Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 13. 1. 2021 05:30 aktualizováno 14. 1. 2021 12:30 | 64 komentářů
Zapomeňte na časový test. Zisk z prodeje bitcoinu a dalších kryptoměn se daní, přestože jste je drželi déle než tři roky. Jak na to? A „vidí“ finanční správa na burzy virtuálních měn?
Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

Zdroj: Shutterstock

Růst bitcoinu a některých dalších virtuálních měn na nové rekordní úrovně zvýší i počet lidí, kteří je prodali a slušně vydělali. Nechceme nikomu kazit radost, ale také zisk z prodeje kryptoměn se zdaňuje.

A to dokonce i v případě, že jste bitcoin či jinou virtuální měnu drželi déle jak tři roky. Virtuální měny totiž nejsou cenným papírem, na které se tříletý časový test vztahuje. Zisk z prodeje bitcoinu se podle výkladu finanční správy daní jako takzvaný ostatní příjem, a to podle § 10 zákona o daních z příjmů. V takovém případě se ze zisku z prodeje kryptoměn neplatí sociální a zdravotní pojištění. Stejně se daní třeba i obchodování s cizími měnami.

Jednoduše řečeno: jestli jste bitcoin koupili třeba v polovině roku 2015 za cenu 250 dolarů a prodali jste ho na konci roku 2020 na hodnotě 27 000 dolarů, musíte z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou platit 15% daň z příjmu. Je potřeba to zanést do daňového přiznání za rok 2020, které se podává v prvních měsících roku 2021. Příjmy z virtuálních měn se uvádějí v příloze č. 2 k daňovému přiznání.

Jestli jste vydrželi a bitcoin prodali až na rekordních úrovních začátku roku 2021, budete tyto příjmy danit až v přiznání za rok 2021, které se podává v prvních měsících roku 2022.

Bitcoin a limit pro příležitostné příjmy

Výjimkou může být situace, kdy nevyvíjíte takzvanou soustavnou činnost a vejdete se do ročního limitu 30 tisíc korun pro příležitostné příjmy, které jsou od daně osvobozeny. Podle názoru Lukáše Eisenworta, daňového poradce ze společnosti EK Partners, osvobození pro příležitostné příjmy do 30 tisíc lze na prodej bitcoinů použít. Upozorňuje, že se počítá souhrn všech příležitostných příjmů. Když tedy máte příjem z prodeje bitcoinů a k tomu třeba příjem z prodeje na zahradě vypěstovaných brambor, sčítají se do limitu oba tyto příjmy. Pokud se s příležitostnými příjmy dostanete nad hranici 30 tisíc korun, daníte pak vždy vše, tedy nikoli jen příjem nad 30 tisíc.

Finanční správa to však neuznává. Podle ní nejde příjem z prodeje virtuálních měn počítat do limitu pro příležitostný příjem. „Peněžní příjem z prodeje kryptoměny u fyzické osoby, která není podnikatelem, podléhá zdanění jako příjem z převodu jiné věci – podle § 10 odst. 1 písm. b) bod 3 zákona o daních z příjmů. Nejedná se tedy o příjmy z příležitostných činností podle § 10 odst. 1 písm. a), na které se vztahuje osvobození při příjmu do 30 000 Kč,“ říká Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Komu by se výklad finanční správy nelíbil, musel by se v případě sporu obrátit na soud.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Kde vzít kurz?

Jak postupovat, když jste nakupovali a prodávali vícekrát? „Při pořízení kryptoměny za různé ceny postupuje poplatník podle metody FIFO: kryptoměnu, kterou nakoupil nejdříve, nejdříve prodává, přičemž výdajem je cena, za kterou tuto kryptoměnu pořídil,“ říká Klára Křehlová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

„Pokud dojde k prodeji všech kryptoměn, je situace jednoduchá – příjem bude součtem všech prodejních cen a jako výdaj půjde uplatnit součet všech pořizovacích cen. Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává za celý rok, bereme tedy v potaz všechny prodeje v daném kalendářním roce,“ vysvětluje Eisenwort.

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Daníte?

K obchodům většinou dochází na zahraničních burzách, neuskutečňují se tedy v korunách. Jak se tyto ceny převádějí na českou měnu? „Pokud poplatník nevede účetnictví, používá buď kurzy devizového trhu vyhlášené ČNB, nebo použije jednotný kurz, který pro každý rok stanovuje Generální finanční ředitelství pokynem řady D. Přitom platí, že v jednom zdaňovacím období nelze použít současně jednotný kurz a kurz devizového trhu vyhlášené ČNB,“ odpovídá Křehlová.

Co když jste virtuální měnu nakoupili už ve vzdálenější minulosti a nemůžete teď dohledat, kde konkrétně to bylo a za kolik? Křehlová doporučuje web coinmarketcap.com, kde lze zpětně nalézt vážený průměr ze všech burz podle objemů obchodů u naprosté většiny kryptoměn.

Banka může hlásit

Má vůbec finanční správa nějakou možnost dostat se k datům burz, kde se s virtuálními měnami obchoduje? „Ano, data o transakcích jsou poskytována a finanční správou aktivně využívána,“ říká Křehlová z Generálního finančního ředitelství.

„Tuzemské subjekty, včetně takzvaných kryptoměnových burz, poskytují v této oblasti finanční správou požadované informace standardně dle platné legislativy – zejména jde o výzvy dle § 57 a § 57a daňového řádu,“ připomíná. Většina obchodů probíhá na zahraničních burzách –  i data z nich se prý k finanční správě dostávají. „Jsou dotazovány v rámci mezinárodní výměny informací a data poskytují. Například jen ve druhém čtvrtletí 2020 se z naší strany jednalo o 17 hromadných dotazů v této oblasti,“ dodává Křehlová.

„Ze strany finanční správy jsme žádné významné snahy o vyhledávání osob, které obchodují s kryptoměnami, nezaznamenali,“ říká nicméně daňový poradce Lukáš Eisenwort. „Dokud jsou prostředky deponované v elektronických peněženkách u zprostředkovatelů obchodů, má finanční úřad velmi omezené možnosti, jak se o obchodování dozvědět, což ale nic nemění na povinnosti tyto obchody řádně danit. Jakmile by došlo k převodu prostředků (v běžné měně) na bankovní účet, možnosti finanční správy na zjištění příjmů z obchodování se zvyšují, jelikož banky mají povinnost oznamovat finanční správě nestandardní transakce na účtech svých klientů,“ upřesňuje.

Srovnejte si to s námi

„Pokud tedy běžně přijde na účet klienta pouze pravidelná výplata a následně dojde větší objem peněžních prostředků z kryptoměnové burzy (tj. většinou ze zahraničí), je možné, že banka danou transakci vyhodnotí jako nestandardní a oznámí ji,“ vysvětluje Eisenwort.

Soustavná činnost mění pravidla

Způsob zdanění se mění v případě, že kryptoměny těžíte. Pak se příjem z jejich prodeje nevede jako ostatní příjem, ale řídí se pravidly podle § 7 zákona o daních z příjmů – tedy pro příjem z podnikání. „Pokud se jedná o soustavnou činnost, tedy těžbu kryptoměny v rámci podnikání za účelem dalšího využití, uplatní se daňový režim jako u výroby vlastní činností,“ vysvětluje Křehlová. V takovém případě už se z příjmů z kryptoměn platí i sociální a zdravotní pojištění.

Podle Eisenworta může finanční správa za soustavnou činnost považovat i situaci, kdy virtuální měny netěžíte, ale například s nimi pravidelně obchodujete.

„Finanční správa může argumentovat, že pokud to děláte soustavně za účelem dosažení zisku, lze to kvalifikovat jako podnikání a musíte tedy danit podle § 7 místo § 10 zákona o daních z příjmů. A také platit sociální a zdravotní. Hranice mezi ostatním příjmem (nesoustavnou činností) a podnikáním (soustavnou činností) je však velmi nejasná a pokud vím, tak u kryptoměn neexistuje judikát, který by ji pomohl definovat. Je to tedy celkem tenký led,“ upozorňuje daňový expert.

Článek jsme doplnili o podrobnosti ohledně osvobození příležitostných příjmů.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+95
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 64 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2021 20:55, Aleš

Dobry den, plati i pro krypto, ze se ztratove obchody odecitaji od ziskovych? Nebo se dani kazdy ziskovy obchod bez ohledu na to, ze na konci roku skoncim v minusu?
Priklad: koupim za 100k a prodam za 200k – jsem 100k v plusu.
Ve druhem obchodu koupim za 200k a prodam za 50k – jsem celkove 50k v minusu.
Platim dan ze zisku z prvniho obchodu? Nebo jen podam danove priznani, ze jsem obchodal, ale zaklad dane bude nula? Dekuji

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2021 8:38, deprese

bitcoin - česky letadlo
Varování FCA- Investoři do kryptoměn musí počítat s tím, že riskují ztrátu veškerých vložených prostředků
:DDDD

-74
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (64 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services