání v aktivitě tam, kde by měl uvolňovat trh. Pokud se nezmění atmosféra, odejdou ti schopnější za hranice, už nyní má spousta z nich takzvané offshoringové firmy v zahraničí. (Více se o tom dočtete ve sloupku.)

Offshoring:
Jedná se o vyčleňování části výroby a služeb do zahraničí, přesun firemních aktivit do zemí s lepšími podmínkami (podstatně nižšími náklady).
Navíc se stát snaží zvýhodňovat zaměstnance, co to jen jde. Podobné návrhy, jako příspěvky na dovolenou zaměstnancům ve výši 10 tisíc Kč za rok, s nímž přišel poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda, zvýší spíš korupční prostředí ve firmách, než by někomu prospěly. Zda je to výhoda pro zaměstnance, nebo další omezení podnikatelů, rozhodněte sami.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka je sice podpora malého a středního podnikání deklarována v programovém prohlášení vlády, k věcnému naplňovaní ale téměř nedochází. "Pozitivním příkladem je zrychlení zápisu do obchodního rejstříku, k němuž došlo v uplynulém roce, naopak snižování administrativní zátěže nebo zavedení centrálních registračních míst je stále ještě hudba budoucnosti," dodává Drábek.

Registrované osoby k dani z příjmů fyzických osob
Rok Počet ukončených registrací Počet nových registrací Počet OSVČ k 31.12. Počet OSVČ k 31.12., kteří mají povinnost platit zálohy na důchodové pojištění
2002 23 230 77 671 983 336 648 029
2003 24 418 78 090 998 520 648 486
2004 41 097 67 286 945 508 750 307
2005 35 552 53 250 910 829 729 141
Zdroj dat: Ministerstvo financí, ČSSZ
Poznámka MF ČR: Z údajů ČSSZ možná vyplývá pokles počtu OSVČ, kteří platí sociální pojištení. Ale rozhodně z toho nevyplývá, že dochází ke snížení počtů živnostníků, alespoň z hlediska daňové správy, tedy aktivních podnikatelů plus dlužníků.

Přínosem mělo být i zvýšení výdajových paušálů pro výpočet daně (více se o tom dočtete v článku Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže ), avšak podle podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřicha Dandy mají podnikatelé příliš velké náklady na podnikání, než aby je používali. Pro ty, kteří pracují s marží do 10 %, je paušál nevýhodný. Avšak těm, jejichž výdaje se pohybují kolem hranice dané paušálem nebo lehce nad ni, ušetří spoustu papírování a strachu z kontrol.
Bohužel přechod z uplatňování skutečných výdajů na paušál není jednoduchý. Měl-li podnikatel za rok 2004 nějaké nespotřebované pohledávky, závazky nebo zásoby, musí podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004, neměl by však za ně platit penále. Podle Dandy to ale žádný daňový poradce ani ministerstvo financí "nedá písemně".

Zdaňovací období Počet podaných daňových přiznání typu B Počet daňových přiznání, ve kterých byla deklarována ztráta před snížením o nezdanitelné a odčitatelné položky Počet daňových přiznání, ve kterých byla deklarována ztráta po snížení o nezdanitelné a odčitatelné položky
2002 1 255 100 96 446 313 919
2003 1 251 341 88 959 296 062
2004 1 199 605 1) 83 728 146 031
Zdroj dat: Ministerstvo financí ČR
Poznámka: 1) V roce 2004 došlo k zavedení minimálního základu daně. Za toto zdaňovací období uvedlo minimální základ daně 272 794 osob.

Budou OSVČ v červené knize?

Co způsobuje, že se menší podnikatelé u nás stávají ohroženým druhem?

  • Zavedení minimálního základu daně z příjmů v roce 2004 v rámci reformy veřejných financí, které mělo zabránit daňovým únikům. I když jste ve ztrátě, musíte státu odvést tolik, kolik vydělá zaměstnanec pobírající polovinu průměrné mzdy, tedy zhruba 9 tisíc Kč ročně. Ti, kteří v minulosti neodváděli nic, i když "zisky" rozhodně nebyly nulové, tak musí platit alespoň minimum. Ti, kteří jsou opravdu ve ztrátě, mají smůlu.
  • Neustále se zvyšující minimální vyměřovací základ pro platbu sociálního a zdravotního pojištění.
  • Hrozba vyplácet nemocenskou svým zaměstnancům prvních 14 dní, nyní ji vyplácí stát. Velkým firmám se může podařit snížit nemocnost například z 3,4 % na 1,4 %, avšak malé podnikatele s jedním dvěma zaměstnanci to může "položit". Často nemocní budou propouštěni místo nemocenské. Švarc systém, tedy zaměstnávání živnostníků, dostane zelenou. (Více se o tom dočtete ve sloupku.)
  • Špatná vymahatelnost práva, nepřehledná legislativa a neustálý strach z pokut, protože na drobné podnikatele je navalováno stále víc a víc povinností a je téměř nemožné podnikat, aniž byste zároveň něco neporušili, nejsou zdaleka jedinými překážkami v podnikání.

Švarc systém:
Situace, kdy si zaměstnavatel najme živnostníka na provádění úkolů vyplývajících z jeho hlavní činnnosti. Živnostník u něj pracuje jako zaměstnanec, přitom zaměstnavateli odpadnou starosti například s dovolenou, nemocenskou, stravným, pojištěním, cestovným, školením a další.

Sdružení podnikatelů a živnostníků: my jsme to říkali

Přitom už v březnu 2003 avizoval Sdružení podnikatelů a živnostníků, že pokud dojde k záměru vlády navýšit pojištění ze základu ve výši 35 % postupně až na 50 %, společně s minimální daní, dojde ke snížení zájemců o malé podnikání zhruba o 100 tisíc během 3 let. Tato prognóza se bohužel velmi rychle naplňuje. Navíc v tomto počtu podle Dandy není přesně uvedeno, jaká je struktura jednotlivých úbytků a příbytků, protože ty do jisté míry ovlivňuje i příchod zahraničních podnikatelů, zejména pak z Ukrajiny.

Ministerstvo financí má však jiný názor. "Úbytek drobných podnikatelů a živnostníků z velké části připadá na ty, kteří byli registrováni, ale kteří nevyvíjeli činnost. To vyplývá z rozdílných čísel registrovaných podnikatelů a těch, kteří podávali daňové přiznání," vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva Jaroslav Růžek. "Pokles počtu živností není důsledkem odlivu "mrtvých" duší, ale skutečným úbytkem, který je způsoben zvyšujícím se zdravotním a sociálním pojištěním fyzických osob a na druhé straně jen velmi mírným snižováním daňové zátěže,“ oponuje Drábek.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Co si myslíte o současné (ne)podpoře podnikání? Myslíte si, že za tolika tisícový pokles počtu drobných podnikatelů opravdu mohou výše jmenované bariéry? Odejdou ti schopní do zahraničí? Podnikáte sami? Daří se vám? Prozraďte nám

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 82 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2006 15:59, pokus2

Ty jseš dobrej mudrlant. To, že si odpočítáš DPH od PC je úžasné. Jenomže ty taky musíš svou práci o to DPH zdražit. Jestli jsi tak dobrý, že tvému zákazníkoví navadí, že mu zvýšíš cenu o 19% (pokud on není plátce DPH)? Jou však tací, kterí prodávají práci i neplátcům. A předpokládám, že jsi si PC koupil pro práci - tedy vynucený náklad - že na něm pak mrskáš hry je tvoje klika. Jsou jiní, kteří si musí nakoupit zařízení, materiál a služby, že jim to paušál nepokryje. Tobě stačí asi hlava a že jde o řemeslnou činnost mě udivuje - to asi soc. dem uniklo.
Takže v podstatě 2x zneužíváš něco, na co jiný a neprávem nedosáhne. a ještě si to pochvaluješ - daňovou kontrolu na tebe.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2006 1:12, jezevec

Stačily by čtytři kosmetické změny v zákoně o účetnictví:
1) Nezaplacená faktura není pro recipienta daňovým nákladem a nesmí si z ní odečíst DPH (ani v PDU)
2) Neuhrazená faktura neni pro výstavce zdanitelný příjmem a nepřijaté DPH se neodvádí (ani v PDU)
3) Utracení zálohy nebo platby za jiný projekt, než na jaký byla záloha či platba přijata - je trestný čin zpronevěry s osobní trestní zodpovědností konkrétní osoby
4) Placení faktur v jiném pořadí než je jejich datum splatnosti (neboli např. 2x zaplatit leasing na vlastního bavoráka před fakturami dodavatelům z minulého měsíce) - je trestný čin poškozování věřitele s osobní trestní zodpovědností konkrétní osoby

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (82 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmu za rok 2005: OSVČ čekají zásadní změny

6. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daň z příjmu za rok 2005: OSVČ čekají zásadní změny

Již za rok 2005 mohou OSVČ uplatnit vyšší výdajové paušály. Při přechodu na ně ale musí splnit některé povinnosti, málokdo se např. obejde bez nutnosti podat dodatečné daňové přiznání.... celý článek

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

4. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

S Novým rokem přišlo zvýšení částek životního minima, což ovlivnilo i výši dalších dávek. Jak je to letos s dorovnáním do životního minima, příspěvkem na péči, přídavkem na dítě, sociálním... celý článek

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

4. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

Významnými novinkami, které můžeme využít při účtování za rok 2005, jsou daňové zvýhodnění a společné zdanění manželů. Poradíme, zda se vám tyto instrumenty vyplatí a jak je co nejlépe... celý článek

Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

24. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

Aby byl vyměřovací základ na sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance a OSVČ stejný, musel by být pro OSVČ počítán jako zhruba 74 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Letos je to ovšem... celý článek

Likvidace živnostníků: realita, či bulvární propaganda?

1. 6. 2004 | Jiří Šedivý

Likvidace živnostníků: realita, či bulvární propaganda?

Od začátku roku slýcháme a čítáme, kolik živnostníků bylo nuceno ukončit svou činnost kvůli likvidační politice vlády. Ale jací podnikatelé pověsili živnost na hřebík? A když jsou od... celý článek

Partners Financial Services