Účet mírné zimy. Lidé ušetří až sedm tisíc korun

Podle odborníků se domácnosti nemusejí obávat, že by energetici kompenzovali letošní nižší spotřebu zvýšením cen pro příští sezonu.
Účet mírné zimy. Lidé ušetří až sedm tisíc korun

Letošní mírná zima ušetřila většině domácností až tisíce korun na výdajích za energie. Majitelé rodinných domů s kotlem na zemní plyn by dokonce mohli mít účet levnější až o sedm tisíc korun.n

Odborníci oslovení on-line deníkem Aktuálně.cz se přitom neobávají, že by nižší odběry vedly dodavatele energií ke snaze „vykompenzovat“ si letošní nižší tržby zvýšením cen pro příští sezonu.

Spotřeba tepla klesla o víc než desetinu

Spotřeba tepla v končící topné sezoně klesla podle Teplárenského sdružení o víc než desetinu. Domácnosti, které odebírají teplo z tepláren, tak uspoří za letošní topnou sezonu několik tisíc korun.

V letošním květnovém vyúčtování ale takovou úsporu neuvidí. „Toto vyúčtování bude totiž za celý kalendářní rok 2013 a ten byl teplotně chladnější,“ říká mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Končící topná sezona byla podle energetiků v průměru o 2,5 stupně Celsia teplejší než ta předchozí.

„Abychom měli pokojovou teplotu 21 stupňů, stačilo nám během topné sezony o 12,7 procenta tepla méně než loni,“ vypočítává analytik srovnávače CenyEnergie.cz Petr Woff.

Běžná domácnost, která je napojena na teplárny a ročně za teplo platí 22 tisíc korun, tedy podle Wolfa díky atypickému průběhu zimy ušetří až 2800 korun.

„Ovšem některé teplárny si účtují nejen spotřebované teplo, ale také poplatek za rezervované teplo, který je předem daný. Například v Praze tak letos průměrná domácnost ušetří asi 1500 korun,“ vysvětluje Woff.

Úsporu zvýší levnější dodavatel

Podobné paušální měsíční poplatky hradí také lidé v případě zemního plynu. Přesto asi 80 procent celkové ceny závisí na výběru dodavatele a spotřebě.

Například průměrná pražská modelová domácnost, žijící v průměrně velkém bytě, která topí plynem, oproti loňské topné sezoně uspoří až 15 procent. Při spotřebě 22 MWh a cenách za plyn v rozmezí od 950 do 1200 korun za MWh půjde tedy o úsporu až 3000 korun.

„Samozřejmě je důležité, jaké množství plynu domácnost spotřebuje, ale zpravidla se jedná o úsporu ve spotřebě plynu v kategorii topení, neboť vaření a ohřev vody zemním plynem nemá takový vliv na úsporu, protože vaříme a ohříváme vodu neustále,“ říká Zbyněk Laisek ze společnosti z firmy Financial Solutions and Services.

Výše úspory podle něj závisí i na tom, jakého dodavatele plynu si domácnost vybrala.

„Pokud bychom počítali se sníženou spotřebou o 19,5 MWh, poté může činit konečný účet u nejvýhodnějšího dodavatele 24 723 Kč oproti běžnému dodavateli 28 032 Kč,“ dodává Laisek.

Rodinný domek: úspora až sedm tisíc

Pro mimopražské domácnosti, které žijí v rodinném domku a topí plynem, může příznivá topná sezona znamenat nižší účty za plyn dokonce až o sedm tisíc korun.

„V tomto případě můžeme počítat s roční spotřebou 32 megawatthodin. Klienti tedy za rok uspoří téměř pět megawatthodin. V závislosti na průměrné ceně za megawatthodinu plynu je tedy možné počítat s úsporou zhruba 5300 až 7000 korun v porovnání s minulou zimou,“ vypočítává Laisek.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny plynu 2014: Srovnání nákladů pro domácnosti

19. 12. 2013 | Michaela Divišová | 8 komentářů

Ceny plynu 2014: Srovnání nákladů pro domácnosti

Plyn od ledna nezdraží, jak se kvůli oslabení kurzu koruny očekávalo. Regulované ceny jdou ve většině případů dolů a ani dodavatelé se do zdražování nehrnou. Většina z nich nechává... celý článek

Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

5. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

Máte se sousedy společnou kotelnu nebo jste napojeni na teplárnu? Rozpočty nákladů na teplo nejsou spravedlivé. A jsou z toho mezi sousedy mely. Částečně změnit to má nová vyhláška... celý článek

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

21. 8. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

Podepsali jste smlouvu s dodavatelem elektřiny či plynu a teď byste ji chtěli zrušit? Kdy a jak můžete od smlouvy odstoupit, aniž vás za to budou čekat sankce? Přinášíme přehled možností. celý článek

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

27. 5. 2013 | Michaela Divišová | 23 komentářů

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

Z původně oslavovaného způsobu vytápění se postupem let stala vůbec nejdražší možnost, jak si doma topit. Přímotopy – dříve velebené, nyní spíše zatracované. Jaký je vývoj cen za topení... celý článek

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Partners Financial Services