Portu rychle roste a dává slevu za fixaci investice

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 4. 2021 | 9 komentářů
Portu rychle roste a dává slevu za fixaci investice

Zdroj: Shutterstock

Investiční platforma Portu snížila poplatky za správu pro lidi, kteří se zaváží k investici minimálně na pět let.

Portu, které investuje peníze svých klientů převážně do indexových fondů (nejčastěji ETF), má základní správcovský poplatek ve výši 1 % z nastřádaných peněz na investičním účtu ročně. Ten se nemění.

Nově si klienti mohou dobrovolně nastavit období, na které chtějí investovat a za které získají slevu. Nabídka slev na správcovském poplatku je následující:

  • při fixaci investic na 5 let je sleva 20 % a správcovský poplatek tak dělá 0,8 %,
  • při fixaci investic na 7 let je sleva 25 % a správcovský poplatek tak dělá 0,75 %,
  • při fixaci investic na 10 let je sleva 30 % a správcovský poplatek tak dělá 0,7 %,
  • při fixaci investic na 15 let je sleva 40 % a správcovský poplatek tak dělá 0,6 %.

Když někdo investici zafixuje a pak peníze vybere před koncem smluveného období, Portu mu zpětně dopočítá a vyúčtuje poplatky do základní výše správcovského poplatku na úrovni 1 %.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Správcovský poplatek je cenou za práci investiční společnosti, která sestavuje investiční balíčky, do kterých jejich klienti investují a následně je také spravuje. Portu k tomu využívá portfolio manažery i software, který monitoruje dění na trzích. Správcovský poplatek je již promítnut do připisovaného zhodnocení investic. Když tedy nějaký fond má výnos za rok ve výši třeba 5 %, je to již po odečtení správcovského poplatku. Někdy se mu říká také obhospodařovací nebo manažerský poplatek, vybírají ho třeba i správci podílových, penzijních nebo realitních fondů.

Konkurenční služby jako Fondee nebo Indigo mají správcovský poplatek rovněž kolem 1 %. Je to méně, než běžně mají konkurenční podílové fondy. Portu, Fondee i Indigo také nevybírají vstupní poplatky, které se u některých podílových fondů platí. Investice s nižšími poplatky jsou u nich možné, protože dávají peníze většinou do ETF. U nich jsou správcovské poplatky minimální. Pokud byste si přes brokera, jako je třeba Patria nebo Wood & Company, koupili ETF přímo, budete je mít se správcovským poplatkem kolem 0,15 %.

Za vyšší správcovský poplatek u Fondee, Indiga nebo Porta dostanete znalosti jejich portfolio manažerů. Ti z volně dostupných ETF namíchali investiční strategie pro různé typy investorů. Přidaná hodnota je tedy v tom, že kdo neví, jak vybrat, do čeho investovat, může se spolehnout na odborné znalosti investičních firem a už jen zvolit, zda chce investovat s nižším, nebo vyšším rizikem. Firmy také sledují dění na trzích a případně na něj reagují změnou portfolia. Kdo by nakupoval přímo ETF, musel by případně reagovat sám, pokud by chtěl něco změnit.

Portu nabízí ještě i investiční variantu, kde je správcovský poplatek ještě nižší než při nové možnosti zafixování. Můžete si u něj zřídit pro své potomky dětské konto s manažerským poplatkem ve výši 0,25 %. U něj je fixace do 18 let věku dítěte. Kdybyste peníze vybrali dříve, čeká vás opět dopočet a doplacení do základní výše poplatku na úrovni 1 %.

Portu nabízí kromě předpřipravených portfolií také investiční balíčky na míru. Ty sestavuje na základě požadavku klienta speciální software. U těchto individualizovaných portfolií je individuální i správcovský poplatek, nemusí tedy vždy být 1 %.

Portu funguje od roku 2018 a je retailovou divizí české investiční společnosti Wood & Company. Služba má nyní přes 40 tisíc zákazníků a spravuje přes 2,2 miliardy korun. V posledních měsících přitom zájem o investice rychle roste.

„Velmi zjednodušeně lze říct, že za zhruba tři roky od vstupu na trh získalo Portu 20 tisíc uživatelů a jednu miliardu aktiv pod správou a za další pouhé tři měsíce jsme dokázali tato čísla zdvojnásobit. Díky tomuto dynamickému růstu očekáváme, že spravovaná aktiva v našich ETF portfoliích a strategiích dosáhnou na konci letošního roku k hranici pěti miliard korun,“ říká šéf Portu Radim Krejčí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2021 15:44, Zdenek

My máme s manželkou obojí, jak Fondee, tak Portu. Vzhledem k nízkému poplatku dětského účtu (jen 0,25% ročně) jsme zřídili Portu i oběma našim dětem. Snad jim to časem něco vydělá.

Pokud chcete někdo vyzkoušet investování Fondee nebo Portu s benefitem na čtvrt roku zdarma, stačí se zaregistrovat přes moji pozvánku níže:

Portu:
https://www.portu.cz/?pozvanka=kuglerz1027

Fondee:
https://www.fondee.cz/?referral=LBJIGYHC

Registrací přes moji pozvánku získáte Vy i já první 3 měsíce zcela bez poplatku.
Přeji úspěšné investování ať už s Fondee nebo Portu. Ať se daří :)

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services