Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 1. 12. 2021 | 34 komentářů
Nebojte se zůstat v karanténě nebo izolaci, už nepřijdete o tolik peněz. Poslanci oživují mimořádný příspěvek k náhradě mzdy.
Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Zdroj: Shutterstock

Pozor: Aktuální informace po definitivním schválení najdete v novém článku!

Jestli si přesto chcete přečíst archivní článek, tady je:

Zaměstnanci v karanténě dostanou příplatek 370 korun k náhradě mzdy, na kterou mají nárok podle standardních pravidel. Speciální zákon dnes schválili poslanci. Karanténou se v tomto případě rozumí i takzvaná izolace při potvrzeném infekčním onemocnění.

Příspěvek dělá v zásadě 370 korun denně za každý z prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Zaměstnavatel ho vyplatí společně s náhradou mzdy, která dosahuje 60 procent takzvaného redukovaného vyměřovacího základu. Stejný příspěvek, který končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nazvala Izolačka, fungoval v první polovině letošního roku.

Jestliže však součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne 90 % průměrného výdělku konkrétního zaměstnance (za odpovídající počet zameškaných hodin), příspěvek se o tento rozdíl sníží. Cílem je, aby zaměstnanci s velmi nízkými příjmy nedostali v součtu víc, než je jejich mzda, říká Maláčová.

Nárok na příspěvek získají zaměstnanci, jejichž karanténa (izolace) začne kdykoliv po začátku účinnosti zákona. Ten teď ještě musí schválit senátoři, nějakou dobu pak může trvat i podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů. Zákon pak začne být účinný hned dnem zveřejnění, což nebude dřív než v příštím nebo přespříštím týdnu.

Komu skončí karanténa ještě před účinností zákona, má smůlu. Zákon počítá se zpětným nárokem na příspěvek jenom v případě, že karanténa byla nařízena po 30. listopadu a současně (při začátku účinnosti zákona) dál trvá. Zákon přitom začne být účinný až po 15. prosinci, kdy ho projednají senátoři. I kdyby ho pak rychle podepsal prezident a tiskárna zveřejnila ve Sbírce zákonů, nebude to zřejmě dříve než 17. prosince. Dodejme, že vládní návrh původně mluvil o karanténě nařízené po 31. říjnu, ovšem se stejnou podmínkou (její trvání ještě v den účinnosti zákona).

Na příspěvek budou mít nárok i takzvaní dohodáři, pokud se účastní nemocenského pojištění – tedy při měsíčním příjmu nad 3500 korun z dohody o pracovní činnosti nebo nad 10 000 Kč u dohody o provedení práce.

Od 15. dne případné karantény (izolace) nebo nemoci dostávají zaměstnanci klasické nemocenské dávky od státu.

Maláčová zdůrazňuje, že příspěvek nepřinese zaměstnavatelům přímou finanční zátěž. Stejně jako na jaře si ho totiž odečtou z povinného pojistného na sociální zabezpečení. Na samotnou náhradu mzdy při karanténě jim stát dlouhodobě přispívá přes program Antivirus.

Někteří epidemiologové a ekonomové doporučovali zvýšení nemocenské jako účinný nástroj proti šíření koronaviru. Věří, že se státu v celkovém součtu vyplatí i finančně.

Mimořádný příspěvek má omezit případy, kdy lidé s pozitivním testem na koronavirus nahlásí hygienikům výrazně méně kontaktů. Potenciální přenašeči tak nejdou včas do karantény. Nemoc se v Česku šíří rychleji i proto, že je hygienické stanice kontaktují s velkým zpožděním. Lidé s bezpříznakovým nebo jen lehkým průběhem zároveň dál chodí do práce, aby nepřišli o výdělky. 

Zaměstnanci v karanténě a na nemocenské zatím dostávají standardně 60 procent takzvaného vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jejich předchozí hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zvláště pro lidi s nižšími výdělky může být propad o dvě pětiny zásadní.

Na obdobný příspěvek dosáhnou i živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Mohou žádat o kompenzační bonus ve výši přinejmenším 500 korun za den.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2021 17:16, Petr Brázda

Výborně. Jelikož jsem teď karanténu ukončil, nedostanu navíc ani korunu. Na jaře jsem skončil v karanténě s negativním PCR testem také, příspěvek opět schválen až o pár dnů později. Ať na něj dosáhnou buď všichni anebo nikdo. Co je tohle za spravedlnost, že člověk onemocní o týden dříve nebo o 2 dny později???

+128
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2021 20:31, Pan

Získejte rychlou půjčku ještě dnes. Čelíte výzvám a potřebujete finance na vedení války proti těmto výzvám? Potřebujete financování nebo půjčku, abyste měli lepší život? Chcete, aby vaše podnikání bylo podpořeno úvěrem? Získejte všechny tyto odpovědi na Kelvin Finance Worldwide. Jedná se o soukromou úvěrovou platformu, která vám poskytuje příležitost získat přístup k půjčce. Jakmile požádáte, budete okamžitě schváleni a půjčka bude poskytnuta rychle. Půjčka je nabízena se sazbou 3 % a maximální výše úvěrové kapacity je 10 milionů eur.

Získejte půjčku za 3 %, abyste mohli žít lepší život od autorizovaného a licencovaného poskytovatele půjčky.
e-mailem: kelvinfin500@gmail.com

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services