Průšvih! Chtějí po mě zálohy dva dodavatelé energií najednou. Co teď?

V poslední době se celá řada lidí dostala do situace, kdy měli dva dodavatele energií najednou. A oba po nich chtěli platit zálohy. Jak vznikne souběh dodavatelů a jak ho co nejsnáz vyřešit?
Průšvih! Chtějí po mě zálohy dva dodavatelé energií najednou. Co teď?

Do opravdu nepříjemné situace se v poslední době dostala řada domácností. Lidé se najednou (často nečekaně) dozvěděli, že elektřinu či plyn vlastně odebírají od dvou dodavatelů. Neznamenalo to přitom, že by elektřiny či plynu odebrali dvakrát víc, ale zálohy najednou dvojnásobné měli. Oba dodavatelé, kteří se k nim hlásili, na jejich placení trvali. Jak z takové pasti elegantně ven.

Na počátek je třeba zmínit jednu důležitou věc: není obecně zakázáno mít k jednomu odběrnému místu více dodavatelů. Jak podotýká právník Jan Urban z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners, problematická je ale taková situace pro dodavatele, neboť ten přebírá za odběratele odpovědnost za odchylku v energetické síti.

Co je odchylka

Náš odběr energie není rovnoměrný – někdy je všechno vypnuté, někdy jen svítíme, jindy zas pečeme, vaříme či pereme, vrtáme a třeba i topíme). Jistý odběr máme sjednaný, počítá se s ním a vyrábí se pro nás. A co se vyrobí, musí se spotřebovat. Nás nemusí zajímat, jak a kde se spotřebuje, o to se postará státní firma, která se jmenuje Operátor trhu. A zaplatí to za nás náš dodavatel (samozřejmě, z peněz, které mu dáváme ve vyúčtování my). „Většinou je právě pro toto sjednán zákaz ve smlouvě – tím se dodavatel chrání proti takovým situacím, kdy současně přebírá odpovědnost za odchylku v rámci daného odběrného místa a odpovídá za objemy a časový průběh dodávky v tomto odběrném místě ve vztahu k OTE,“ říká Jan Urban od Havel, Holásek & Partners.

Nejprv pořádně ukončit smlouvu!

Přestože se dodavatelské firmy proti souběhu brání ve smlouvách, může k němu stejně dojít. Například právník Pavel Nastis z advokátní kanceláře Grobelný & Skřipský se ve své praxi setkal s případem, kdy dodavatel (nesprávně) neuznal ukončení smlouvy o dodávce služeb ze strany odběratele.

Tuto možnost potvrzuje také Igor Chemišinec z Operátora trhu, když říká, že jedním z důvodů souběhu může být právě to, že pravděpodobně nedošlo k řádnému ukončení smlouvy o dodávce s předchozím dodavatelem.

„Za takové situace je třeba si ujasnit, zda smlouva s prvním dodavatelem byla řádně ukončena – například byla vypovězena, bylo odstoupeno od smlouvy, smlouva zanikla uplynutím doby určité a podobně. Pokud byla řádně ukončena, tak souběh dodavatelů nenastal a je třeba o tom prvního dodavatele přesvědčit,“ vysvětluje Pavel Nastis.

Igor Chemišinec doplňuje, že před přechodem k jinému dodavateli by si odběratel skutečně měl zajistit ukončení smlouvy o dodávce s předchozím dodavatelem – případně k novému dodavateli přejít až od okamžiku, kdy mu platnost stávající smlouvy o dodávce vyprší nebo uplyne její výpovědní lhůta, pokud odběratel tuto smlouvu sjednaným způsobem vypověděl.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Propojeno!

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele, dostal na to od odběratelů i plnou moc. A najednou chtějí platby za elektřinu hned dvě firmy najednou...

Regulátor: souběh je chyba obchodníků

Problematice možných komplikací ve vztahu odběratel–dodavatel se intenzivně věnuje Energetický regulační úřad. Podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky by k souběhu dodavatelů nikdy dojít nemělo, vždy se podle něj jedná o pochybení jednoho nebo druhého dodavatele, případně o konkurenční boj.

Jiří Chvojka v této souvislosti zmiňuje spor mezi Bohemia Energy a Centropol Energy na sklonku loňského roku, kterému jsme se zde také věnovali. Lidé, kteří úřad kvůli tomuto případu kontaktovali, poukazovali zejména na automatické telefonáty, vymáhání smluvních pokut a poskytování zavádějících informací. „Stěžovali si rovněž na situaci, kdy zákazník dodavateli zaslal odstoupení od smlouvy v termínu, kdy ještě bylo možné zastavit změnu obchodníka, ale dodavatel tak neučinil,“ říká mluvčí úřadu.

Dodává, že Energetický regulační úřad nyní provádí kontrolu u obou společností a po zjištění všech podkladů vydá jednak stanovisko pro veřejnost a jednak udělá opatření přímo úměrné provinění dotčených firem. Může jim být uložena maximální pokuta v rozsahu až desítek milionů korun, v krajním případě lze také hovořit až o odebrání licence.

Dva dodavatelé najednou? Co s tím?

  • Řádně ukončit smlouvu o dodávkách elektřiny/plynu s prvním dodavatelem.
  • Přesvědčit prvního dodavatele o řádném ukončení smlouvy.
  • Při souběhu plateb okamžitě kontaktovat Energetický regulační úřad, který zajistí nápravu.

Volejte úřad

Celý problém je podle Jiřího Chvojky do značné míry pouze záležitostí (ne)solidnosti daných obchodníků. Je to podobné jako s mobilními operátory – když se k nám náš operátor nechová dobře, najdeme si nového. Energetický regulační úřad v každém případě doporučuje podepisovat smlouvy pouze se společnostmi, které se dobrovolně připojily k Etickému kodexu obchodníka s energiemi.

V případě souběhu plateb je pak nejlepší okamžitě kontaktovat Energetický regulační úřad, který zajistí nápravu. „Každý případ se vždy musí posuzovat individuálně, proto není možné dávat nějaká obecná doporučení. Nejde jenom o tyto dvě firmy [Bohemia Energy a Centrpol, pozn. red.], podobné věci se stávají i v případech podomního prodeje. Lidé by prostě neměli bez bližšího zkoumání podepisovat žádné závazky, pokud si nejsou jistí, že dodavatele změnit chtějí,“ uzavírá Jiří Chvojka.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2015 19:59, Milan

V tomhle je servis Bohemia Energy výborný, já s nimi komunikuji, přes skype, což je pro mě velmi pohodlné. Krom toto, že mám levnější elektřinu, tak takového servisu si cením, mám dojem, že se opravdu snaží.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 4. 2014 20:01, Pedro

Mám u centropolu elektřinu a teď využíváme s rodinou i telefon. Je pravda, že dovolat se tam na zákaznické centrum je docela běh na dlouhou trať, ale v dnešní době si stejně všechno člověk najde a netu a pak je obešle s tím správným formulářem. Řešit něco přes infolinku je ztráta času.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

10. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

Cenu elektřiny nebo plynu si na podzim 2013 zafixovala řada domácností. Jak si stojí fixované ceny v porovnání s těmi standardními? Vyplácejí se a vyplatí se i do budoucna? Přinášíme... celý článek

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

6. 11. 2013 | Michaela Divišová | 9 komentářů

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak... celý článek

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

15. 7. 2013 | Michaela Divišová | 34 komentářů

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

Zvoní u našich dveří a často pod různými záminkami se z nás snaží vylákat podpis na dokumentech, které si ani nemáme možnost pořádně přečíst. Zdá se však, že jejich klasickým praktikám... celý článek

I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

11. 6. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

Někteří dodavatelé elektřiny a plynu dokážou připravit nemilé překvapení. Třeba v podobě poplatku za využití služeb zákaznického centra či zákaznické linky. Prostudovali jsme dokumenty... celý článek

Partners Financial Services