ETF a contango: pořádný tanec s vašimi penězi

Vlad Ender | rubrika: Když se řekne | 1. 3. 2012 | 2 komentáře
Mantra posledních let zněla „investuj do komodit, investuj do komodit, investuj do komodit“. A protože ne každý si může zaparkovat na zahradním jezírku tanker s ropou, hledali jsme pomocníky. S fondy ETF je to jednoduché. Aspoň na první pohled.
ETF a contango: pořádný tanec s vašimi penězi

To, že komodity byly v posledních několika letech jako investice tolik „in”, má několik důvodů:

  • Komodity jsou v poslední dekádě v horní části „supercyklu”. Těžební firmy v 80. a 90. letech moc neinvestovaly a s příchodem Číny a spol. na scénu je najednou komodit nedostatek.
  • Komodity jsou „opravdové” (i když v praxi to funguje tak u zlata a stříbra, neznám nikoho kdo doopravdy fyzicky vlastní tanker plný ropy). Hodně lidí je tudíž považuje za obranu proti inflaci (jak moc to platí, je na samostatný článek).
  • A v neposlední řadě jsou komodity konečně přístupné i řadovému investorovi.

Podívejme se lépe na ten poslední bod. Pokud jste chtěli investovat do komodit před deseti lety, a nebylo to zrovna zlato/stříbro, měli jste velice pravděpodobně smůlu. Většina investic byla přes deriváty obchodované na burzách (většinou futures) a malý investor (kterého bych v tomto případě definoval jako někoho, kdo má v investicích míň než aspoň milion dolarů) mohl tak maximálně koupit akcie těžebních společností jako třeba BHP Billiton, BP, Shellu a podobně.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Situace se dramatický změnila s příchodem ETF, exchange traded funds, neboli investičních fondů obchodovaných na burze. Speciálně pasivních indexových fondů, tedy fondů, které sledují/replikují nějaký index, například cenu ropy WTI.

Doslova přes noc se tak malým investorům otevřely dveře ke komoditnímu ráji. A bankovní krize k oblíbenosti komodit a komoditních ETF jenom přispěla.

Contango

Teoreticky jsou ETF krásný produkt, který umožňuje levné investování do všeho možného – od klasických akcií a dluhopisů až po pšenici či pomerančovou štávu. Jsou velice průhledné, likvidní a mají minimální poplatky za správu. Co víc si přát?

Jenže jednoduchost ETF je spíš zdálnivá, zvlášť u komodit.

Většina fondů nemůže držet reálnou komoditu (výjimkou jsou některé fondy drahých kovů). Například u ropy by byl nutný nájem tankerů či jiných prostor k uskladnění – ale ty nejsou nafukovací. Na rozdíl od ETF fondů. Když například jeden den do fondu investoři nalijou (nebo z něj vyberou) dalších 100 millionů dolarů, fond je najednou o tolik větší (či menší), což, pokud by měl skladiště, znamená, že musí okamžitě koupit/prodat komoditu v hodnotě 100 millionů. To je ale docela drahé.

Většina ETF komoditních fondů proto investuje nepřímo, přes deriváty, většinou pomocí už zmíněných futures na komoditních burzách.

Zde je ale zakopaný pes, o kterém drtivá většina malých investorů nikdy neslyšela. Jmenuje se contango (a s latinskoamerickými tanci nemá nic společného). Zjednodušeně: contango znamená, že cena komodity k dodání v budoucnosti je vyšší než cena k dodání dnes („spot“). Včera například byla jedna „spot“ (k dodání ihned) jednotka plynu za 2,5384 dolaru. Stejná jednotka k dodání v dubnu za 2,746, a v květnu za 2,849.

Poznamenám, že situace „vyšší ceny v budoucnu“ je obvyklá a celkem nic neříká o tom, jestli „spot“ ceny opravdu budou vyšší. Důvodů je hodně, jedním z nich je právě ta cena uskladnění.

Vše to sice zní ezotericky, ale pro investora do komoditního ETF to má reálný dopad.

Jaký růst budete potřebovat?

Jak jsem napsal, tyto fondy investují nepřímo – přes futures. Řekněme, že jste manažer amerického fondu UNG, který  investuje do zemního plynu. Dnes tedy nejpíš vlastníte kontrakty futures k dodání v březnu, přesněji 1. března. To není daleko – a vy nemáte prostory na uskladnění plynu, který by vám 1. března dodali. Takže někdy příští týden musíte tenhle kontrakt prodat a koupit nový, k dodání 1. dubna. Tím okamžitě proděláte cca 20 centů na každém kontraktu. Skoro osm procent!

Anketa

Komodity, nebo nekomodity?

Pro snazší pochopení s vymyšlenými cenami: řekněme, že je cena za jednotku k dodání dnes jeden dolar a k dodání za měsíc dva dolary. Vy máte „poukaz“ na dvě jednotky plynu, které dnes musíte prodat, za což dostanete 2 $ = 1 $ × 2. Musíte ale vzápětí koupit další kontrakt, který stojí dva dolary – takže můžete koupit jen jednu jednotku. Na konci máte sice stejnou hodnotu (dva dolary), ale jen polovinu plynu, co jste měli. Bude-li cena plynu za měsíc pořád kolem jednoho dolaru, máte padesátiprocentní ztrátu.

Takže ETF na komoditu která je v contangu, pomalu každý měsíc krvácí peníze. Chytřejšími strategiemi, než jsem popsal nahoře (a kterou mimochodem UNG praktikuje), se dá krvácení zpomalit, ale ne úplně zastavit.

Jinými slovy, pokud se vrátíme k příkladu se zemním plynem a reálnými čísly, aby ceny akcií UNG šly nahoru, musí cena plynu za další měsíc stoupnout alespoň o osm procent. Možné to, samozřejmě, je, ale jak pravděpodobné?

Pokud jste malý investor a začnou vám povídat o tom, jak je dobré investovat do komoditních ETF, zeptejte se na contango. Pokud to budou brát za výzvu k tanci, je čas změnit (investičního) partnera. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bilancování – komodity v roce 2011

16. 1. 2012 | Jan Traxler

Bilancování – komodity v roce 2011

Většina komodit v roce 2011 zlevnila, kromě masa, ropy a zlata. Nejvíc klesla cena rhodia, bavlny, kakaa, zemního plynu a cínu.

Investiční (z)rady

25. 5. 2011 | Jan Novotný | 15 komentářů

Investiční (z)rady

„Finanční sektor se dostal do bodu, kdy reprezentuje 25 % celkové tržní kapitalizace v USA, a v některých zemích dokonce více.“ George Soros, 2008. Tedy: čtvrtina kapitálu jsou poplatky.... celý článek

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

13. 4. 2011 | Jan Traxler | 10 komentářů

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

Rostou, rostou? V tom případě zavčas posbírejte zisky, protože možná nebude dlouho trvat a ceny budou padat dolů. Tady jsou dva pádné důvody.

Jak investovat do komodit

31. 3. 2011 | Petr Novotný, Tomáš Prouza | 6 komentářů

Jak investovat do komodit

Lidé mají k investicím do komodit buďto nadšený, nebo naopak velmi rezervovaný přístup. Přitom by měly být automatickou součástí každého portfolia.

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Partners Financial Services