Česká ekonomika. Zpátky na úrovni roku 2004?

Martin Lobotka | rubrika: Co se děje | 9. 9. 2015
Česko na ekonomickém nebi na chvíli zazářilo. Rozhodně to ale neznamená, že je z něj superstar.
Česká ekonomika. Zpátky na úrovni roku 2004?

Česká ekonomika přidala ve druhém čtvrtletí (shodně se Španělskem) ke svému růstu procento, meziročně tak roste o 4,4 procenta, což je bezkonkurenčně nejrychlejší pokrizové tempo a jedno z nejrychlejších temp růstu v Evropě. Nabízejí se tak dvě otázky – zaprvé, zda se vracíme do let 2004–2007, kdy byl růst přes čtyři procenta „normou“, a zadruhé, jestli to něco rychle „neudělá“ s politikou České národní banky.

Odpověď na obě otázky je „s vysokou pravděpodobností ne“.

Tučná léta nepřijdou

Růst je v letošním roce umocněn několika jednorázovými faktory, které se nebudou v dalším roce opakovat. Zaprvé je tu výrazný příliv peněz z Evropské unie (meziročně plus padesát miliard korun), který se projevuje ve stavebnictví – fixní investice vzrostly ve druhém čtvrtletí nejvýrazněji od konce roku 2006 a investice specificky do infrastruktury historicky vůbec nejrychleji (+13,2 procenta meziročně). Zadruhé, stimulující efekt cen ropy na domácnosti. Ten už ale vyprchává – po procentním mezičtvrtletním růstu koncem minulého a začátkem letošního roku se poptávka domácností zvýšila ve druhém čtvrtletí jen o 0,7 procenta mezikvartálně. I kdyby červencový a srpnový pokles cen ropy měl vydržet (nevěřím tomu a čekám návrat k 55 dolarům za barel), efekt bude mnohem menší než ten, který jsme viděli koncem roku 2014 a začátkem roku letošního. 

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Růst zásob je nejvýraznější od pokrizové „obnovy“ v roce 2010 (vysvětluje třetinu růstu HDP v první polovině roku 2015), což může naznačovat, že poptávka přece jenom nestačila v prvním pololetí nabídce. V roce 2016 tak čekám zpomalení růstu na přibližně 2,5 procenta, což považuji za český pokrizový „nový normál“. Na rozdíl od tuzemské vlády, která se tváří, jako by nás čekala tučná léta à la 2005–2006.

ČNB se nehne

Pomalejší růst je jeden z důvodů, proč si nemyslím, že Česká národní banka přijde do poloviny roku 2016 se změnou měnové politiky. Česká inflace je stále jenom lehce nad nulou (v červenci 0,3 procenta meziročně) a struktura letošního růstu není inflační (investice jsou hodně importně náročné, takže mají spíše dopad na obchodní bilanci než na domácí inflaci).

Malá, ale naše. Vývoj inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

A tak i když si odmyslíme reputační riziko předčasného utažení měnové politiky České národní banky, vzhledem k očekávání nízké inflace v eurozóně, otevřenosti české ekonomiky a ke zpomalující čínské ekonomice (a z toho pramenících nízkých cen komodit) nevidím pro rok 2016 takový růst inflace, který by centrální banku nutil k utažení měnové politiky. A to ani v případě, že tempo zdejšího růstu bude o procentní bod rychlejší než v evropské měnové unii. Česká národní banka zůstane aspoň do léta 2016 sedět na rukách, byť ji – zejména s blížícím se koncem funkčního období guvernéra (v červenci 2016) – budou čím dál více svědět. 


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fed – nejistota pokračuje

12. 8. 2015 | Martin Lobotka | 4 komentáře

Fed – nejistota pokračuje

Všeobecně se očekávalo, že se na přelomu července a srpna, po zasedání šéfů americké centrální banky, bude jasnější, co bude s americkými úrokovými sazbami. Jestli konečně po letech... celý článek

Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

23. 6. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

Právě skončilo zasedání Fedu, americké centrální banky. V očích Evropanů ho do pozadí poněkud odsunulo probíhající řecké drama, to ale neznamená, že snad bylo nezajímavé.

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

5. 2. 2015 | Jan Traxler | 3 komentáře

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

Rok 2014: Dolar a libra posilují, euro a jen oslabují, ruský rubl padá volným pádem. Rok 2015: Zřejmě žádná změna.

Partners Financial Services