Vkladomaty Equa mají zpoždění. Spustíme je brzo, slibuje banka

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2019
Vkladomaty Equa mají zpoždění. Spustíme je brzo, slibuje banka

Equa bank zatím nezprovoznila pro klienty ani jeden z vkladomatů, jejichž spuštění plánovala na letošní červenec. Na sociálních sítích připouští, že můžou začít fungovat až na podzim.

„V závěru jejich testování se objevilo pár much, musíme je ještě vychytat před umístěním strojů na pobočky. Chceme nabízet jen ty nejlepší služby, proto vás prosíme o trpělivost,“ odpověděla banka na Twitteru jednomu z uživatelů ve druhé polovině srpna. V tomto týdnu zmiňuje jejich instalaci „ještě na podzim“.

Equa bank mluvila o zavedení vkladomatů už na začátku roku 2013, plán ale tehdy zrušila. Znovu se jimi pochlubila na začátku letošního dubna. „První zprovozníme v průběhu května na centrále v Karlíně. Dalších patnáct kusů pak instalujeme během července na nejvytíženějších pobočkách a napříč republikou,“ řekl tehdy Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu retailového bankovnictví. Stejný harmonogram popisovala banka i v prezentaci pro média, později začala mluvit obecně o létě.

Jaká je situace teď? „V tuto chvíli postupně zprovozňujeme vkladomat na centrále, slouží zatím ale jen našim zaměstnancům. V říjnu pak spustíme vkladomaty pro veřejnost,“ říká mluvčí banky Markéta Dvořáčková. 

„Problémy byly především v koordinaci více dodavatelů. Bylo to složitější, než jsme čekali, každý dodavatel měl jiné termíny a tím se to posunulo. Doufali jsme v rychlejší spád, ale bohužel každý má své předpisy, pravidla, termíny a tak dál,“ vysvětluje mluvčí.

Otevřený vkladomat pro Equa bank.

Od svého startu fungují všechny pobočky Equa bank bezhotovostně, takže v nich nelze vybírat ani ukládat peníze. Equa nemá vlastní bankomaty, ale umožňuje bezplatné výběry u všech ostatních v Česku, a to bez omezení. Kdo potřebuje vložit hotovost, může to udělat u České pošty – což sice přijde na víc než 40 korun, ale Equa mu pak proplatí jeden vklad v měsíci.

Právě proto, aby nemusela platit poště a konkurenčním bankám, nakoupila vlastní vkladomaty. V dubnu uvedla, že jde moderní recyklační vkladomaty, které dokážou stejné bankovky přijímat a současně i vydávat. „Většina ostatních v Česku funguje tak, že vložené bankovky se hromadí v jednom zásobníku, který pak musí obsluha vyměnit a osobně zkontrolovat, zatímco pro výběry se používá jiný zásobník, vysvětlil Jakub Pavel,“ ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Equa využije technologii, která umí vložené bankovky sama ověřit, takže je pak může rovnou zase vydávat. Už na jaře 2017 oznámila – jako první v Česku – instalaci „recyklačních vkladomatů“ mBank. Equa teď v nich ale jako jediná z bank dokáže přijímat nejenom koruny, ale i eura nebo dolary.

Jakub Pavel v dubnu ujistil, že Equa i po instalaci vkladomatů zachová bezplatné výběry ze všech bankomatů v Česku.

Nejvíc vkladomatů má teď Komerční banka, hodně jich provozují také Česká spořitelna, ČSOB, Moneta, Air Bank, UniCredit, Raiffeisenbank či mBank. Celkem už jich v Česku funguje kolem tisícovky.


Už jste to četli?

Klidně nás sledujte! 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bankomaty, banky, Equa bank, vkladomaty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services