Nový podvod si hraje na Amazon. Míří na majitele kryptoměn

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 12. 2021 | 1 komentář
Nový podvod si hraje na Amazon. Míří na majitele kryptoměn

Zdroj: Shutterstock

Nový podvod láká přes internetové reklamy na údajné investiční tokeny od společnosti Amazon. Takový token však neexistuje a kdo se nachytá, přijde o kryptoměny. Před podvodem varuje antivirová společnost Avast.

„Odhalený podvod je i díky velice pečlivě vytvořeným a profesionálně vypadajícím stránkám velmi účinný a vynesl svým autorům již přes 100 tisíc dolarů. V uplynulém týdnu Avast před tímto podvodem ochránil více než 300 svých uživatelů,“ říká Jakub Vávra, analytik Avastu.

Podvodné reklamy i web jsou v angličtině, na tokeny od Amazonu ale lákají po celém světě, a to i v Česku. Navíc podvodníci chtějí z lidí dostat peníze přes kryptoměny. Zaplatit za slibované tokeny jde jen bitcoinem, ethereem, litecoinem a některými dalšími virtuálními měnami. Jde tedy o podvod zacílený na lidi, kteří věří kryptoměnám a mají s nimi už nějaké zkušenosti.

Vávra navíc varuje, že před samotným nákupem je třeba na podvodném webu zřídit uživatelský účet. A když tam lidé zadají i svůj e-mail a heslo, které používají i jinde, mohou se stát obětí i některého z dalších útoků.

Galerie: Prohlédněte si podvodné reklamy i web

Podvodný web je podle Vávry kvalitně zpracovaný, s pěknými obrázky a plnou funkčností. „Web dokonce chytře propojuje nákup neexistujícího tokenu s bezplatným členstvím v existující službě Amazon Prime, což zvyšuje uvěřitelnost podvodu,“ říká Vávra.

Web také třeba láká na bonusy ty, kdo si podvodný token koupí hned. Láká i na to, že jde o pořízení tokenů ještě před tím, než budou uvedeny na trh, tedy v rámci takzvaného ICO (initial coin offerings). Samozřejmě nic z toho není pravda a na konci nákupu člověk, který uvěří, nemá ani slibované tokeny a je také bez peněz, které za údajný token zaplatil.

Podvodníci vycházejí z mediálních spekulací. „Kryptoměna s názvem Amazon Tokens neexistuje. Pouze se proslýchá, že ji společnost Amazon plánuje v budoucnu uvést na trh. Média letos v červenci na toto téma spekulovala na základě nabídky pracovního místa ve společnosti Amazon,“ připomíná Vávra.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek

Partners Financial Services