Spálené čínské pojistky

Vlad Ender | rubrika: Komentář | 8. 1. 2016 | 3 komentáře
To, co se děje právě teď na čínských trzích, už asi může být impulzem k větším, globálním otřesům.
Spálené čínské pojistky

V loňském roce jsem pro Finmag napsal dva články o Číně, přesněji tedy o problémech tamějšího akciového trhu.

To, co se děje na čínských trzích dnes, pro mě bylo dobrým důvodem k ohlédnutí. A ejhle – první odstavec srpnového článku bych mohl klidně použít i dnes:

Předevčírem nebyl pro investory dobrý den. Začalo to (jak už je teď obvyklé) Čínou, kde akcie padly o víc než osm procent. Pokračovalo to Evropou, kde trhy padaly „jen“ o čtyři až pět procent. Spojené státy jsou na tom zatím nejlépe, index S&P je níž jen o něco málo přes dvě procenta.

Jen číslovku bych musel maličko pozměnit, tentokrát čínské trhy nepadaly o osm, ale „jenom“ o sedm procent. Ovšem jen proto, že čínská vláda mezitím zavedla takzvané circuit breakers – pojistky, které automaticky ukončí obchodování, když trh padne právě o sedm procent za den.

Trh je přísný učitel

Podobné pojistky má hodně burz, jejich úkol je bránit panice, bývají ale většinou nastavené poněkud jinak, velkoryseji. Čínská pojistka je dvoustupňová: po pádu o pět procent se obchodování zastaví na 15 minut, po pádu o sedm procent končí. Naproti tomu třeba newyorská burza NYSE má pojistku o třech stupních. Záchytné body jsou 7, 13 a 20 procent. Na prvních dvou úrovních se obchodování zastaví na 15 minut (ovšem ne pokud je to na konci dne, kdy to už nemá smysl), konec obchodování nastává až při pádu o dvacet procent. A to už je sakra pád, kdy je zchlazení hlav opravdu potřeba.

Rozdíl mezi oběma stupni čínské pojistky a i hodnota, u které se rozsvítí stop, jsou dost nízké. Když pojistku k prvnímu lednu letošního roku zaváděli, hodně lidí to překvapilo – trhy rozvojových zemí bývají dost volatilní, volatilnější než ty zaběhnuté. Trhy ale dokážou poučit rychle a tvrdě: pojistky čínské burzy vyletěly dvakrát za krátké čtyři dny, co existovaly (mezi 4. a 7. lednem 2016).

2016: Čeká nás horská dráha

V onom půl roku starém článku jsem také psal, že opravdové důvody k panice ještě nejsou, protože nebyly zasažené úvěrové trhy. Bohužel, jak ukázal prosinec, i úvěrové trhy už zásahy dostávají, většina velkých trhů končila prosinec ve ztrátě. Impulz od čínských trhů tak teď má reálnou šanci odstartovat podstatnou korekci.

Pokud neinvestujete pravidelně – tím se ceny časem průměrují – rozhodně bych teď zapomněl na nákupy akcii. Možná, že takovým rozhodnutím člověk o něco málo přijde, ale riziko, že za čtvrt roku budou indexy o deset procent níž, je podle mě teď podstatně vyšší, dost vysoké na to, aby se nevyplatilo riskovat.

Celý rok 2016 bude podle mě bohatší na velké výkyvy cen aktiv, než jsme si za posledních pár let zvykli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

akcie, čína, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Michl: Nižší schodek rozpočtu? To si jděte vyříkat se socanem!

10. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Aleš Michl: Nižší schodek rozpočtu? To si jděte vyříkat se socanem!

Měla to být tradice: novoroční rozhovor pořízený v běhu. To aby se zpovídaný nezapletl do dlouhých souvětí. Počasí ale tentokrát vyřklo rezolutní Ne. Jak se ale ukázalo, s Alešem Michlem... celý článek

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

11. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

Aleši Michlovi nedošel dech ani při běhání, takže jsme spolu mohli probrat problémy naší ekonomiky, výhody oslabení kurzu koruny a jeho spolupráci s Andrejem Babišem. „Musí se tu začít... celý článek

Aleš Michl: Žádná krize tady nikdy nebyla!

26. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Aleš Michl: Žádná krize tady nikdy nebyla!

„Krize? Žádná krize ani v USA, ani v Evropské unii není a nebyla,“ říká v pokračování exkluzivního rozhovoru ekonom Aleš Michl. V pokračování se taky dozvíte, co mají společného McDonald’s... celý článek

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

19. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

Pomohl by eurozóně odchod Řecka? V čem se Česká republika podobá Španělsku? A proč by měli evropští lídři radši jezdit na chatu než do Bruselu? Exkluzivní rozhovor s ekonomem Alešem... celý článek

Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

19. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

Proč by podle ekonoma Aleše Michla byl nejrozumnějším řešením dluhové krize bankrot Řecka a dalších nesolventních států? Co má naše vláda společného s politiky jižanských zemí? Přečtěte... celý článek

Partners Financial Services