Nevyčerpali jste dovolenou? Podejte žádost, na peníze zapomeňte

Veronika Odrobinová | rubrika: Když se řekne | 12. 12. 2023
Na konci roku zaměstnavatelé a zaměstnanci řeší, jak naložit s nevyčerpanou dovolenou. Poradíme, co se dá dělat.
Nevyčerpali jste dovolenou? Podejte žádost, na peníze zapomeňte

Zdroj: Shutterstock

Dobu čerpání dovolené musí ze zákona určit zaměstnavatel tak, aby ji zaměstnanec vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém mu na dovolenou vzniklo právo. Takto určenou dovolenou je zaměstnavatel povinen oznámit zaměstnanci písemně alespoň 14 dnů předem. Pokud se tedy nedohodnou na kratší době.

Zaměstnanec může také kdykoli zaměstnavatele o čerpání dovolené požádat. Zaměstnavatel s tím ale musí souhlasit. Záleží tedy na jeho rozhodnutí.

Pokud zaměstnanec do konce roku dovolenou nevyčerpá, může být převedena do dalšího kalendářního roku jen v případě, kdy vyčerpání dovolené brání překážky na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody. Zaměstnanec ale také může o převedení části dovolené požádat sám. 

Převede se dovolená nad čtyři týdny

A pokud písemně požádá, je možné převést pouze dovolenou, která přesahuje zákonem dané čtyři týdny. U pedagogických a akademických pracovníků vysokých škol šest týdnů.

Například ve firmě, která poskytuje svým zaměstnancům pět týdnů dovolené, může zaměstnanec písemně požádat o převedení pouze pátého týdne dovolené do následujícího kalendářního roku.

Ve firmách, kde mají zaměstnanci pouze základní výměru dovolené v rozsahu čtyř týdnů, převedení části dovolené není možné. 

V praxi se lze mnohdy setkat se situací, kdy zaměstnanci ke konci roku dovolená zbývá, aniž by jejímu čerpání bránily překážky na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody. Pokud zaměstnavatel v rozporu s právními předpisy nenařídí čerpání zbývající dovolené do konce kalendářního roku nebo zaměstnanec nepodá písemnou žádost o převedení dovolené, případně jeho žádosti nebude ze strany zaměstnavatele vyhověno, dovolená nepropadne. I v tomto případě dojde k převodu dovolené automaticky ze zákona. 

Zaměstnavatel se tím však dopustí přestupku, neboť takovým jednáním poruší svoji zákonnou povinnost určení čerpání dovolené do konce příslušného kalendářního roku. Za to mu hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun ze strany inspekce práce. 

O autorce

Veronika OdrobinováZdroj: GT Legal

Veronika Odrobinová je zakládající partnerkou advokátní kanceláře GT Legal. Předtím působila více než 20 let v několika mezinárodních advokátních kancelářích. Veronika je zprostředkovatelem kolektivních sporů, jmenovaným ministerstvem práce a sociálních věcí, a místopředsedkyní spolku Czech Employment Lawyers Association, který sdružuje advokáty specializované na pracovní právo. Vedle advokátní praxe se věnuje publikační a přednáškové činnosti. 

Do kdy je třeba převedenou dovolenou čerpat? 

Také čerpání převedené dovolené do následujícího roku musí zaměstnavatel určit tak, aby ji zaměstnanec využil nejpozději do konce následujícího kalendářního roku. Převedená dovolená z roku 2023 musí být vyčerpána do konce roku 2024.

Neurčí-li zaměstnavatel dobu čerpání převedené dovolené do 30. června následujícího kalendářního roku, tedy pro převedenou dovolenou z roku 2023 do 30. června 2024, může si určit čerpání dovolené sám zaměstnanec. Musí ale stejně jako zaměstnavatel čerpání dovolené oznámit písemně alespoň 14 dnů předem, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnou na jiné době oznámení. 

Psali jsme podrobně: Zbyla vám loňská dovolená? Přišel zlomový termín 

Nemůže-li být převedená dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku (tedy pro převedenou dovolenou z roku 2023 do konce roku 2024), proto, že byl zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným nebo čerpá mateřskou či rodičovskou dovolenou, musí zaměstnavatel určit dobu čerpání převedené dovolené po skončení těchto překážek. 

Je možné nevyčerpanou dovolenou proplatit? 

Proplacení nevyčerpané dovolené je možné pouze v případě skončení pracovního poměru zaměstnance. Pokud pracovní poměr trvá, nesmí zaměstnavatel namísto čerpání dovolené zaměstnanci poskytnout finanční kompenzaci, respektive náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou. 

Převádění se týká pouze dovolené a nikoli jiných dnů volna jako jsou sick days nebo rekondiční volno. Na tyto benefitní volna se pravidla pro dovolenou neuplatní a zaměstnavatel může postupovat podle jím nastavených pravidel. 

Veronika Odrobinová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services