Equa bank spustí Apple Pay, se zpožděním i vkladomaty

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 11. 2019 | 2 komentáře

Equa bank oznámila novinky, které chystá na nejbližší měsíce. Ještě do konce roku 2019 by měla zprovoznit vkladomaty a na začátku příštího roku pak spustit Apple Pay.

Vkladomaty původně banka slibovala na červenec, pak na říjen, nyní mají být do konce letošního roku. „V nejbližších dnech dokončíme instalaci sítě vkladomatů a do konce roku spustíme jejich plný provoz. Jde o moderní vkladomaty založené na japonské technologii OKI, které jsou na českém trhu poměrně unikátní,“ říká Markéta Dvořáčková, mluvčí banky.

Equa bank prostřednictvím svých vkladomatů umožní vklady i výběry v českých korunách, a jako jediná banka na trhu také vklady v eurech a amerických dolarech. V plánu z letošního dubna banka počítala s vkladomatem na centrále v Karlíně a s dalšími patnácti kusy na nejvytíženějších pobočkách.

O zavedení vlastních bankomatů, sloužících zároveň pro vklady, mluvila Equa už na začátku roku 2013, plán ale tehdy zrušila. 

Otevřený vkladomat pro Equa bank.

Na začátku příštího roku chce do ostrého provozu spustit službu Apple Pay. Equa zatím umí jenom Google Pay pro Android a zaostává v tomto směru za většinou konkurenčních bank.

Nejrychlejší mezi bankami není ani v zavádění okamžitých plateb, které teď Equa slibuje na rok 2020 bez bližšího upřesnění (předtím předběžně mluvila o začátku roku).

Na příští rok banka chystá i digitální založení účtu, které bude zcela online. „Nově plně postačí nahrát dva identifikační doklady klienta do aplikace a uskutečnit validační platbu 1 Kč z již existujícího účtu klienta v jiné bance,“ vysvětluje Dvořáčková.

Další novinkou bude v roce 2020 silné ověření plateb kartou na internetu, a to buď pomocí push notifikace v mobilní aplikaci (pomocí dotyku, PINu nebo skenu obličeje), případně nebo pomocí ePINu (který si nejprve nastaví v internetovém nebo mobilním bankovnictví a následně při autorizacích plateb kartou na internetu zadá tento ePIN v kombinaci s jednorázovým kódem z SMS zprávy).

Jste na banky?

Zálohu na dovolenou v rakouském penzionu pošlete z účtu bez příplatku. Většina bank v Česku už oznámila klientům, jak se vypořádá s unijním nařízením ohledně výrazného zlevnění europlateb.

Revoluce v posílání eur. Vysoké poplatky končí jako roaming


Nemusíte hned měnit banku. Stačí, když si nový účet u konkurence jenom vyzkoušíte. Víme, kde teď odměnu získáte jednoduše a na co si dát pozor.

Jak si přilepšit před Vánoci: Nové bonusy za vyzkoušení účtu

Banka také oznámila hospodářské výsledky za první tři čtvrtletí roku 2019. Na konci září, tedy téměř přesně k datu svých osmých narozenin, vykázala zisk ve výši 355 milionů korun, což je meziroční nárůst o 36 %. Bilanční suma překročila 60 miliard korun, objem vkladů vzrostl o 14 % na téměř 53 miliard korun, celkový objem úvěrů se meziročně zvýšil o 16 % na 45 miliard korun.

Počet klientů banky stále roste dvouciferným tempem a počátkem listopadu dosáhl 415 tisíc. „Téměř tři čtvrtiny klientů využívají produkty a služby aktivně,“ říká Dvořáčková.

Nejdynamičtěji roste zájem o digitální produkty, především o mobilní bankovnictví. V současné době ho používá každý druhý aktivní klient, což je o polovinu více než před rokem. Klienti také čím dál tím častěji realizují přes mobilní bankovnictví své platby. Zatímco před rokem bylo přes mobilní bankovnictví uskutečněno jen 30 % tuzemských plateb, nyní je to už 55 %.

Equa bank se daří i v oblasti firemního bankovnictví. Ke konci července překonal počet klientů z řad podnikatelů a menších a středních firem hranici 10 tisíc, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 11 %.

Klidně nás sledujte! 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services