Novinka na trhu s elektřinou: nové sazby pro elektromobilisty

K 1. červenci 2013 bude zavedena nová distribuční sazba elektřiny D27d.
Novinka na trhu s elektřinou: nové sazby pro elektromobilisty

Na český trh s elektřinou vstupuje novinka. Od letošního července si budou moci odběratelé z řad domácností i firem-maloodběratelů sjednat novou sazbu elektřiny. Pro domácnosti se chystá zavedení sazby D27d, firmy pak pro stejný účel mohou využívat sazbu C27d.

Za jakých podmínek si můžou ať domácnosti, nebo firmy tuto sazbu sjednat? Co všechno je potřeba doložit? A především – proč by to měly dělat, tedy jaká je cena elektřiny podle této sazby? Přinášíme vám bližší informace!

Podmínky pro sjednání sazby D27d či C27d

Podle materiálů ERÚ jsou podmínky pro uplatnění sazby D27d následující:

  • Tato sazba je určena pro odběrná místa, u nichž se věrohodným způsobem prokáže vlastnické, případně užívací právo k elektromobilu (leasingovou smlouvou, fakturou apod.). „Žadatel musí doložit platným dokumentem, například technickým průkazem, kde je zapsán jako vlastník, že je vlastníkem či uživatelem elektrovozidla,“ doplnil k tomuto bodu Petr Holubec z PRE.
  • Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je prováděno distributorem v celkové délce minimálně osmi hodin denně v době od osmnácti hodin do osmi hodin. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.
  • Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny, ani nemusí být v souvislé délce.
  • Osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu může být rozděleno během stanovené doby maximálně do dvou časových úseků.
  • Tato sazba může být přiznána od 1. 7. 2013.

Firmy pak musí v rámci sazby C27d splnit ještě podmínku, že nabíjecí zařízení elektromobilu musí být napájeno samostatným přívodem a měřeno samostatným měřicím zařízením. Jak říká Jarmila Lehnerová z Energetického regulačního úřadu: „Ke splnění těchto podmínek se samozřejmě váže i povinnost odběratele upravit svoje odběrné místo pro instalaci dvoutarifového měřicího zařízení.“

Levnější elektřina pro elektromobilisty

Nová speciální sazba je výsledkem jednání Asociace elektromobilového průmyslu (ASEP), Energetického regulačního úřadu a energetických společností PRE, ČEZ a E.ON. Distribuční sazba D27d, respektive C27d je určena pro nabíjení elektromobilů, a to zejména pro stávající odběratele, užívající jednotarifové sazby (např. D02d či C02d), kteří vlastní a používají elektromobily.

Ve zvýhodněné dvoutarifní sazbě D27d, respektive C27d budou domácnosti a podniky odebírat elektřinu v tzv. vysokém a nízkém tarifu. Levnější elektřina v nízkém tarifu bude k odběratelům proudit po osm hodin každý den, a to vždy mezi šesti hodinami večer a osmi ráno, samozřejmě s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu.

Domácnosti nicméně mohou v této době kromě nabíjení elektromobilu využívat levnější elektřinu pro celou domácnost, firmy a podnikatelé pouze pro elektromobily.

Ceny elektřiny pro D27d má jen pět dodavatelů

S cenami pro novou sazbu zatím přišlo jen několik málo dodavatelů. Mezi obchodníky, kteří již D27d a C27d zahrnuli do svých ceníků pro rok 2013, patří PRE, Europe Easy Energy, Amper Market, LAMA energy a SVT Energie. Většina z těchto dodavatelů stanovila své ceny tzv. silové elektřiny stejné jako u podobných distribučních sazeb D25d a D26d, respektive C25d a C26d. Proč?

Stanovení ceny za komoditu, tedy ceny, kterou určuje dodavatel, v momentální době není jednoduché. Vzhledem k tomu, že sazba bude dostupná až od 1. července, není možné analyzovat využití spotřeby nízkého a vysokého tarifu zákazníkem, a tedy optimálně nastavit ceny. Naše společnost vycházela z předpokladu, že ceny regulovaných položek jsou totožné jako u sazby D25d respektive C25d, proto jsme stanovili i cenu za silovou složku pro tento rok stejnou jako u zmíněných sazeb,“ vysvětlil Pavel Kříž ze společnosti Europe Easy Energy.

Podobná situace panuje i v PRE: „Ceny elektřiny pro tuto sazbu vycházejí z obdobných sazeb pro akumulační vytápění a akumulační ohřev vody D26d,“ sdělil Petr Holubec.

Výjimkou je pouze Amper Market, kde jsou ceny silové elektřiny například u D27d nižší než u sazeb D25d a D26d – konkrétně na každou spotřebovanou megawatthodinu je to o 175 korun méně ve vysokém tarifu a o 40 korun méně v nízkém tarifu.

Srovnání cen pro elektromobilisty

Podívejme se na srovnání aktuálních standardních cen této pětice dodavatelů pro modelovou elektromobilizovanou domácnost z Prahy. Předpokládejme, že by se její roční odběr elektřiny pohyboval v hodnotách 4900 kWh ve vysokém tarifu a 2200 kWh v nízkém tarifu. V domácnosti je instalován jistič o velikosti 3 × 25 A.

Žebříček cen dodavatelů u sazby D27d

Pořadí

Název dodavatele

Roční platba za elektřinu při uvedené spotřebě (Kč)

1

Amper Market

29 317

2

Europe Easy Energy

29 711

3

SVT Energie

29 741

4

LAMA energy

31 285

5

Pražská energetika

31 373

Anketa

Elektromobily?

Při výpočtu těchto hodnot byla použita průměrná spotřeba 7100 kWh ročně. Celková roční platba (vč. DPH ve výši 21 procent) zahrnuje také všechny roční povinné poplatky (vycházející ze stálého měsíčního platu a poplatku za běžný jistič nad 3 × 20 A do 3 × 25 A včetně).

Na závěr však ještě uveďme, že někteří odborníci spíše nepředpokládají, že by si do konce letošního roku elektřinu v nové sazbě lidé houfně sjednávali – „Já osobně ani neznám nikoho, kdo by elektromobil měl,“ říká třeba Pavel Kříž z Europe Easy Energy. Necháme se překvapit.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

11. 12. 2012 | Michaela Divišová | 15 komentářů

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Elektřina bude příští rok zase dražší. Kolik za ni české domácnosti opravdu zaplatí? Podívejte se na výpočty pro reálné domácnosti a na žebříčky cen dodavatelů.

ČEZ práci!

7. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČEZ práci!

Nemyslete, že tyhle sváteční komiksy děláme pro srandu králíkům! Děláme je pro srandu vám. Aby vás jak se říká nabily.

Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

17. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

Motoristé, pozor! Zajímá vás, jak se dá ušetřit na provozu vašeho automobilu? Automobilističtí novináři, automechanik, majitelka autoškoly a další experti pro vás mají svoje tipy.

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Partners Financial Services