Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

Máte se sousedy společnou kotelnu nebo jste napojeni na teplárnu? Rozpočty nákladů na teplo nejsou spravedlivé. A jsou z toho mezi sousedy mely. Částečně změnit to má nová vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj. Spokojení ovšem nebudou všichni: připlatí si lidé, kteří topí hodně, i ti, kteří naopak hodně šetří. Co si o tom myslíte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2013 10:57, Vydřiduch

Vážený pane, měl byste vědět, že každý majitel bytu je povinen v zimě v bytě topit i když byt neužívá. Docela si zahráváte se zákonem. Toto nařizuje dokonce vyhláška tak, že si o tom raději něco zjistěte.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2013 10:05, Jan57

Nevím jak u vás, ale u nás je to trochu jinak. Náš byt je už 6 let prázdný. Je fakt, že máme zavřené radiátory a měřiče vykazují 0. Je fakt, že i v zimě je v bytě 15 - 18 stupňů, dle počasí venku. Nicméně po součtu spotřeb a odpočtu od konečné spotřeby na patě, zůstává ještě rozdíl ztrát. Ten rozdíl je rozpočítáván mezi nájemníky. Tedy se nestane, že by jsme při vyúčtování neplatili za teplo. Jen prostě zaplatíme mnohem míň, než ti co ve svém bytě bydlí. Ono je totiž v rozpočtech i položka tzv. otápění, to je položka kterou hradíme my za náš byt. Celá tahle vyhláška je jen zase jedna prolobovaná sviňárna. Pokud je mi známo tak, tak jak se rozpočítává u nás se rozpočítává dle vyhlášky současné ve většině případů. Jediné co vy můžete vymyslet, že necháte v celém domě zaizolovat stoupačky a pokud nemáte zaizolované ležáky, tak i ty zaizolovat. To je vše.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

29. 10. 2017 11:13 | Marie

Proč sou tedy měřáky v bytech na topení když musíme platit za to co neprotopíme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2017 17:14 | Pavel

Bydlím v přízemí a v krajním bytě (tedy vůbec nevyužívám ostatní ) podle nových pravidel platím o 80% více než ti co jsou uprostřed a na měřičích mají stejný počet dílků !!!!!! Jsem vlastně trestán za to ,že bydlím v přízemí v krajním bytě !!! Děkuji
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2016 14:34 | Eliška P.

Tak teď jsem zase o něco víc ráda, že jsem si loni do bytu pořídila sadu s termohlavicemi od Elka ep. Dá se s tím skvěle uhlídat, jak moc v jaké mistnosti topíme. Funguje to tak, že termohlavice každých pár min posílají do centrálního ovládání (dotykové "krabičky") info o aktuální teplotě a ta je porovnávána s nastavenou teplotou, kterou požadujeme. Tzn. že se v případě potřeby teplota v dané místnosti zvýší/sníží dle potřeby, popř. se radiátor zcela vypne. Už na minulém účtu za elektřinu jsem poznala znatelný rozdíl, takže spokojenost!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2016 16:14 | Vl38

Celkem chápu proč to udělali.Nicméně,pro mne je to spíš nevýhoda.Bydlím v posledním patře,navíc v krajním bytě a samozřejmě se snažím také šetřit,takže topím jen v mistnosti,ve které se pohybuji nejvíc.V kuchyni je podle mne nesmysl topit,tam se vaří.Byty okolo mne tudíž vyhřívají minimálně.Tudíž by mne zajímalo,jak to rozúčtujou mě
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2016 10:21 | Tomáš M

To by mě zajímalo jak se mě dotkne vytápění když jsem v přízemí na rohu baráku a prakticky nikdo mě nevitápí ze sousedů .. skoro netopím jelikož mám dva pc které produkují teplo + projektor nebo lazmova televize takže v mistnosti kde mám projektor skoro netopím ba naopak když to jede delší dobu tak větrám....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2016 10:38 | Karel V

Dobrý den, v bytových domech, kde je centrální vytápění, jsou např. namontované termostatické ventily. Lze je nastavit, při požadované teplotě se ventil uzavře. Bytem však prochází společné potrubí pro další byty nad ním. Pořád se tak uvolňuje nechtěné teplo. V potrubí je i více než 70°C teplá voda. Toto nechtěné teplo v bytech, sklepech a jiných společných prostorech se potom rozpočítá mezi všechny nájemníky. Ve společných prostorech je snad většinou izolace. Je potřeba, aby byla kvalitní. Myslím si, že by bylo dobré, pokud je panelák zateplený snížit alespoň teplotu otopné vody v bytech na 30 - 40°C. Pokud je izolace dostatečně silná. Vytvořit z domu nízkoenergetický, nebo i pasivní dům. Odpojit se od centrální kotelny. Centrální koteleny, spaloveny nemájí zájem, aby se příliš šetřilo. Menším zlem by mohl být společný kotel pro všechny přímo v domě. Zase je zde společné zbytečné potrubí. Odpadnou zbytečné ztráty a kolující ohřátá voda ve splolečném potrubí mezi jednotlivými bytovými domy. Nejsem zastáncem centrálního vytápění. Vždy snad budou nějaké neshody. Ideální řešení je decentralizace vytápění v pasivním bytovém domě až na úroveň jednotlivých bytů. Každý si topí (netopí), tak jak potřebuje. Není žádné společné potrubí, vysoké úspory. Žádné neshody mezi nájemníky, ušetří všichni. http://www.ekowatt.cz/cz/publikace/Pasivni-panelak-A-to-myslite-vazne V bytových domech je také špatný vzduch. Pomoci může rekuperace. Měla by být v zateplených domech, aby nevznikaly plísně. Odcházející vzduch ohřívá ten čerstvý z venkovního prostředí. Tím se také šetří, nemusí se větrat okny. http://www.tzb-info.cz/4613-problematika-bytoveho-vetrani http://vetrani.tzb-info.cz/317-prehled-trhu-rekuperacnich-jednotek S pozdravem, Karel V.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2016 10:37 | Karel V

Dobrý den, není to příliš platit za sousedy, kotelnu až 40% navíc? Když budou přetápět svůj byt. Nevede to k úsporám a snižování emisí CO2. http://domaci.ihned.cz/c1-65034450-uctovani-za-vytapeni-bytu-bude-od-ledna-spravedlivejsi-priplati-si-ti-kdo-pretapi-i-kdo-spoleha-na-sousedy Měla by být také stanovena nějaká obvyklá (doporučená) teplota v bytě, jinak to nemá smysl. http://www.setrimenergii.cz/vytapeni-a-ohrev-vody/nastaveni-spravne-teploty-v-interieru Před několika lety: http://ekonomika.idnes.cz/propocet-plateb-za-teplo-se-zmeni-dqx-/ekonomika.aspx?c=A121222_1869832_ekonomika_neh S pozdravem, Karel.V.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2016 1:10 | helena

Letos si připlatí ti, kteří šetří, nebo nemají rádi příliš teplo. Nový zákon ukládá zaplatit 80% z průměru, však ti kteří budou topit hodně ,tak těm se to vyplatí.Uvedu můj případ. 2+1 .topím na 60% zaplatím 4628kč na 100% -5786 na 120%- 6364kč na 160% -9257 a na 300% topení zaplatím 11571kč.počítáme 50-50. Takže ten, kdo bude šetřit zaplatí topení tomu , který šetřit nebude . bude topit 5* více než já , ale zaplatí 2* průměr. Není to těžké spočítat, ale každý to ani neumí , když tohle mohli vymyslet. Máme zatepleno.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2016 0:56 | helena

Martine , není to opravdu spravedlivé, aby měl každý jiný počet žeber. To věřím, že měřák nemůže toto správně naměřit. souhlasím však s tím, že spodní byty mají více chladno, to neznamená mít dvakrát takové topení. Já mám zase jiný problém. okna mám na jih, takže dobrou polohu. Když město byty prodávalo, tak mi za to zvedli cenu ,že soused má větší byt, vestavěné skříně na chodbě, mě se nevejde ani botník a navíc má balkon. ZAPLATILI JSME STEJNĚ. Nyní jsme zateplili, tak v topení není takový rozdíl, hlavně že jsem mu 30 let na topení doplácela. A nedalo se s tím nic dělat. Který byt má tedy větší hodnotu? si už odpovíte sám.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 17:46 | Jiřina Bartošková

Dobrý den,bydlíme v bytech RPG v Havířově,máme 1+1byt, rohový úplně nahoře. Dům je zděný.Po namontování plastových oken, se nájemníkům bydlicí v krajních bytech začala tvořit plíseň.Údajně špatně větráme. Ale problém je také v jiné oblasti a to právě to,že v suterénu máme prádelnu a sušárnu,a tyto místnosti se nevyuživají a po léta, tam hřeje topení obřích rozměrů, je to puštěné na plno a když to nájemníci chtějí zastavit, tak lidé bydlící nad těmito místnostmi protestují, že je jim doma zima. A jdou a pustí to topení, i když je venku 15°C tak se tyto místnosti vytápějí dál. Vznikají mezi sousedy spory, jeden má teplo a svoje topení má vypnuté a ostatní naříkají, že mají plíseň i když topí na plno.Dá se to nějak spravedlivě rozřešit? Za odpověď moc děkujeme.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2015 4:39 | KUBICEK

ZAJIMA ME JAK SE BUDE MERIT TEPLO 2+1KK 14ZEBER RADITORU TO JA2 KRAT PO7 ZEBRECH A OSTATNI BYTY MAJI RADIATORA TREBA PO15 ZEBRECH CILI TEN RADIATOR SPOTREBUJE VICE TEPLA A LE BUDOU STEJNE TEPLE?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2014 21:26 | ada

Nákoho se obrátit. Pokut platím a přesto pára nejde
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2014 21:17 | ada

Myslím že opravdu je nezákonné brát zálohy na teplo které platím 5mnesicu a parovod zavřeli atet chce kauci když ho má pustit jelikož budu mít doplatek cos předem nikdo neví
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2014 10:53 | MartinK.

Pokud by mělo být povinné nainstalování měřičů tepla, měly by také být zajištěny rovné podmínky pro majitele (nájemníky) bytů např. v bytových domech, a s tím související správné nastavení celé topné soustavy. Já osobně bydlím ve starším bytovém domě, kde je stará soustava a z důvodu rozdílného tepelného poměru v jednotlivých bytech se v minulosti instalovala rozdílná topného tělesa (počet žeber) .
Pod střechou mají v bytech tato tělesa až dvakrát delší než ve spodních bytech. V dnešní době jsme přešli na topení tepelným čerpadlem což přineslo určité úspory, jelikož bylo provedeno celkové zateplení domu. Nerovnováha mezi jednotlivými byty ovšem zůstala právě díky zděděným topným tělesům a celé původní topné soustavě. Zatímco v některých bytech mají regulátory nastaveny na stupeň č.2 (z celkových 6), v některých bytech musí být regulátory téměř na maximum. Pokud bychom měli mít nainstalované měřáky na topná tělesa, bude to opět diskriminace určitých nájemníku za ještě větší peníze než doposud (nové regulátory vůbec nic nevyřešily). Problematika topení by se měla řešit komplexně, a když se řekne A, mělo by se říci i B.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2014 6:31 | Milena Šlaisová

V našem domě platíme poměrem 40/60 a těm, kdo zbytečně netopí pánubohu do oken se připočítává korekce, která se těm, kdo topí hodně odečítá. Je to NESPRAVEDLIVÉ a to také proto, že jsme investovali do nových oken, měřičů tepla a regulačních kohoutů a nově dalších měřičů tepla. Proč ty investice, když konečný výsledek výpočtu je prováděn jako z roku 1-2. Zisky mají jedině teplárny, výrobci regulačních kohoutů a měřičů tepla. Pro konečné spotřebitele tepla jsou to jen další a další výdaje. A pro životní prostředí efekt 0, protože zbytečnému přetápění se takto spíše vychází vstříc!!!!
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2014 17:26 | Věra Kotvalová

Jak je to v sousedním Něšmecku? Slyšela jsem, že tam se platí teplo pouze podle měřičů spotřeby. V čem je problém, aby to u nás bylo taky tak? Mám dvě bydliště. Přechodné a trvalé. Samozřejmě tam, kde právě nejsem, netopím. Proč bych měla?ˇPoukazování na "šetřílky" při rozúčtování tepla bych rozšířila a zaměřila se také na ty, (a že je jich hodně!!) kteří topí na 26°C, jsou v bytě v trenýrkách a nátělníku a zároveň mají trvale otevřenou ventilačku. A právě ti si stěžují na "šetřílky"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2014 20:32 | Miroslav Klement

"JAK NA ÚSPORY VYTÁPĚNÍ V BYTECH"
Patřím k vlastníkům bytových jednotek, kterým nejsou lhostejné otázky rozúčtování nákladů na vytápění. Posílám Vám k zamyšlení své zkušenosti. Bydlím v Olomouci, v třípatrovém, 60 let starém činžovním domě s 32 bytovými jednotkami, bez zateplení s tloušťkou venkovních zdí 45 cm. Můj byt se dá charakterizovat, jako středový 1. patro, 2+1, 55,2 m2 . V roce 2011 nám byly namontovány na radiátory poměrová měřidla. Investoval jsem do technických prostředků pro úsporu tepla cca 7000,- Kč. Byly přetěsněny spáry mezi zdí a dřevěnými rámy oken, vně i uvnitř bytu. Dřevěná okna byla opatřena novým těsněním a upravena tak aby dobře doléhala. Za radiátory byly nalepeny odrazné izolační podložky. Žádný z radiátorů není zastavěn nábytkem ani zakryt závěsy, či záclonami. Mechanické termostatické hlavice byly vyměněny za digitální se servopohonem. Byl nastaven automatický program pro udržování teploty dané projektem po regulaci otopné soustavy v roce 2003. Pokoje na 21°C a příslušenství na 20°C. Nastavená i skutečná teplota je totožná. Do automatiky jsem už v roce 2013 nezasahoval.Teploměry jsou v každé místnosti. Před instalací měřidel byly moje roční náklady na topení cca 19000,- Kč. Za rok 2012 byl náklad na topení pouze 12000,- Kč. V roce 2013 byl náklad na topení 11000,-. Patřím tedy mezi "šetřílky" -38 % proti průměru při vyúčtování. Mám 4 sousedy. Sousedi zleva, již několik let mají topení asi vypnuté, nikdo tam nebydlí a ochlazují mi 2 pokoje. Sousedi zprava měli topení rovněž v nějakém útlumu, neboť 1 místnost z úsporných důvodů neobývali. Částečně teplo přestupuje od sousedů z přízemí a 2. patra, kde jsem zjistil při návštěvě, že topí na 23-24°C. Tvrdí, že nebudou zmrzat, nebo je tam trvalý průvan díky křivým a netěsnícím oknům. Pokud bude sousedů topících na 23-24°C většina, tak moje vyúčtování se bude průměrově řídit tímto stavem? A to nemluvím o 16 bytech v přízemí a 3. patře, které jsou dotovány koeficientem až 25% kvůli ochlazování ze spodu a shora, či přes roh. Domnívám se, že problémem je energetická gramotnost uživatelů bytů, ale také stav těchto bytů. Účtovat v dnešní době jen podle podlahové plochy, jak jsem se dočetl u některých odborníků je krokem zpátky, který prospěje jen firmám, co vyrábí teplo. Pořád dokola se v různých článcích jen hovoří o prostupech tepla a já ho neřešil a přesto je tu úspora značná.Pokud někdo nevěří mým výsledkům, které jsem dosáhl i přes ztížené podmínky mohou mě kontaktovat. Mohu doložit veškeré podklady a mohou vidět na vlastní oči, že to jde, když se chce ušetřit. Letošní mírná zima (2013) mě potvrdila, že regulace je na místě. Součet IRTN jednotek poměrových měřidel v mém bytě byla menší cca o 20% než v roce 2012. Protože jsem však součástí bloku 32 bytů, má úspora nákladů se projevila jen asi 4%. Pokud by tak topil celý dům, tak odhaduji náklady na jednotku 6-8tisíc. Jsem snad v domě jediný, který díky regulaci šetří tisíce, náklady se zaplatily za jednu sezónu. Své zkušenosti jsem sdělil ústní i písemnou formou všem dalším 31 spoluvlastníkům. Nabídl všem zdarma pomoc při realizaci. Navrhl způsob investice, bez navýšení prostředků za teplo. Nebudete mi to věřit, ale převážná většina je netečná a možná zasněná do plastové krabice, která problém vyřeší.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2014 13:02 | Jaromir Vydra

Váženy pane ing. Absolutně s Vámi nesouhlasím. Bydlel jsem 30 let v NSR v domě, kde jsme měli měřidla na radiatorech. Všichni bydlící v domě byli tímto měřením naprosto spokojeni. Co spotřebovali, to si taky zaplatili. Při vyúčtování bylo samozřejmě bráno v úvahu v jakém bytě bydlí. T.zn. jestli to je byt v přízemí,nebo pod střechou,nebo na koncích domu atd. Když to srovnám s nynějším bydlení v paneláku v CZ, tak to je jedna katastrofa. Když zazvoníte u sousedů, tak Vám většinou otevřou ve spodním prádle, protože je jim horko. A když se ještě podíváte z venku na panelák, tak jsou většinou ventilačky okna, otevřené. Pak se nemůžeme divit kolik tepelné energie náš panelák spotřebuje. Prosby na šetření s tepelnou energijí v bytě, při každé domovní schůzy nepomáhají!!! A proto bojuji v paneláku stále o zavedení tohoto měření na radiatorech. A proto jsem rád, že bude tato záležitost konečně novým občanským zákoníkem řešena!! Vydra
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2014 10:16 | sharka

A jak prosím Vás...máme byt ve zvýšeném přízemí, pod pokoji jsou sušárny, kolárna a sklep, pod kuchyní vchod do domu se schránkami a vstupy do sklepů a sušáren a výtah)okolo našeho bytu po stranách další byt, nad námi v bytě se netopí,protože tam majitelé bydlí jen na podzim, jinak makají někde v cizině. V ložnici je vedro,i když termohlavici nastavíme na sněhovou vločku, manžel je astmatik a tak se mu v teple nespí nejlépe a nejraději by v noci měl i otevřenou ventilačku, v obýváků máme hlavici na 2, a j etam stále 21°, což nám stačí, nevysedáváme před bednou... v dětském pokoji,je nastaveno na 1 a je tam taky teplo..kuchyňi je kosa od podlahy,máme pod kobercem ještě i tepelnou izolaci,jinak děs, tam jede topení naplno st.5, aby teplota také byla na 21°C. sousedi nad námi netopí, protože tam nejsou, okolo nás, jen když dojdou z práce,jak jdou spát,radiátory vypnou... letos mám enamontované poměrové digitální měřiče od ENBRA? s radiovým odečtem, je to k něčemu?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2014 13:01 | Petra

Bydlíme ve zvýšeném přízemí. Pod námi vedou rozvody tepla. Tuto zimu jsme topili celkem asi hodinu, a to když jsme chtěli koupat malého. Tehdy nám teplota v bytě klesla k 20 stupňům. Jinak se běžně pohybuje mezi 22 - 25 stupni. Jestli tomu dobře rozumím, budeme muset začít i tak topit, abychom neměli platbu za teplo příliš vysokou?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Ivan Langer

politik a podnikatel

Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Ivan Langer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services