Nákupy na AliExpress: Jak na registraci, placení i DPH a clo

Komu nestačí nabídka tuzemských e-shopů, může se poohlédnout za hranicemi. Díky nízkým cenám má řada lidí v oblibě zejména nejrůznější čínské obchody. Mezi nimi je na předním místě gigant AliExpress. Poradíme, jak na něm nakupovat i jak se vypořádat s platbou DPH a cla.
Nákupy na AliExpress: Jak na registraci, placení i DPH a clo

Čínský obchod AliExpress funguje na principu online tržiště. Své zboží, od oblečení přes elektroniku až po vybavení do domácnosti, tady nabízejí nejrůznější prodejci. AliExpress ale do procesu nákupu poměrně aktivně vstupuje. Tak například drží platbu za zboží, dokud zákazník nepotvrdí, že balíček skutečně dorazil. Pokud jste na AliExpressu ještě nenakupovali, pomůže náš návod. Provedeme vás registrací, výběrem zboží a poradíme i s placením nebo řešením sporů. Všechno si navíc můžete obrázek po obrázku prohlédnout v galerii. Vedle toho přidáme také pár rad, které přijdou vhod, pokud budete objednávat dražší zboží, za které bude potřeba zaplatit DPH či clo.

Krok za krokem: Registrace a nákup

Založení účtu probíhá prakticky stejně jako u každého jiného (tuzemského i zahraničního) e-shopu, který registraci vyžaduje. AliExpress si navíc můžete přepnout do češtiny. Na hlavní stránce v pravém horním rohu stačí rozkliknout záložku Language a vybrat češtinu. Hned vedle si také můžete nastavit měnu, ve které se budou zobrazovat ceny zboží. Stránky se pak přeloží pomocí Google překladače, který si sice neporadí úplně se všemi výrazy, pro základní orientaci na stránkách a v kategoriích zboží ale postačí. Angličtině se ale stejně úplně nevyhnete – registrační formulář nebo vyplnění detailů objednávky AliExpress v češtině neumí.

Tip!

Pokud chcete mít stránky kompletně v češtině, je tu ještě jedna možnost. Kdo používá jako prohlížeč Google Chrome, můžete překlad nechat na něm. Česky se vám zobrazí i nejrůznější formuláře. Do ostatních prohlížečů je potřeba překladač nainstalovat jako doplněk.

Přes všechny úspěchy strojového překladu, jde vždy o tlumočení s rezervou. Na druhou stranu, je to zadarmo.

Samotnou registraci odstartujete na hlavní stránce, kliknutím na Připojit (Join). V příslušném formuláři zadáte e-mail, jméno a příjmení (bez diakritik), vymyslíte heslo a opíšete kontrolní čtyřmístný kód z obrázku. Pak už se můžete pustit do prohledávání jednotlivých kategorií. Případně do vyhledávacího pole přímo zadat zboží, o které máte zájem. Klidně v češtině. V každé kategorii můžete zboží filtrovat třeba podle toho, jestli prodejce nabízí dopravu zdarma, seřadit si nabídky od nejnižší ceny nebo vyfiltrovat pouze produkty, které dostaly od ostatních nakupujících minimálně čtyři hvězdičky. Rozhodovat se samozřejmě můžete i podle konkrétního obchodníka, respektive na základě jeho hodnocení od ostatních uživatelů. To najdete vždycky v detailu produktu. Přímo z detailu se také prokliknete k zadání adresy a placení.

Propojeno!

Nejznámější elektronická peněženka

Na AliExpress sice pomocí PayPalu nezaplatíte, může se ale hodit jinde. Třeba na největším aukčním serveru eBay. Připravili jsme pro vás podrobný návod.

Jak na PayPal: Krok za krokem

Nejvýhodnější je platba kartou

Na AliExpress můžete za objednané zboží zaplatit několika způsoby. Platební kartou, bankovním převodem (pouze za dražší zboží v ceně od 20 dolarů výš), nebo prostřednictvím několika elektronických peněženek – latinskoamerickou SafetyPay, ruskou Qiwi Wallet a Web money, německou Giropay či Sofortüberweisung a dalšími. Nejznámější a v Česku pravděpodobně nejrozšířenější elektronická peněženka PayPal ale chybí. Pokud tedy nemáte chuť zakládat si elektronickou peněženku jinde, nejjednodušší bude platba kartou, která je výrazně levnější než bankovní převod. Peníze si z karty nestáhne obchodník ale AliExpress, který je drží, dokud nepotvrdíte, že zboží v pořádku došlo. Teprve poté je přepošle obchodníkovi.

Pokud se rozhodnete pro platbu kartou, stačí do příslušných políček opsat číslo karty, datum expirace CVV kód a potvrdit objednávku. AliExpress údaje o kartě ověří, což trvá zhruba 24 hodin. Když všechno sedí, zablokuje na vašem účtu příslušnou částku a obchodník začne chystat vaši objednávku. Jakmile ji odešle, přijde vám na e-mail potvrzení.

Škudli!

Peníze z nákupu zpět

S AliExpressem spolupracují i tuzemské cashbackové portály. Ty fungují na principu provizního prodeje – internetovým obchodům jednoduše dohazují zákazníky. Za každého zákazníka, kterého do e-shopu přivedou a který utratí menší či větší částku, inkasují provizi, o kterou se pak se zákazníkem rozdělí. Pokud tedy chcete cashback využít, musíte udělat jediné – zaregistrovat se na některém z cashbackových portálů a před každým nákupem se z něj prokliknout na AliExpress. Provize se obvykle pohybují kolem pěti procent, konkrétně:

  • Alvarado.cz – 3,5 procenta
  • Tipli – 6 procent
  • PlnáPeněženka – 5 procent
  • Refundo.cz – 5 procent
  • VratnéPeníze.cz – 5 procent
  • Ziskejte.cz – 8,1 procenta

Garance vrácení peněz a řešení sporů

Potvrzení o odeslání objednávky určitě nemažte. Je v něm totiž řada důležitých informací, především datum, do kterého je váš nákup pod ochranou AliExpressu. Zpravidla jde o 60 dní ode dne odeslání objednávky. AliExpress totiž každému, kdo u něj nakoupí, garantuje doručení zboží do šedesáti dní. Pokud se tak nestane, měli byste dostat svoje peníze zpět. Šedesátidenní lhůta je ale důležitá i z jiného důvodu – jakmile uběhne, AliExpress automaticky považuje objednávku za vyřízenou a peníze, které dosud držel, pošle obchodníkovi. Nečeká přitom ani na vaše potvrzení doručení. Pokud se tedy blíží šedesátý den a balíček pořád nikde, začněte celou věc řešit. Odkaz pro otevření sporu (Open Dispute) máte přímo v těle e-mailu, příslušné tlačítko ale najdete i ve vašem uživatelském účtu – kde přesně, si můžete prohlédnout v galerii. Na příslušné stránce můžete nejprve kontaktovat konkrétního obchodníka a zkusit se dohodnout s ním. Když není dohoda možná, oficiální spor otevřete opět pomocí tlačítka Open Dispute (v češtině poměrně dost nepřesně „otevřené řešení“).

Vedle toho AliExpress garantuje vrácení peněz i v případě, kdy zboží přijde, ale například neodpovídá popisu. Pokud se tak stane, máte dvě možnosti, jak celou věc řešit. Buď můžete požadovat vrácení celé částky, což ale znamená poslat zboží na vlastní náklady zpět, nebo si ho nechat a spokojit se s částečnou náhradou ceny. Opět je potřeba řešit celou věc přes Open Dispute.

Jak na to: Krok za krokem

Anketa

Objednáváte z Číny?

Jak balíček proclít

Protože jde o čínský obchod, může se vám stát, že se při nákupech na AliExpress nevyhnete placení DPH a cla. Obecně totiž platí, že zboží, které do Česka dorazí ze zemí mimo Evropskou unii, podléhá dani z přidané hodnoty a také clu. I tady ovšem existují výjimky z pravidla. DPH se totiž nevztahuje na zásilky, jejichž úhrnná hodnota (cena zboží, poštovné) nepřekročí hranici 22 eur. V opačném případě bude muset DPH ve výši 21 procent z celkové hodnoty zásilky zaplatit. Vyhnout se ale můžete i clu, hranice je tady ještě vyšší, konkrétně dělá 150 eur. Pozor ovšem dejte na kurz, kterým celníci hodnotu zásilky přepočítávají. Neřídí se totiž aktuálním kurzem, ale kurzem platným v první pracovní den měsíce října předcházejícího roku. Ten můžete zjistit na stránkách celní správy – Kurzovní lístek, na stránce dole v tabulce Kurz EUR_LIMIT. Pro letošek dělá celní kurz 27,021 korun.

V praxi většinu balíků, které z AliExpressu putují obyčejnou místní poštou, převezme Česká pošta. Ta musí všechny zásilky, které k nám přišly ze třetích zemí, nahlásit celní správě. Balíčky, u kterých je jisté, že DPH ani clu nepodléhají, ihned rozveze příjemcům, zbytek uloží do skladu vyměňovací pošty na Praze 5. Následně vás informuje, že vám dorazil balík, který je potřeba proclít. Proclení si můžete vyřídit sami, případně k němu zmocnit poštu.

V prvním případě je potřeba osobně dojít na pražskou vyměňovací poštu. S sebou byste si měli vzít doklad o platbě (například výpis z účtu), doklad o druhu a ceně zboží (může jít o fakturu, případně printscreen objednávky apod.) Na poště vám vyměří takzvaný celní dluh, který je potřeba uhradit přímo na místě a v hotovosti. Vedle toho vám pošta za uložení naúčtuje poplatek 99 korun.

Pokud necháte celní řízení kompletně na České poště, budete muset mimo jiné vyplnit plnou moc – pošta potřebuje potvrzení, že za vás může v celním řízení jednat. Plnou moc si můžete stáhnout přímo na webu České pošty, odeslat ji stačí e-mailem. Plná moc platí do odvolání, nemusíte ji tedy dokládat s každým novým balíčkem, který vám z ciziny dorazí. Do e-mailu je potřeba přiložit také další dokumenty jako doklad o druhu a ceně zboží, doklad o platbě, vaše prohlášení, že jde o zásilku pro soukromé potřeby (samozřejmě pokud je to pravda) a informaci, o jaké zboží konkrétně jde. Pošta za vás potom vyřídí všechno potřebné, uhradí celní dluh a balíček vám doveze. DPH a clo tedy platíte až v momentě převzetí balíku, spolu s poplatkem pro poštu, který dělá 192 korun.

Protože AliExpress rozesílá zásilky často taky prostřednictvím přepravní společnosti DHL, máte možnost nechat si balík proclít od přepravce – samozřejmě, jen pokud jste doručení prostřednictvím DHL zvolili. Na webu DHL vyplníte formulář, naskenujete doklad o zaplacení zboží, popíšete obsah zásilky a vyplníte takzvané EORI číslo. To přiděluje celní správa, získat ho můžete na internetu – konkrétně zde. V příslušném formuláři stačí vyplnit jméno, příjmení, adresu a číslo občanky.

Ani u DHL se nevyhnete poplatku za proclení. Ten je o něco vyšší než v případě pošty – dvě procenta z celkové částky cla, daní a DPH. Minimálně ale 550 korun a maximálně 2000 korun. Poplatek spolu s clem a DPH následně zaplatíte přímo přepravní společnosti při doručení zásilky.

Vedle DHL ale u některých obchodníků narazíte také na možnost doručení prostřednictvím FedExu, kde je poplatek nižší – 2,5 procenta z celkové částky cla a daní, minimálně ale 340 korun. Postup pro proclení je pak prakticky totožný.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2017 20:14, Kybic

DHL si nějak zajišťuje sám proclení a v hodně případech ho nedělá. Já mám na Aliexpress přes 500 objednávek a DPH jsem platil asi jen 10x. Většinou u objemnějších věcí. V těchto případech mi ale započetli uměle do základu daně i cenu dopravy, přestože byla zdarma. Párkrát jsem nic neplatil ani u věcí s cenou přes $200 - většinou u malé elektroniky. Nikdy se mi nestalo, že by mi nevrátily peníze, pokud zboží nepřišlo. V případě uplynutí lhůty pro ochranu kupujícího lze požádat o její prodloužení (alespoň 2 dny předem aby měl obchodník čas zareagovat). Pokud Vás něco zaujme, tak nenakupujte hned a trochu pohledejte, určitě padnete na někoho, kdo dá stejnou věc za podstatně nižší cenu.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2017 0:13, Jarda19

Dobrý den,

Měl jsem problém s vyclenim zboží a obrátil sem se na pani Linhartovou, ktera má Celni agenturu (Linhartová) a o vše se komplet postarala. Od A až po Z.
Dokonce mi balík přivezla až k domu a já nemusel cele to kolečko přes Celni postu absolvovat.
Musím ji doporučit!!!
Jaroslav Mlynář

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services