Kupní síla Čechů je třetinu pod průměrem Evropy. Nové porovnání

Petr Kučera | rubrika: Analýza | 8. 11. 2019 | 19 komentářů
Nejvíc peněz tu mají obyvatelé pražské Malé Strany, Střešovic a Dejvic. Nejslabším z okresů je Bruntál, z obcí Obrnice na Mostecku.
Kupní síla Čechů je třetinu pod průměrem Evropy. Nové porovnání

Ilustrační foto: Shutterstock

Kupní síla průměrného obyvatele České republiky stoupla oproti předchozímu roku o 4,9 procenta na 9959 eur ročně. Úroveň kupní síly „na hlavu" dosahuje necelých 68 procent evropského průměru. Češi patří na 24. místo mezi 42 evropskými zeměmi. Vyplývá to z nového porovnání společnosti GfK.

Na první místě zůstává Lichtenštejnsko s kupní silou na obyvatele 67 550 eur, což je 4,5krát víc než evropský průměr. Druhé je Švýcarsko s průměrem 42 067 eur, třetí Lucembursko (35 096 eur) a čtvrtý Island.

Naopak poslední příčka patří Ukrajině s kupní silou na osobu ve výši 1830 eur, jenom o trochu líp na tom jsou Kosovo a Moldavsko.

Takzvané disponibilní příjmy průměrného obyvatele Česka – tedy to, co lidem po zaplacení daní a odvodů zbyde na nákupy, další výdaje a úspory – stouply za poslední rok o skoro 12 tisíc korun.

Z bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy jsou na tom lépe než Češi jenom Slovinci (18. místo) a Estonci (22. místo).

Kupní síla v Evropě. Klikněte pro zvětšení.

Podobně jako v Evropě je i kupní síla v rámci Česka rozmístěna výrazně nerovnoměrně. Podle krajů mají nejvyšší kupní silu obyvatelé Prahy, nejnižší pak lidé v Ústeckém kraji.

Na Prahu připadá 16 procent veškerých disponibilních příjmů obyvatel Česka. V přepočtu na jednoho obyvatele je kupní síla hlavního města okolo 30 procent nad celostátním průměrem.

„Absolutně nejvyšší hodnotu kupní síly v přepočtu na obyvatele lze zaznamenat v levobřežní části Prahy (Malá Strana, Střešovice, Dejvice),“ říká Šimon Dvorský, analytik společnosti GfK. Čísla tu jsou o víc než 40 procent nad celostátním průměrem.

Nejnižší kupní sílu mezi kraji má Ústecký s 87,4 % celostátního průměru. Rozdíl mezi krajem s nejvyšší (Praha) a nejnižší kupní silou (Ústecký kraj) se oproti předchozímu roku zvýšil o 0,5 % na 42,5 %.

Podle okresů je na tom nejlíp (nepočítáme-li samotné hlavní město) Praha-západ s 113,5 % celostátního průměru (12 935 eur na osobu), nejnižší kupní sílu má okres Bruntál (8328 eur na osobu, což je 83,6 % celostátního průměru a jenom 57 % evropského průměru.

Kupní síla v Česku. Klikněte pro zvětšení.

Rozložení celkových disponibilních příjmů obyvatel Česka podle místa bydliště. Klikněte pro zvětšení.

Nejsilnější obce po Praze najdeme ve Středočeském kraji: Holubice (123,4 % celostátního průměru), Květnice (123,3 %), Jinočany a Husinec (shodně 121,1 %). Nejslabší jsou v tomto směru obce v Ústeckém kraji: Obrnice (57,3 %), Bečov (66,5 %) a Trmice (67,6 %), následované Jindřichovem v Moravskoslezském kraji.

„V Brně jsou nejsilnější Žabovřesky, a to 16 % nad celostátním průměrem. V Ostravě je na tom nejlépe městský obvod Třebovice – zhruba 1 % nad celostátním průměrem", říká František Diviš, analytik společnosti GfK.

Obce podle kupní síly (na jednoho obyvatele)

ObecKrajPoměr k průměru ČR
PrahaPraha129,9 %
HolubiceStředočeský123,4 %
KvětniceStředočeský123,3 %
JinočanyStředočeský121,1 %
HusinecStředočeský121,1 %
... ... ...
JindřichovMoravskoslezský  68,2 %
TrmiceÚstecký  67,6 %
BečovÚstecký  66,5 %
ObrniceÚstecký  57,3 %

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2019 17:22, Petr

No není to super? 30 let po Sametu jsme 33% pod EU průměrem, který tak jako tak sráží země jako Bulharsko, Rumunsko, atp..

Ještě pikantnější a v mnoha směrech zajímavější by bylo naše srovnání s průměrem původních členů EU (před rozšířením o střední a jihovýchodní Evropu a Pobaltí.

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2019 11:07, Rudý Nok

Za to může Babiš a Zeman. A taky Gottwald a Jakeš a Husák. A taky bolševici a vůbec všecky tydle socky. Rozhodně za to nemůže Havel a už vůbec ne Klaus s Dlouhým. Tohle a ještě mnohem víc, se nepochybně zanedlouho dozvíme na chystaných velkolepých oslavách slavného vítězství demokracie v českých zemích. A to z úst nejpovolanějších, jako obvykle. Takže hlavní je, abysme ubránili tu demokracii. To je hlavní.

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services