Investujte bez vybírání. ČSOB zjednodušuje fondy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 4. 2021 | 5 komentářů
Investujte bez vybírání. ČSOB zjednodušuje fondy

Zdroj: Shutterstock

ČSOB má novou službu, pomocí které chce prodávat investice do podílových fondů svým klientům. Produkt nazvaný ČSOB NaMíru startuje s akcí, během níž do konce června odpouští vstupní poplatky.

„ČSOB NaMíru je vhodné pro klienty, kteří chtějí zhodnocovat své peněžní prostředky, ale nechtějí se probírat širokou nabídkou možností, kterou u nás máme. Jednoduše s klientem sjednáme smlouvu o investičních službách a vyplníme s ním investiční dotazník. Na základě informací z dotazníku mu představíme nabídku na míru,“ říká ke službě Richard Podpiera, výkonný ředitel zodpovědný za oblast nazvanou segmenty.

Novinka cílí na klienty, kteří chtějí vstoupit do světa investic a ještě se v něm neorientují. Jde o klasickou investici do podílových fondů s tím rozdílem, že služba z klienta odejme nutnost vybrat si ze stovek fondů, které jsou v Česku dostupné. Ve službě NaMíru jsou k dispozici čtyři fondy pro velmi opatrného až velmi odvážného investora. První fond investuje jen 10 % do akcií a zbytek do dluhopisů nebo peněžního trhu, nejodvážnější fond má poměr 80 % akcií a 20 % dluhopisy. Jde tedy o typický akciový fond.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Investovat lze pravidelně (od 500 korun měsíčně) i jednorázově, služba se zřizuje v internetovém bankovnictví. Vstupní poplatek mimo zmíněné akční období dělá 1 až 1,5 %. To znamená, že když někdo investuje třeba 1000 korun, tak si banka strhne 10 až 15 korun poplatek a zbytek jde na samotnou investici. Některé banky a investiční společnosti nabízí fondy bez vstupních poplatků běžně. Jde například o Air Bank, Fio, končící ING Bank nebo Partners. Při sjednání online mají fondy bez vstupního poplatku nyní třeba i Moneta nebo Equa.

S investicí do podílových fondů se běžně pojí ještě poplatek ze správu nebo také obhospodařovací či manažerský poplatek. U fondů ze služby NaMíru jsou tyto poplatky ve výši od 0,5 % (velmi opatrný) do 1,4 % (velmi odvážný). Poplatková sazba je roční a tento typ poplatku se odečítá již od zhodnocení, přispané zhodnocení fondu je tedy už po zohlednění obhospodařovacího poplatku.

Velké banky jako je ČSOB, České spořitelna nebo Komerční banka mají v nabídce desítky podílových fondů od různých investičních společností. Služba NaMíru je cestou, jak klienty tímto nadbytkem možností nepřehltit. Menší banky nabízejí menší výběr fondů. Například Fio banka má dva vlastní podílové fondy nebo Air Bank nabízí osm fondů od Consequ a Generali.

Zjednodušit vstup do světa investic se snaží i různé služby, které nabízí portfolia sestavená z takzvaných pasivních fondů (ETF), které se zaměřují na kopírování indexů. Jde například o služby typu Fondee, Indigo, Portu nebo fond Quant.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

banka, ČSOB, investice, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services