Historické zlevňování elektřiny se blíží! O kolik to bude?

Je to tak. Po několika letech se opravdu dočkáme levnější elektřiny. Energetický regulační úřad chystá snížení cen distribuce a také ceny silové elektřiny na burzách klesají. Jak se to promítne do našich plateb? Máme pro vás čísla a výpočty!
Historické zlevňování elektřiny se blíží! O kolik to bude?

Vývoj cen elektřiny nechává klidným jen málokoho z nás. Zprávy o tom, že od roku 2014 bude elektřina za nižší ceny, pak po několika letech zdražování znějí doslova jako rajská hudba. Nejenže klesne obchodní (neregulovaná) složka ceny, pokles zaznamenají i položky pevně stanovené státem, prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zaměřme se nejdříve právě na ně, neboť regulované ceny se do našich celkových účtů za proud promítají v současné době téměř 60 procenty.

Propojeno!

Účet za elektriku rozložený na prvočinitele

Cena vlastního proudu tvoří většinou jen menší část celkového účtu, zbytek jde majitelům drátů za to, že jimi proud proudí a za to, že vám rezervují určitou kapacitu, další část tvoří příspěvky na „zelenou“ elektřinu, jiný kousek pak má speciální firma, která dodávání elektřiny koordinuje...

Distribuce elektřiny: konečně levnější

Nahlédněme nejprve trochu do historie. I v loňském roce obchodní ceny tzv. silové elektřiny na burzách klesaly – v průběhu roku 2012 to bylo v průměru o 5,2 procenta. V konečném výsledku nám však elektřina zdražila zhruba o tři procenta. Důvod? Zdražovala regulovaná složka platby, průměrně o 9,4 procenta.

V souvislosti se zvýšením regulovaných cen se pak hovořilo zejména o zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje a plateb za distribuci elektrické energie. K tomu je třeba podotknout, že přestože byly za hlavního viníka zdražování elektřiny v posledních letech označovány obnovitelné zdroje, podle propočtů jde nárůst ceny proudu v minulém roce na vrub spíš distribucí.

Pro příští rok však má být situace opačná – očekává se snížení jak poplatků za distribuci, tak i příspěvku na obnovitelné zdroje. Vezměme si hezky jedno po druhém.

Nové koště dobře mete

Již jsme psali, že Energetický regulační úřad, který stanovuje právě ceny distribuce, má v plánu tyto poplatky snížit. Nedávno ohlásil, že pro rok 2014 „našel možnost snížení cen v oblasti regulovaných cen“, a to až o 10 procent.

Zajímalo nás, jak a kde úřad tedy možnosti našel. „Nalezení úspor souvisí s výrazně přísnějším přístupem Energetický regulační úřad k vykazování nákladů regulovaných subjektů na regulovanou činnost. V současné době je v platnosti tzv. 3. regulační období, které stanovuje systém vykazování těchto nákladů na roky 2009–2014. V rámci těchto mantinelů paní předsedkyně, která tato pravidla nestanovovala, dokázala vybojovat alespoň toto snížení. Úspory byly nalezeny zejména v odpisech financí,“ naznačuje tiskový mluvčí úřadu Jiří Chvojka, že změna má především co do činění se výměnou na židli jeho nejvyšší šéfa, na kterou loni usedla Alena Vitásková. Podle Chvojky mají odběratelé uspořit celkem deset procent z regulovaných složek ceny – pět procent v distribuci a pět procent v ostatních částech regulované složky.

Za pět let zdražil příspěvek na zelenou energii desetkrát. Mohl by zlevnit

Že nemalou složkou v rámci regulované složky je příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů energie, o tom už bylo napsáno mnohé. V posledních několika letech totiž neustále rostl – zatímco v roce 2009 jsme platili 52 korun za megawatthodinu, v letošním roce už to je 583 korun za megawatthodinu. To je více než desetinásobný (!) nárůst během pěti let.

Nyní to však vypadá, že v příštím roce se scénář dalšího zvýšení příspěvku opakovat nebude. Projde-li novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou koncem července schválila vláda a kterou ještě musí schválit ještě Parlament a prezident, počítá se se zavedením stropu na tento příspěvek. Ten by pak neměl přesáhnout víc než 495 korun za megawatthodinu.

„Zastropování“ by tedy znamenalo snížení plateb o 88 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny, což se ve výsledku může v rodinných rozpočtech projevit úsporou pár stovek. Například při spotřebě proudu na svícení a provoz domácích spotřebičů by malá domácnost (průměrný roční odběr 2,2 megawatthodiny) ušetřila zhruba kolem 190 korun ročně. Rodina, která má elektřinu i na ohřev vody bojlerem (roční spotřeba 4,7 megawatthodiny), by mohla uspořit přibližně kolem 410 korun ročně, při odběru elektrické energie též na topení (roční odběr 15 megawatthodin), už by to mohlo být okolo 1300 korun za rok.

Předběžné výpočty: Účet za topení o 5200 korun nižší

Vezmeme-li si modelové příklady domácností, které jsme uváděli výše, snížení cen distribuce a ostatních regulovaných cen se pak do jejich účtů promítne řádově v tisícovkách. Podle propočtů Energetického regulačního úřadu by měly jít platby domácností s malou spotřebou elektřiny v průměru o 1300 korun dolů, odběratelům, co elektřinou ohřívají i vodu, by se měl účet snížit průměrně o 2200 korun.

Pokud domácnost elektřinou i topí, mělo by se u ní snížení regulovaných cen projevit v podobě o zhruba 5200 korun nižšího ročního účtu.

Snížení cen elektřiny. Předběžné modelové propočty

Domácnosti s malou spotřebou elektrické energie
Sazba D 02d
Jistič 3 × 25 A
Roční spotřeba 2,2 MWh (včetně daňových položek)

Celková roční platba za elektřinu [Kč]

Změna plateb

  

[Kč]

[%]

  

-1300

-10,57

Domácnosti – vytápění elektřinou, nebo ohřev užitkové vody elektřinou
Sazba D 25d, (dvoutarif)
Jistič 3 × 25 A
Roční spotřeba 4,7 MWh (včetně daňových položek)

Celková roční platba za elektřinu [Kč]

Změna plateb

2013

2014

[Kč]

[%]

19 300

17 100

-2200

-11,40

Domácnosti – vytápění přímotopem
Sazba D 45d, (dvoutarif)
Jistič 3 × 25 A
Roční spotřeba 15 MWh (včetně daňových položek)

Celková roční platba za elektřinu [Kč]

Změna plateb

2013

2014

[Kč]

[%]

45 000

39 800

-5200

-11,55

Zdroj: prezentace Energetického regulačního úřadu

V rámci regulovaných cen se však jedná zatím opravdu jen o předběžné údaje, které budou upřesněny do cenového rozhodnutí Energetický regulační úřad během října. Konečné cenové rozhodnutí pak úřad vydá na konci listopadu. K výše uvedeným propočtům také nutno podotknout, že slevu je třeba počítat z konkrétních regulovaných cen (tj. cena distribuce apod.).

470 milionů

Energetický regulační úřad uvádí, že razantním vyjednáváním dokázal spotřebitelům na regulované složce ceny elektřiny příští rok ušetřit přibližně 470 milionů korun. Otázka je nasnadě: Co sakra dělal regulační úřad v předchozích letech?

Anketa

Myslíte, že staré vedení regulačního úřadu za plýtvání vašimi penězi ponese odpovědnost?

Dodavatelé by mohli zlevnit až o 11 procent

Jak už jsme naznačili na začátku, kromě cen stanovených státem se má snížit i obchodní složka ceny elektřiny. Ta má v současnosti v celkové ceně proudu podíl asi 40 procent a každý odběratel si ji – na rozdíl od cen distribuce, příspěvku na obnovitelné zdroje a ostatních regulovaných cen – může ovlivnit výběrem svého dodavatele elektrické energie.

Obchodní ceny silové elektřiny na burzách totiž v průběhu letošního roku klesají – například v současné době je cena ve srovnání s loňským rokem zhruba o 12 procent nižší. Zatímco loni se megawatthodina silové elektřiny prodávala asi za 44 euro, letos je to cca 39 euro.

Vzhledem k tomu, že dodavatelé elektřiny již průběžně nakupují energii na trzích na rok 2014, s nejvyšší pravděpodobností nás řada z nich od 1. ledna potěší nižšími cenami. O kolik to přesně bude, to záleží na tom, jak výhodně ten který obchodník elektřinu nakoupil a jakou poté uplatní cenovou politiku vůči svým zákazníkům.

Odhady Energetického regulačního úřadu nicméně předpokládají pokles ceny silové elektřiny přibližně o 11 procent. Opět je třeba říci, že tuto slevu následně lze odečítat pouze od ceny silové elektřiny, nikoli z celkové platby.

Očekávané zlevnění 2014

  • Regulované platby: 10 procent (5 procent distribuce a 5 procent v ostatních částech regulované složky)
  • Příspěvek na obnovitelné zdroje: 88 korun
  • Silová elektřina: 11 procent

Sečteme-li všechny složky ceny, které mají zlevnit, pak by podle analytiků trhu mohla konečná cena elektřiny průměrně klesnout až o 10 procent. Konkrétní čísla a výpočty slev však budou známy až poté, co ERÚ vydá koncem listopadu své cenové rozhodnutí. Následně začnou své ceníky vydávat i jednotliví obchodníci s elektřinou. Poté vystavíme novým cenám elektřiny účet – srovnáme je s letošním rokem, tedy o kolik procent opravdu půjdou dolů, porovnáme ceny dodavatelů a propočítáme náklady pro domácnosti na rok 2014.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

3. 9. 2013 | Michaela Divišová | 17 komentářů

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

Celková cena elektřiny je součtem několika různých položek, jen určitou část platíme za samotnou spotřebu. A je to část menší, zbytek jsou platby regulované. Co všechno tedy vlastně... celý článek

Vyplatí se zafixovat si cenu elektřiny? Pro a proti

12. 8. 2013 | Michaela Divišová | 4 komentáře

Vyplatí se zafixovat si cenu elektřiny? Pro a proti

Fixace ceny elektřiny? Poslední dobou se s tímhle souslovím roztrhl pytel. Dodavatelé nás lákají na jistotu, že nám po předem smluvenou určitou dobu nebudou zvyšovat cenu. Jde o nabídku,... celý článek

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

22. 7. 2013 | Michaela Divišová | 19 komentářů

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Poslední dobou přibývá domácností, které pro výběr svého nového dodavatele elektřiny či plynu využívají elektronické aukce. Jak aukce energií fungují? Kolik se dá touto cestou ušetřit... celý článek

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

15. 7. 2013 | Michaela Divišová | 34 komentářů

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

Zvoní u našich dveří a často pod různými záminkami se z nás snaží vylákat podpis na dokumentech, které si ani nemáme možnost pořádně přečíst. Zdá se však, že jejich klasickým praktikám... celý článek

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

27. 5. 2013 | Michaela Divišová | 23 komentářů

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

Z původně oslavovaného způsobu vytápění se postupem let stala vůbec nejdražší možnost, jak si doma topit. Přímotopy – dříve velebené, nyní spíše zatracované. Jaký je vývoj cen za topení... celý článek

Partners Financial Services