Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Poslední dobou přibývá domácností, které pro výběr svého nového dodavatele elektřiny či plynu využívají elektronické aukce. Jak aukce energií fungují? Kolik se dá touto cestou ušetřit a vyplatí se to opravdu všem?
Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Elektronické aukce energií lze bez nadsázky označit za trend dnešní doby. Obcí, firem i domácností, které se jich už zúčastnily nebo chtějí zúčastnit, neustále přibývá. Jak to funguje? A jaké podmínky musí účastníci z řad domácností splnit? Máme odpovědi.

Sbírání podkladů nutných pro zapojení do aukce

Už několik let si mohou odběratelé vybrat svého dodavatele elektřiny a plynu. Pro domácnosti je pak novou možností tzv. elektronická aukce (e-aukce), původně určená pro veřejnou správu a podniky, kde aukce běžně probíhají již pár let. S aukcí pro občany jako první přišly letos v březnu středočeské Říčany, kde elektřina zlevnila průměrně o 16 procent, plyn pak o 30 procent. Od té doby se podle nejnovějších informací zapojilo do aukcí na dodávku plynu a elektřiny pro své obyvatele již 102 měst a obcí.

V praxi to funguje tak, že město či obec se s pořadatelem aukce domluví na zřízení kontaktního místa, kde budou zaměstnanci organizátora e-aukce sbírat podklady od občanů. Obec oznámí tuto informaci občanům a ti pak na kontaktním místě po určenou dobu předávají organizátorovi podklady nutné pro zapojení do aukce.

„Mezi podklady, které musí klient předat, patří kopie smlouvy se současným dodavatelem, včetně případných dodatků a všeobecných obchodních podmínek. Dále kopie ročního vyúčtování, a je potřeba podepsat smlouvu mezi námi a klientem,“ říká Alice Mazurková ze společnosti eCentre, která se zabývá organizováním e-aukcí pro domácnosti.

Až 25 procent zájemců nelze do aukce zařadit

Celý proces trvá zhruba dva až tři měsíce. Následně, po sesbírání všech podkladů, sdruží pořadatel všechny domácnosti do elektronické aukce, osloví dodavatele a vyzve je k účasti v aukci. Co se týče minimálního počtu odběratelů pro zorganizování aukce, je u pořadatelů různý. „Nepočítáme s nižším počtem než je 250 domácností. Pokud se potřebné množství nesesbírá v daném městě či obci, sloučí se město s jiným, kde probíhá sběr smluv paralelně,“ uvádí Mazurková. Oproti tomu František Sadílek ze společnosti A-Tender sdělil, že do aukce zahrnují minimálně 100 domácností.

Pořadatel e-aukce zařizuje také kompletní administrativu, spojenou se zpracováním nezbytných podkladů pro změnu dodavatele, ve spolupráci s novým dodavatelem pak výpověď s původním dodavatelem či smluvní dokumentaci s vítězným dodavatelem. „Následně nás občané opět navštíví na sběrném místě, kde podepíšou smlouvu,“ říká Sadílek a dodává, že účast občanů v aukci je bezplatná.

Do aukce však někdy nemohou být zařazeni všichni zájemci. „Často se stává, že k nám lidé přijdou a mají třeba smlouvy podepsané na tři, šest nebo dokonce i na deset let. Než s občany podepíšeme smlouvy, tohle vždycky kontrolujeme. Mohu říci, že z uvedeného důvodu bohužel nemůžeme do aukcí zařadit asi 20 až 25 procent zájemců,“ vysvětluje Sadílek.

Anketa

Šli byste do aukce?

Aukci lze sledovat on-line

Samotná elektronická aukce energií – jak už název napovídá – probíhá na internetu, ve virtuální aukční síni. Na jedné straně zde stojí zájemci sdružení do tzv. aliance či balíku, na straně druhé přihlášení dodavatelé (zpravidla kolem desíti společností), kteří snižují svou cenovou nabídku ve prospěch odběratelů.

Díky sdružení do aliance totiž zákazníci dohromady vytvoří celkový objem v řádech stovek megawatthodin elektřiny či plynu ročně. Takováto objemná zakázka je pro dodavatele velmi zajímavá a snaží se ji proto co nejvýhodnější nabídkou získat. Odběratelé můžou tenhle konkurenční boj zpravidla sledovat on-line.

Po skončení aukce pořadatel vyhodnotí vítěznou nabídku, což bývá zároveň nejnižší nabídnutá cena. Jestliže je vysoutěžená cena pro účastníka výhodná, může přistoupit k podepsání smlouvy s novým dodavatelem. Pokud nabídku shledá jako nevýhodnou, smlouvu podepisovat nemusí.

Výhody a nevýhody elektronických aukcí

V e-aukcích elektřiny a plynu lze průměrně dosáhnout úspory 20 až 30 procent. Velice ovšem záleží na celkové roční spotřebě odběratele. Do aukcí energií se v rámci aliancí zapojují také firmy či menší obce a firma nebo obec může v aukci dosáhnout na mnohem zajímavější úspory než například domácnost, která energie využívá jen na svícení, pro napájení elektrospotřebičů či na ohřev vody. U řady domácností tak účast v aukci může znamenat podobnou úsporu, jakou by dosáhly i běžnou změnou dodavatele.

Svou roli zde hraje také doba trvání smlouvy – zatímco u řady dodavatelů si při změně rovnou nastavíte smlouvu na dobu neurčitou, v elektronické aukci uzavíráte smlouvu na dobu určitou, zpravidla na dva roky. Na rozdíl od smlouvy na dobu neurčitou jste zde tak vázáni ke konkrétnímu datu, a byť není smlouva z aukce po uplynutí sjednané doby automaticky prodlužována, je třeba počkat na konec smluvního období.

Vysoutěžená cena z aukce vám také platí po celé dva roky, a pokud by v této době cena elektřiny nebo plynu klesla, vy ji máte stále zafixovanou podle původní dohody. A protože jste vázáni k určitému datu, je poměrně složité od dodavatele odejít a vybrat si obchodníka s výhodnějšími cenami. V této otázce tedy záleží na individuálním rozhodnutí každého odběratele, jakou cestou se k nižším cenám za energie vydá.

Elektronické aukce pro domácnosti: Pro a proti

Na elektřině či na plynu je možné ušetřit až třetinu ročních nákladů – pro toho, kdo má nižší spotřebu ale může být úspora zhruba stejná jako při obyčejné (a rychlejší) přímé změně dodavatele.

Smlouva se zpravidla uzavírá na dva roky s garancí stejné ceny po stejné období – jestli je to výhoda či nevýhoda, záleží na pohybu cen energií na trhu. V současné době například odborníci fixaci cen elektřiny rozhodně nedoporučují.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2018 10:06, Lenka Přibylová

Mě tady nejvíc pobavilo, že jsou ty skeptické nebo nedůvěřivé komentáře vždy označeny několika "nelíbí" a ty podporující aukci několika "líbí" :-D. Dost průhledné, a pro mě tím pádem stránka absolutně nedůvěryhodná!!!!

+211
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2013 0:19, jezevec

tzv "aukce" sice hezky vypadá v reklamě, ale ve skutečnosti jde hlavně o ten fix cen na dva roky. navíc v době, kdy ceny spíše klesají. takže opravdu není tomu tak, že hodné společnosti by vám dávaly levnější energii - ve skutečnosti jde o to, že dodavatel se trefí do gradientu vývoje cen v následujících dvou letech, že v první dekádě vám hodně slevní a v tech posledních bude vysoko nad průměrem trhu.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

15. 7. 2013 | Michaela Divišová | 34 komentářů

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

Zvoní u našich dveří a často pod různými záminkami se z nás snaží vylákat podpis na dokumentech, které si ani nemáme možnost pořádně přečíst. Zdá se však, že jejich klasickým praktikám... celý článek

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

24. 6. 2013 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

Správná distribuční sazba je základem, abyste zbytečně nepřepláceli za elektřinu. Jenže jak poznáte, že máte vhodně nastavenou sazbu? Jak se dá nevhodná sazba změnit na výhodnější a... celý článek

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

13. 5. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Vedete si doma různé evidence plateb, ale celkové vyúčtování za elektřinu vám stále zůstává záhadou? Zajímá vás, kolik kilowatthodin za den „sežere“ lednička, televize nebo počítač?... celý článek

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

22. 4. 2013 | Michaela Divišová | 26 komentářů

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

Taky na vás vykouklo ze schránky vyúčtování elektřiny a plynu? Jarní měsíce s sebou zpravidla přinášejí bilanci, kolik jste za zimu protopili a prosvítili. A taky otázky: Za co všechno... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Partners Financial Services