Průměrný český investor do fondů si loni připsal skoro šest procent

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 1. 2021 | 16 komentářů
Průměrný český investor do fondů si loni připsal skoro šest procent

Zdroj: Shutterstock

Průměrný český investor dosáhl loni ročního zhodnocení 5,86 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společností Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters podle informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou na domácím trhu běžně dostupné. Při výpočtu sledují nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Zatímco po prvním čtvrtletí loňského roku klesla hodnota podílových fondů v Česku o skoro 10 procent, po zbytek roku se poměrně rychle dařilo umazávat ztráty. Na výchozí nulové zhodnocení dosáhl průměrný investor už počátkem října.

„Pro konečný výsledek se ukázal jako rozhodující dynamický růst podílových fondů z posledních dvou měsíců,“ říká Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. Za říjen fondy přidaly meziměsíčně 0,46 %, za listopad už 4,61 % a za prosinec 1,69 %.

„I s ohledem na konzervativnější povahu českého investora je celoroční dosažená výkonnost velmi dobrá,“ konstatuje analytik.

„Na kapitálových trzích hrály loni prim akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce. Znatelné oblibě se těšily i společnosti zohledňující princip udržitelnosti. V celoročním bilancování se nejlépe dařilo akciím z asijského regionu, konkrétně z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Dobře si vedly i hlavní akciové indexy v USA, zvláště pak technologické tituly,“ upřesňuje Bechník.

Naopak na spodních příčkách loňského žebříčku se nachází akciové indexy ze zemí Brazílie, Kolumbie, Británie či Ruska. Nejslabší byl energetický a finanční sektor či vybraná průmyslová odvětví.

Deset nejvýkonnějších fondů roku 2020

Allianz Gl Artificial Intelligence AT (H2-EUR)102,9 %
Invesco Global Consumer Trends A Acc CZK hgd56,47 %
Schroder ISF China A A Acc USD54,24 %
Franklin Technology A (acc) EUR52,96 %
CPR Invest - Global Disruptive Opp A EUR Acc46,73 %
Schroder ISF Glo Climate Change Eq A Acc42,67 %
BGF Sustainable Energy A2 USD42,6 %
BNP Paribas Disruptive Technology Classic Cap39,67 %
Fidelity Funds - Global Technology A-EUR-DIS36,67 %
Schroder ISF Greater China A Acc35,58 %
Jde o roční výkonnost přepočtenou do české koruny. Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters

Deset nejméně výkonných fondů roku 2020

NN (L) Energy X Cap CZK Hedi-36,28 %
Schroder ISF Global Energy A Acc-35,82 %
Schroder ISF European Dividend Maximiser A Acc-23,13 %
BGF Latin American A2 USD-22,15 %
EVOLUTION Emerging Dynamic Fd CZK LIQ-20,77 %
EVOLUTION Emerging Balanced Fd CZK LIQ-19,49 %
NN (L) European Real Estate X Cap CZK Hgdi-18,24 %
Fond ropy a energetiky-15,61 %
Franklin Mutual European A (acc) CZK-H1-14,71 %
Allianz European Equity Dividend AT (H2-CZK)-14,7 %
Jde o roční výkonnost přepočtenou do české koruny. Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters

Zkuste to s námi

Globální akciový index vyrostl o 14,34 %. Globální trh bezpečnějších korporátních dluhopisů investičního ratingového pásma posílil za rok o 10,4 %, zatímco rizikovější dluhopisy vysokých výnosů zhodnotily o 7 %. Vládní dluhopisy si globálně polepšily o 9,2 %. A například české státní dluhopisy přinesly výkonnost kolem 5 %.

„V rámci ostatních tříd aktiv se slušně zhodnotily cenné kovy. V uplynulém roce zlato vyrostlo o 25 %. Stříbro si dokonce připsalo až 47 %. Naopak u komodit výrazně ztrácela ropa přibližně 20 %, což táhlo energetické fondy dolů,“ říká Bechník.

Z pohledu měn pomáhalo evropským akciím zhodnocující se euro, zatímco americký dolar spíše znehodnocoval investice v USA. Index porovnávající americký dolar proti šesti předním světovým měnám totiž za rok oslabil zhruba o sedm procent. „Druhá půle roku pak převážně svědčila fondům zajištěným do české koruny, a to především proti americkému dolaru,“ dodává Bechník.

Partners index podílových fondů

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2021 11:42, kobliha

Tome,vůbec jste mne nepochopil! Jedná se o články i mimo území ČR. Prakticky denně články přesvědčují občany,aby investovali do fondů nebo nabízí správcovství portfolia. O investování přímo na burze existují v článcích jen zmínky obvykle s poznámkou o riziku, tím pádem účelové zastrašování. Nikde se nedočte jak budovat vlastní portfolio, jak by měl vypadat program na sledování obchodů, jak je nejlepší vše vyhodnocovat (doporučuji ročně),volba emitentů,jejich likvidita, o složitější je hledat emitenta růstového jak dividendového a též doporučení v které době je dobré vlastní portfolio založit nebo rozšířit. Např.rok2020 hlavně 1.pol.byla velmi vhodná doba, i když i nyní kvůli covidu19 se ještě dá něco nakupovat.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2021 17:31

Citace - Matěj / 25.01.2021 14:41

No nevím, článků o akciích je tu myslím taky dost. Nedávno třeba podrobný návod pro drobné investory, jak nakupovat přes RMS. Hodně se tu psalo o Pilulce, Tesle, akciích obecně. Ale většinově to jenom reaguje na ten trend, kdy se lidi přesouvají ze spořáků do podílových fondů. A až budou zkušenější, bude i víc těch, kdo kupují přímo akcie.

Poměr asi 1000:1.Tím nemyslím účelové články o akcií,ale přímo obchodovat. Kdysi jsem napsal úvahu,kterou jsem loni oprášil na téma když už jsem úspěšný podnikatel nebo i nepodnikám a mám vysoký výdělek, tak proč bych měl i nakupovat na burze úspěšné emitenty a mít další příjmy z dividend nebo z prodeje. Klasický příklad jsou akcie ČEZ, které vlastním od roku 1999 a kolik jsem obdržel už dividend i uskutečnil i s nimi super prodej za více jak 1200,-Kč. Současné investování mne nestojí ani korunu z domácnosti.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services