Fio zjednodušuje online nákupy. Zatím jen pro Apple

jih | rubrika: Aktuality | 18. 2. 2020

Klienti Fio banky se zařízeními od Applu mohou nově potvrzovat platby kartou na internetu pomocí bankovní mobilní aplikace. Místo přepisování jednorázového SMS kódu tak platbu v e-shopu potvrdí jednoduše otiskem prstu nebo stálým (a kratším) kódem do aplikace.

Fio banka je po mBank, Monetě a Air Bank čtvrtou bankou, která takovou inovaci spustila. Zatímco v Air Bank a mBank lze v aplikaci potvrzovat vedle plateb kartou i transakce zadané v internetovém bankovnictví nebo přihlášení do něj, Fio a Moneta zatím nabízí jenom potvrzování online plateb kartou. Od 20. února novinku nabídne i Equa bank, která od té doby začne ověřovat internetové platby kartou prostřednictvím 3D Secure.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Potvrzování prostřednictvím aplikace je jednodušší, ale také bezpečnější. Jednak se tam může vejít víc informací o konkrétní platbě než do SMS, ale především do hry vstupuje takzvaný druhý faktor: Zjednodušeně řečeno by už zloději nestačilo, že má u sebe vaši kartu i mobil. Banka tím reaguje i na unijní směrnici PSD2.

Služba je volitelná, i nadále tak lze platby potvrzovat přes kódy z SMS, a jde ji využít jen u obchodníků, kteří podporují službu 3D Secure. Nový typ potvrzení se na displeji mobilu ukáže jako takzvaná push notifikace, což je „okénko“ s krátkým oznámením. Po kliknutí na ni a přihlášení do bankovní aplikace stačí potvrdit transakci standardním PINem, otiskem prstu nebo přes FaceID.

„Postupně plánujeme push notifikace rozšiřovat i například pro potvrzování plateb zadaných v internetbankingu. Pracujeme samozřejmě na tom, aby tato služba byla co nejdříve dostupná i našim klientům s android aplikací,“ říká Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky.


Čtěte více:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services