Srozumitelnější faktury za energie: V jaké fázi jsou přípravy?

V loňském roce jsme se dozvěděli, že Energetický regulační úřad plánuje zpřehlednit vyúčtování za elektřinu a plyn. Jak to s chystanou novinkou vypadá? V jaké fázi jsou přípravy a co má odběratelům přinést nového?
Srozumitelnější faktury za energie: V jaké fázi jsou přípravy?

Na jaře loňského roku se začalo proslýchat, že Energetický regulační úřad (ERÚ) chce zavést jednodušší faktury za energie, a to už od roku 2014. Bližší zprávy o tom, kdy se srozumitelnějšího vyúčtování dočkáme, ovšem chyběly, a tak nás zajímalo, jak to se zjednodušením vyúčtování za elektřinu a plyn aktuálně vypadá a kdy a na co přesně se máme připravit.

Konec nepřehledným fakturám za energie

Energetický regulační úřad má v plánu prosadit změnu zákona, která dodavatelům elektřiny a plynu nařídí přednostní předkládání jednoduššího vyúčtování za energie. Současný stav totiž nutí dodavatele energií ke sdělování velkého množství údajů a faktury pak bývají nepřehledné.

Změny chce regulátor zakomponovat do návrhu novely energetického zákona, který následně pošle Legislativní radě vlády. Úřad již zanalyzoval vyúčtování všech českých dodavatelů a porovnáním s nejpřehlednějšími fakturami v Evropské unii stanovil minimální kritéria pro přehlednou a přitom úplnou fakturu. Požadavky na takovouto fakturu mají být specifikovány v energetickém zákoně i příslušné vyhlášce.

Čeští odběratelé tak mají získat snadnou možnost výběru, zda chtějí své vyúčtování za energie ve formě jednoduché nebo detailní faktury. Obě verze však musí být dle záměru Energetického regulačního úřadu srovnatelně srozumitelné a přehledné. Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové je současná méně detailní faktura totiž příliš složitá. Lidé by si podle ní ale měli snadno zjistit, kolik a za co platí, a jednodušeji porovnat ceny jednotlivých dodavatelů. „Nepůjde o žádný experiment, vzorem pro nás jsou faktury obvyklé v zahraničí," říká předsedkyně.

V kostce

Co mají přinést jednodušší faktury za energie

  • v obsahu mají být uvedeny pouze základní fakturační údaje a jednoduché údaje o spotřebě,
  • deklarovaná cena za jednotku energie (se zahrnutím veškerých plateb, poplatků, daní apod.), která má nahradit současné megawatthodiny,
  • celková spotřeba vyjádřená počtem energetických jednotek,
  • srovnání spotřeby za předešlá období,
  • snadnější orientace v platbách,
  • jasný údaj o tom, jak se změnila cena jednotky v aktuálním období oproti předchozímu období,
  • snazší porovnávání cen jednotlivých dodavatelů.

Vzorový příklad srozumitelné faktury

Jako vzorový příklad přehledné a srozumitelné faktury nám ERÚ zaslal vyúčtování za elektřinu, které používá francouzský dodavatel EDF pro britské zákazníky.

Zvětšíte kliknutím; zdroj ERÚ

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka vysvětluje, že zjednodušená forma faktury, kterou budou muset dodavatelé energií nabízet zákazníkům přednostně, bude obsahovat pouze základní fakturační údaje a dále jednoduché údaje o spotřebě. Jako bonus navíc uvidí zákazníci i údaj o počtu spotřebovaných jednotek energie a cenu za jednotku. Budou si tak moci ceny snadněji porovnat. „Na uvedeném příkladu EDF je vidět, že cena obsahuje i množství spotřebovaných jednotek a cenu za jednotku. Cena za jednotku by měla být vypočítána vydělením celkové ceny za služby spotřebovaným množstvím energie,“ doplňuje Chvojka.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Kdy se můžeme na srozumitelnější faktury těšit

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Jiřího Chvojky připravuje úřad zjednodušené vyúčtování na fakturách za elektřinu a plyn v souladu se svým plánem tak, aby mohla být pokud možno ještě letos novelizována příslušná vyhláška. Vzhledem k novému občanskému zákoníku a dalším změnám, například připravované novele energetického zákona, je však podle Chvojky potřeba vyhlášku předělat víc, než bylo původně zamýšleno pouze kvůli fakturám. „Navíc se objevily zejména od obchodníků s energiemi technické připomínky, které musíme zapracovat,“ doplňuje mluvčí.

K dotazu, v jakém stádiu je aktuálně příprava na zjednodušení faktur za elektřinu a plyn pro české domácnosti, Chvojka uvedl, že nyní v květnu chce Energetický regulační úřad na setkání evropských regulátorů přednést svůj plán a konzultovat jej s příslušnými odborníky na oblast ochrany spotřebitele v energetice. Poté na úřadě zpracují novelu vyhlášky s ostatními odbornými útvary, a od září do konce roku by měla projít legislativním procesem. „Postupujeme stejně jako standardně ve všech ‚starých‘ zemích Evropské unie,“ říká Chvojka.

Co na to dodavatelé energií

Zeptali jsme se dominantních dodavatelů elektřiny a plynu, zdali mají o chystaných změnách nějaké bližší informace a jak novinku plánují zavést do praxe, bude-li schválena.

Vladimír Vácha ze společnosti E.ON sdělil, že zatím v tuto chvíli nemají o případných zamýšlených změnách podrobnější informace, nicméně v momentu, kdy informace o konkrétních opatřeních, která mají být implementována, obdrží,  tyto požadavky samozřejmě zohlední a budou se jejich začleněním do faktur zabývat.

Ani společnost RWE nemá zatím v tuto chvíli detailnější informace o změnách, které Energetický regulační úřad v této oblasti připravuje. „RWE uvítá jakékoliv změny, které by vedly k větší srozumitelnosti faktur. V posledních letech jsme na zjednodušení faktur několikrát intenzivně pracovali a současná podoba vyúčtování vychází vstříc mnohým připomínkám našich zákazníků,“ říká mluvčí RWE Martin Chalupský.

Mluvčí společnosti ČEZ Jan Pavlů pak uvedl, že dojde-li k zavedení zjednodušených faktur, budou se řídit pokyny Energetického regulačního úřadu. Už nyní obsahuje jejich roční zúčtovací faktura také zjednodušenou část na prvním listě, následuje detailní rozpis. Zde je třeba uvádět veškeré povinné údaje, které vyplývají z energetického zákona a zákona o účetnictví. „Domníváme se však, že pro nefiremní zákazníky by jistě postačoval jednodušší doklad,“ sdělil Jan Pavlů.

Anketa

Vyznáte se ve vyúčtování energií?

Standardizovaná podoba usnadní orientaci a srovnání

Podle informací Energetického regulačního úřadu lze už v současnosti získat jistou formu jednoduché faktury, ale dost často je to komplikovanější proces a až na základě žádosti zákazníka. „My chceme dosáhnout toho, aby obchodníci museli povinně uvést jakýsi zjednodušený přehled, který bude pro všechny stejný, a bude tak v něm lepší orientace. Novinka nebude mít žádný finanční dopad pro zákazníky, pouze jim ulehčí porovnání ceny za celkovou spotřebu včetně všech poplatků,“ vysvětlil Jiří Chvojka.

Povinnost přednostního vydávání přehlednějších faktur pro odběratele chce podle posledních informací zavést celá Evropská unie.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2014 4:43, mm

Mně by docela postačovalo, kdyby se ve fakturách objevovaly ty jednotky, případně jejich násobky, které se měří. Například u plynu je měří kubíky a fakturují kiloWathodiny. A podle mých propočtů se rok od roku zvyšuje výhřevnost plynu, neboť ostatní údaje jako třeba nadmořská výška, zůstávají neměnnými. A abych pravdu řekl, čřím dál tím větší výhřevnost se mi nezdá moc pravděpodobná. Ovšemže ověřit si to nemám jak. A s tím by něco měl ERÚ něco dělat.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Účtování energií: Reklamujeme faktury a měřidla

23. 4. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Účtování energií: Reklamujeme faktury a měřidla

Přišla vám faktura za energie s astronomickým nedoplatkem? Zdá se vám účtovaný odběr elektřiny a plynu přemrštěný? Braňte se! Jak na reklamaci vyúčtování či měřidla?

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

6. 11. 2013 | Michaela Divišová | 9 komentářů

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak... celý článek

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

3. 9. 2013 | Michaela Divišová | 17 komentářů

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

Celková cena elektřiny je součtem několika různých položek, jen určitou část platíme za samotnou spotřebu. A je to část menší, zbytek jsou platby regulované. Co všechno tedy vlastně... celý článek

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

22. 4. 2013 | Michaela Divišová | 26 komentářů

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

Taky na vás vykouklo ze schránky vyúčtování elektřiny a plynu? Jarní měsíce s sebou zpravidla přinášejí bilanci, kolik jste za zimu protopili a prosvítili. A taky otázky: Za co všechno... celý článek

Partners Financial Services