Ropa: Vítězové a poražení

Martin Lobotka | rubrika: Analýza | 13. 1. 2016 | 4 komentáře
Po roce a půl už si pomalu svět začíná zvykat na nižší ceny ropy. Po tak dlouhé době už je možné udělat bilanci, kdo z nich těží, kdo na ně nejvíc doplácí. Dobrá zpráva je, že my patříme k těm prvním.
Ropa: Vítězové a poražení

Ceny ropy zkraje nového roku atakují mnohaletá minima – ropa WTI pro dodávku v únoru se propadla na 32 dolarů za barel, což je hodnota naposledy viděná na samém konci roku 2003, evropská ropa Brent je na úrovni dubna 2004. Může za to především tvrdošíjnost Saúdské Arábie, která od roku 2014 brání namísto ceny svůj tržní podíl před břidlicovými a pískovými „uzurpátory“ z USA a Kanady, a také slabší poptávka. Nízké ceny jsou velmi dobrá zpráva pro jedny, špatná pro druhé. Kdo jsou vítězové a pro koho je už rok a něco trvající propad debaklem?

Kde jsme: Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Kdo nás to chce pumpnout

Proč u nás nezlevňuje benzin a nafta tolik, jako zlevňuje ropa na trzích?

Daně tedy tvoří kolem šedesáti procent ceny, ropa necelou čtvrtinu. Zbytek připadne na úpravu ropy, distribuci, skladování a prodej.

Počítejte s námi:

Za kolik nakoupíme u pumpy, až bude ropa za dvacku

Vítězství!

Na straně vítězů jednoznačně stojí západní spotřebitel a zemědělec. Galon benzinu v Americe stojí polovinu toho, co před dvěma roky, v Česku jsou ceny také citelně nižší, i když kvůli daňové hamižnosti vlády jenom o zhruba 15–20 procent. Už před rokem jsme viděli znatelné urychlení růstu maloobchodních tržeb, letos se něco podobného, byť v menší míře, znovu zopakuje. Výdaje na nákup energií (nejenom pohonných hmot, ale i zemního plynu apod.) jsou totiž podstatnou částí spotřebitelských vydání, a když klesnou, musí se to v situaci, kdy jsou domácnosti navíc nejoptimističtější od krize, musí projevit pozitivně. V zemích odvislých od energeticky velmi náročného zemědělství se na zavlažování a produkci hnojiv (například z ceny amoniaku, klíčové ingredience hnojiv, je 80–90 procent cena zemního plynu) spotřebuje ročně obrovské množství energie a levnější ropa je tak pro zemědělce, nacházející se převážně v chudších státech zemích, darem z nebes.

Padesát na padesát

Někde uprostřed mezi vítězi a poraženými stojí vlády. Na jedné straně dostávají jejich ekonomiky v cenách ropy externí pozitivní šok, což fiskálně hladové vlády vítají, na druhé straně se však jejich centrální banky obávají, že nízké ceny ropy ovlivní skrze inflační očekávání i další (jádrové) cenové okruhy, a tudíž dále sníží jejich schopnost zvednout setrvale nízkou inflaci ke svému inflačnímu cíli. Tento problém je zřetelnější v eurozóně a Japonsku než v USA, přítomný je ale všude.

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Porážka

Mezi poraženými jsou pak země závislé na exportu komodit, teroristé z ISIL a správci aktiv. Saúdská Arábie, jejíž devizové rezervy za rok klesly o sto miliard dolarů, od ledna zvedá cenu pohonných hmot o 50 procent, ořezává dotace na elektrickou energii, mluví o privatizaci ropné společnosti Aramco a zavedení DPH. V ještě horší situaci je Venezuela, kde pro všechno to bolívarské revoltování v posledním desetiletí nezůstal prostor pro akumulování rezerv a kde je při těchto cenách ropy plnohodnotný kolaps pouze otázkou času. Rusko, Nigérie, Libye a ani teroristé z ISIL, kteří své výpady přes syrskou a iráckou poušť financují z ilegálního prodeje ropy skrze Turecko, nemají z cen radost. Nakonec ani správci aktiv, kteří pečují o naakumulované petrodolary, se neradují – propady cen ropy nutí státní investiční fondy od Norska přes Záliv až po Kazachstán omezovat mandáty a stahovat peníze na lepení děravých rozpočtů.

Nevíme, jak dlouho budou ceny nízko, klíčovým v této otázce je postoj Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Dobrá zpráva je, že v Česku nyní stojíme na slunné straně ropné barikády. 


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

4. 1. 2016 | Pavel Jégl | 25 komentářů

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

Ceny ropy sletěly za rok a půl o dvě třetiny. Kdyby takhle zlevňovaly benzin a nafta…

Česká ekonomika. Zpátky na úrovni roku 2004?

9. 9. 2015 | Martin Lobotka

Česká ekonomika. Zpátky na úrovni roku 2004?

Česko na ekonomickém nebi na chvíli zazářilo. Rozhodně to ale neznamená, že je z něj superstar.

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

20. 7. 2015 | Jan Traxler | 2 komentáře

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

22. 6. 2015 | Vlad Ender | 6 komentářů

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

Ropa. Nahoru, dolů, nikam – ať už se cena ropy chová jakkoli, ovlivňuje naše investice – a život – asi víc než cena libovolné jiné komodity. Proto také o ropě i její ceně hodně lidí... celý článek

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

5. 2. 2015 | Jan Traxler | 3 komentáře

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

Rok 2014: Dolar a libra posilují, euro a jen oslabují, ruský rubl padá volným pádem. Rok 2015: Zřejmě žádná změna.

Partners Financial Services