Dluhopisy. 2015: Dna jsme se dotkli. 2016: Neodrazíme se

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 13. 1. 2016 | 13 komentářů
Výnosy dluhopisů v Česku sice dosáhly na dno, ale to neznamená, že se od něj odrazí, budou dál nízké. Dávejte si pozor na neveřejné emise dluhopisů a držte se stranou high yield dluhopisů. Rozumná možnost jsou středně rizikové dluhopisy s úvěrovým ratingem kolem BBB. Důležitá je široká diverzifikace, ke které vám můžou pomoci dluhopisové fondy.
Dluhopisy. 2015: Dna jsme se dotkli. 2016: Neodrazíme se

Uplynulých třicet let s klesající inflací setrvale klesaly také úroky u státních dluhopisů. Výnos do splatnosti u desetiletého německého bondu byl v roce 1982 přes deset procent ročně. Dnes se výnosy kalkulují o dva řády níž, v desetinách procenta. 

V roce 2015 pravděpodobně dosáhly úrokové výnosy historického minima. Na jaře loňského roku spadl výnos do splatnosti u německé desetiletky na 0,07 procenta za rok. Také česká desetiletka krátce nesla výnos do splatnosti pouhých 0,16 procenta ročně.

Od dubna ale začaly úrokové výnosy růst. Výnos do splatnosti desetiletého českého státního dluhopisu stoupl v létě až k jednomu procentu. Aktuálně je kolem 0,6 procenta ročně, tedy zhruba stejně jako před rokem.

Pro rok 2016 očekávám setrvalý stav. Evropská centrální banka bude nadále udržovat záporné depozitní úrokové sazby a nakupovat dluhopisy, aby udržovala úrokové výnosy na co nejnižší úrovni a umožnila tak jednotlivým státům dál refinancovat své dluhy s minimálními úroky a snižovat tím náklady na obsluhu dluhu. Vývoj na českém trhu by měl kopírovat vývoj v eurozóně.

Státní dluhopisy

Vývoj výnosu do splatnosti u desetiletých státních dluhopisů

Německá (vlevo) a česká „desetiletka“

Grafy zvětšíte klikem. Zdroj: Trading Economics

Roční výnos do splatnosti u vybraných desetiletých státních dluhopisů

Švýcarsko

-0,08 %

Japonsko

0,23 %

Slovensko

0,44 %

Německo

0,54 %

Česká republika

0,62 %

Francie

0,91 %

Španělsko

1,75 %

Velká Británie

1,79 %

USA

2,15 %

Austrálie

2,78 %

Čína

2,87 %

Polsko

2,93 %

Indie

7,75 %

Řecko

8,66 %

Rusko

9,83 %

Turecko

10,92 %

Venezuela

10,98 %

Brazílie

16,18 %

Zdroj: Trading Economics, data k 11. 1. 2016

Historické minimum u výnosů do splatnosti státních dluhopisů už asi pokořeno nebude a rok 2015 se jako rekordní zapíše do učebnic finanční historie. Nemyslím si ale, že rok 2015 byl bod zlomu. Potrvá pravděpodobně ještě několik let, než Evropská centrální banka začne uvolňovat dluhopisový trh do „normálního stavu“. V roce 2016 tak mimo jiné budeme dál nadávat na nízké úroky z vkladů v bankách a zároveň se těšit z historicky nízkých úroků u hypoték.

Ze světa

Evropský trh je velmi jednotný. S výjimkou Řecka, Ruska a Ukrajiny snad všude dosáhly na jaře úrokové výnosy historického minima. Výnosy švýcarských dluhopisů zůstávají záporné, což je důsledek záporných úrokových sazeb Švýcarské národní banky a hladu investorů po „bezpečné měně“. Za zmínku také stojí vývoj úrokových výnosů u slovenských dluhopisů, které jsou aktuálně nižší než v Česku nebo Německu. Předpokládám, že úroky ve slovenských bankách budou v roce 2016 výrazně klesat, a to jak u vkladů, tak u hypoték.

Výnos do splatnosti u amerických treasuries zůstal prakticky stejný jako před rokem. Desetileté dluhopisy mají výnos do splatnosti lehce přes dvě procenta ročně. Na rozvíjejících se trzích se vývoj úroků rozchází. V Číně nebo Indii centrální banky snižují úrokové sazby a výnosy tamních dluhopisů klesají. Naopak v Brazílii, Jihoafrické republice nebo Turecku se potýkají s pádem měny a s vysokou inflací, což nutí centrální banky zvyšovat úrokové sazby. Výnosy do splatnosti brazilských, jihoafrických nebo tureckých dluhopisů prudce rostou.

Státní dluhopisy

Vývoj výnosu do splatnosti u desetiletých státních dluhopisů

Švýcarská (vlevo) a brazilská „desetiletka“

Grafy zvětšíte klikem. Zdroj: Trading Economics

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dbře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Pozor na neveřejné emise

Relativně bezpečné státní dluhopisy, mezi které můžeme zařadit i české státní dluhopisy, již vyčerpaly svůj výnosový potenciál na deset let dopředu. To nutí investory hledat výnos jinde. Často pak lidé podstupují výrazně vyšší riziko, než jsou schopni unést, a mnohdy si toho ani nejsou vědomi.

Zářným příkladem jsou různé neveřejné emise dluhopisů, kdy pod rouškou „fixního úroku“ lidé půjčují peníze malým firmičkám a zcela ignorují do očí bijící kreditní riziko takové investice. Na poli korporátních dluhopisů hraje nejzásadnější roli široká diverzifikace portfolia. Je obrovský rozdíl, jestli formou dluhopisu půjčím peníze jedné firmě, nebo prostřednictvím dluhopisového fondu půjčím stovce firem. Když pak jedna z nich zkrachuje, zpravidla to ani nepocítím. Ale když se do problémů dostane zrovna ta jedna firma se super byznys plánem slibující pevný úrok, můžu přijít a všechno. Bohužel těchto super projektů geometrickou řadou přibývá a mezi nimi zákonitě i spousta podvodníků nebo naivních snílků. Mnoho lidí tu časem přijde o úspory.

Vysokovýnosové dluhopisy

Vývoj výnosu do splatnosti

u amerických a evropských high yield dluhopisů

Zvětšíte klikem. Zdroj: BNP Paribas Investment Partners

Pozor na high yield dluhopisy

Honba za výnosem žene investory také do high yield dluhopisových fondů, které investují do podnikových dluhopisů s nízkým ratingem. Ty nesou vyšší úroky. Mimochodem většina neveřejně prodávaných dluhopisů v České republice by spadala do této kategorie, nebo spíše do kategorie dluhopisů „bez ratingu“. Úrokové výnosy high yield dluhopisů poslední rok výrazně rostou, zejména v USA.

Zhruba jedna pětina high yield dluhopisů v USA pochází z řad malých ropných společností, které si postavily byznysplán na nové technologii horizontálních vrtů. Ovšem s pádem ceny ropy se tento byznys plán zcela rozplynul. Investoři mají pochopitelně strach, že tyto firmy nebudou schopné splácet úroky, natož refinancovat své dluhy. Úroky tedy rostou a s tím klesá tržní cena dluhopisů. Tato negativní nálada se částečně přenáší i do Evropy. Všechny high yield dluhopisové fondy proto v uplynulém roce vykázaly výrazné ztráty.

Kdyby pro neveřejné emise dluhopisů existoval nějaký transparentní trh, zcela jistě by i cena těchto českých high yield korporátních dluhopisů dramaticky poklesla. Ale pokud se s nimi neobchoduje na burze, žijí majitelé dluhopisů v krásné iluzi stabilního vývoje a pevného úroku. Skutečnou cenu každé investice ale člověk zjistí až v okamžiku, kdy se ji pokusí prodat, pokud se mu tedy vůbec podaří najít nějakého kupce. Likvidita mnoha pochybných dluhopisů nabízených v Česku různými finančními poradci je totiž prakticky nulová.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Jak vyzrát na dluhopisy? Středně riziková alternativa

High yield dluhopisy považuji i pro rok 2016 za velmi riskantní investici. Svým klientům zpravidla v rámci dluhopisové složky portfolia doporučuji středně rizikovou alternativu, tedy státní nebo podnikové dluhopisy s kreditním ratingem zhruba BBB. Samozřejmě prostřednictvím dluhopisových fondů se širokou diverzifikací minimálně na stovku emitentů. Průměrný hrubý výnos do splatnosti u takových dluhopisů je aktuálně kolem čtyř až pěti procent. Cenová volatilita zhruba tři až sedm procent ročně.

Co přinesl rok 2015 na akciových trzích? A co máme čekat v roce letošním? Příliš útěšné čtení to není:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2016 22:20, honza

Jen hlupák muže tvrdit startovat ekonomiku levnými penězi-pokudlide nemají práci, tak nic nepomůže, jen zdražení zboží z dovozu zastaví nezamestnanost!

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2016 22:50, mai

Zdražení dovozu,respektive uvalení vyššího cla je populistické řešení zavánějící protekcionismem.V zásadě je kontraproduktivní,navíc tím zdraží vstupy pro domácí firmy,které jsou na dovoz závislé.Nenapadá mě nic jiného,než skvělá esej Petice výrobců svící F.Bastiata,francouzského filozofa,ekonoma.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Bilancování roku 2015 a výhled na rok 2016

7. 1. 2016 | Jan Traxler | 4 komentáře

Akcie: Bilancování roku 2015 a výhled na rok 2016

V uplynulém roce se dařilo akciím v Evropě, Japonsku a velkým hráčům na poli informačních technologií. Které akcie by mohly přinést zajímavé výnosy příští rok?

Jan Traxler: Investiční výhled na rok 2016

22. 12. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Jan Traxler: Investiční výhled na rok 2016

Výnosový potenciál akcií i dluhopisů je už velmi nízký, upřednostnil bych dnes nemovitosti. Spekulativně sázím příští rok na zemědělské komodity. U všech investic doporučuji řešit měnové... celý článek

Kam investovat? Zeptejte se milionářů

21. 9. 2015 | Jan Traxler | 22 komentářů

Kam investovat? Zeptejte se milionářů

Společnost Capgemini dělá každoročně průzkum mezi dolarovými milionáři. Podívejte se, do čeho investují dnes a jak se jejich postoj k investicím mění v čase.

Dluhopisy: Tučná léta končí

18. 6. 2015 | Jan Traxler | 4 komentáře

Dluhopisy: Tučná léta končí

Od půlky dubna prakticky po celém světě výrazně klesají ceny státních dluhopisů. Pětatřicetiletý býčí trh je u konce. Není nutné panikařit, žádný strmý pád se pravděpodobně konat nebude.... celý článek

Zaklínadlo fixní úrok. Vějička pro naivní investory

18. 5. 2015 | Jan Traxler | 4 komentáře

Zaklínadlo fixní úrok. Vějička pro naivní investory

Slovní spojení „fixní úrok“ evokuje jistoty a prosperitu. Proto je tak oblíbené mezi marketéry investičních produktů. Jsou lidé, kterým slib fixního úroku docela stačí – nemají potřebu... celý článek

Partners Financial Services