Rostou! Divoký rok podílových fondů v číslech

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 13. 1. 2021 | 1 komentář
Tabulka průměrných výnosů za rok 2020 je celá v zeleném. A kolik vydělaly podílové fondy za posledních pět nebo deset let? Vývoj na akciových i dluhopisových trzích hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.
Rostou! Divoký rok podílových fondů v číslech

Zdroj: Shutterstock

Všechny hlavní druhy podílových fondů v roce 2020 rostly. I přes prudký propad trhů v březnu, kdy především akciové fondy kvůli koronavirové panice klesly o víc jak desetinu, se roční bilance fondů vrátila do kladných čísel.

Pozitivní náladu v prosinci podržely tři hlavní události: Začátek vakcinace, který slibuje návrat do starých časů bez omezení a bez zákazů. Uzavření jakés takés brexitové dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií. A další obrovský stimulační balíček, který Donald Trump poslal do americké ekonomiky.

Ceny akcií a následně i hodnoty podílových fondů si proto udržely trend z předchozích měsíců a dál stoupaly. Březnová korekce je tak na mnoha trzích definitivně zapomenuta. Akcie nejen v Americe, ale i v Číně či Německu dosahují na nová maxima.

Zlepšující se nálada na finančních trzích utvrdila investory v přesunu z bezpečných aktiv, respektive kvalitních dluhopisů, do rizikovějších aktiv, tedy do akcií. Ceny státních dluhopisů začaly postupně klesat, a to především v USA. Výnosy státních dluhopisů stouply i v Česku.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

prosinec 20202,8 %5,2 %
od začátku roku6,3 %3,2 %
poslední rok6,3 %3,2 %
poslední tři roky18,4 %8,3 %
posledních pět let32,3 %33,2 %
posl. deset let94,9 %19,3 %
počet fondů3815

Partners index akciových fondů hlásí za prosinec růst o dalších 2,8 %. Pozitivní nálada a přesuny v portfoliích na konci roku tlačily ceny akcií celosvětově nahoru. Na nový 900miliardový stimul schválený před koncem roku v USA reagovaly především americké akcie. Index S&P 500 zakončil prosinec o 14 % výš než před rokem.

Vítězem koronavirové krize jsou americké technologické akcie z indexu NASDAQ s růstem přes 40 %. A to měly za sebou excelentní rok 2019 s růstem o 35 %. Na druhou stranu evropské akcie či pražská burza skončily hluboko v záporných číslech. Konkrétně index PX pražské burzy klesl v roce 2020 o osm procent.

Roční výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů v roce 2020 nakonec dosáhla na solidních 6,3 %. Akciové fondy se speciálními strategiemi se díky návratu investorů do okrajových sektorů a regionů dostaly do plusu (nakonec 3,2 %) na poslední chvíli.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

prosinec 20200 %1 %
od začátku roku1,3 %2,3 %
poslední rok1,3 %2,3 %
poslední tři roky2,9 %7 %
posledních pět let1,7 %15,9 %
posl. deset let17,3 %38 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Dluhopisové fondy zůstaly v prosinci na listopadové úrovni, protože výnosy dluhopisů se před koncem roku příliš neposunuly. Za celý rok 2020 dosáhly dluhopisové fondy průměrného výnosu 1,3 %, což ani zdaleka nestačí na inflaci, která České národní bance utekla ke třem procentům. Výkonnost dluhopisových fondů ukazuje na kvalitní práci správců, kteří museli bojovat s nulovými sazbami nastavenými ČNB.

Za slabým výkonem dluhopisů nejen nulové základní sazby, ale také skupování státních dluhopisů spekulanty a centrálními bankami. To jejich výnos posunulo mimo racionální úrovně, tedy k nule a často i pod ní.

Zajímavé věci se mohou dít na dluhopisových trzích také v roce 2021, kdy bude muset česká vláda profinancovat ještě větší deficit než za minulý rok. A to loňský deficit skončil na 370 miliardách, což je dvojnásobek předchozího nejhoršího deficitu z roku 2009, kdy probíhala celosvětová finanční krize.

Učebnicově si vedly rizikové dluhopisy, které reagovaly na pozitivní náladu a růst cen akcií. Jejich prosincové zotavení o 1 % pomohlo zlepšit jejich celoroční výsledek na 2,3 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
prosinec 20201,4 %
od začátku roku2 %
poslední rok2 %
poslední tři roky5 %
posledních pět let10,1 %
posl. deset let28,6 %
počet fondů52

Smíšené strategie těžily z obnovení důvěry v ekonomiku a následovaly akciové trhy směrem nahoru. Obecně je výkonnost smíšených fondů velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla – kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně zaměření na různé regiony. 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2020

11. 1. 2021 | Jan Traxler | 4 komentáře

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2020

Nejúspěšnější fond v Česku loni vydělal investorům 173 procent, naopak ten nejméně úspěšný prodělal 36 procent. Oba mají v názvu slovo energy.

Kam investovat? Příležitosti roku 2021 očima expertů

8. 1. 2021 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Kam investovat? Příležitosti roku 2021 očima expertů

Vyplatí se věřit osvědčeným akciím, nebo spíš hledat překvapení? Udrží nemovitosti svou cenu? A jak se bude dařit zlatu nebo kryptoměnám?

Žebříček nejbohatších lidí světa má novou jedničku

7. 1. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Žebříček nejbohatších lidí světa má novou jedničku

Devětačtyřicetiletý Elon Musk, rodák z Jihoafrické republiky spojovaný se společnostmi Tesla, SpaceX a dříve PayPal, se stal novým nejbohatším člověkem planety.

Kolik vydělal váš penzijní fond. Inflaci překonala třetina

7. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 12 komentářů

Kolik vydělal váš penzijní fond. Inflaci překonala třetina

V březnu to vypadalo na nejhorší propad od velké krize z 30. let minulého století, nakonec je z toho ale solidní výsledek. Kdo sází na akcie, většinou za loňský rok vydělal.

Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

30. 12. 2020 | Jan Traxler | 25 komentářů

Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

Jaký byl rok s covidem na finančních trzích? Pandemie nastartovala novou éru bezbřehého zadlužování a tištění peněz. Proto rostou ceny akcií, nemovitostí, zlata a všech hmotných aktiv.... celý článek

Partners Financial Services