Investiční (z)rady

Jan Novotný | rubrika: Co se děje | 25. 5. 2011 | 15 komentářů
Investiční (z)rady
„Finanční sektor se dostal do bodu, kdy reprezentuje 25 % celkové tržní kapitalizace v USA, a v některých zemích dokonce více.“ George Soros, 2008. Tedy: čtvrtina kapitálu jsou poplatky. Nové studie dokládají, že peníze odevzdané na poplatcích správcům fondů jsou většinou peníze vyhozené oknem.

„Peníze by měly samy vydělávat,“ říkají odvěké finanční poučky a nutí nás investovat přebytečný kapitál. Otázka je, jak nejlépe nechat peníze pracovat. S řešením osudové otázky přicházejí manažeři finančních a kapitálových fondů – nabízejí své služby. Jejich přesvědčovací schopnost je bravurní, navíc se často holedbají skvělým akademickým profilem z těch nejlepších finančních škol, hromadou certifikátů, padnoucím oblekem a schopností věštit z koule. Statistika ale říká, že jejich rady jsou bezcenné, platit jim za ně pak čirá hloupost. V průměru, ovšem.

Německo: tři čtvrtiny správců fondů propadly

Troufalé tvrzení vychází z nedávné společné studie dvou německých organizací, Německého spolku na ochranu vlastníků cenných papírů (DSW) a Institutu pro správu majetku (IVA). Její autoři se zaměřili na výkon aktivně řízených německých fondů. Porovnávali výnos fondů (po odečtení veškerých poplatků) s výkonem pasivního ukazatele, kterým je pro kapitálové trhy standardně hlavní akciový index, v Německu index DAX. Standardní akciový index totiž nabízí jednoduchou a dobře definovanou alternativu pro investici: nakoupit koš akcií podle toho, jak jsou zastoupené v indexu, a víc si nelámat hlavu. Koš-index je vnímán jako výkon dané země a investice pak není nic jiného než pasivní investice na dobrý výkon země.

Vaše denní dávka grafů

Než koupíte podílový list, prostudujte, jak si zvolený fond vede. Na Peníze.cz najdete přehled podílových fondů českých a zahraničních společností nabízených na našem trhu.

Aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Porovnání fondů.

Hlavní zjištění studie říká, že v desetiletém horizontu jen 27,5 procenta aktivně řízených fondů přineslo investorům větší zisk než pasivní investice do koše akcií kopírujícího index DAX. To je poněkud tristní výsledek. V praxi to znamená, že třem ze čtyř investorů se nevyplatilo správcům fondů dávat za rady peníze. Udělali by lépe, kdyby své investice spravovali sami, popř. zvolili investici do koše pomocí nějakého vhodného instrumentu, např. ETF (exchange-traded fund; což je mimochodem z podstaty také fond, ale pasivní, nikoli aktivní).

Správci fondů, pozor: čísla mohou být použita proti vám

Správci fondů si tak buď za své rady účtují mnohem více, než za kolik stojí, nebo jen předstírají, že trhům a financím rozumějí. Nevýhoda finančních trhů oproti ekonomii je ovšem v tom, že zde lze čísla použít – a často mohou mluvit proti nám.

Podle studie si prý jen 43,4 procenta fondů vůbec vytyčilo desetiletý cíl, kterého chce dosáhnout. Ovšem jen 15,4 procenta z nich se skutečně podaří překonat hodnotu, již si nastavily. Takže té větší polovině, která si žádný cíl nestanovila, se vlastně není co divit.

Úspěšnost mimo kapitálové trhy je ovšem ještě menší, například mezi fondy peněžního trhu se jen pět procent může pochlubit, že překonávají běžný výnos na trhu. Zajímavá jsou čísla u penzijních fondů, úspěšných není víc než 25 procent. Samozřejmě zde ale hraje roli dlouhodobá udržitelnost a nízká míra rizika, proto je pro tuto kategorii podobné srovnání trochu nefér.

Lepší holub v hrsti, než labuť na účtu

Anketa

Na vlastní triko, nebo do cizích rukou? Jak investujete?

Takto podaná kritika má však jednu možnou slabinu. Úspěšná část fondů, které index překonají, totiž může v celkovém součtu převýšit ztráty zbytku, a investoři tedy mohou v průměru vydělávat. V tomto případě by ale samotné investice fondů měly pěkně tlusté ocásky (fat-tail distribuce) a investování do fondů by bylo čekání na labutě. Byl by to snad ještě horší podnik než dobrovolné placení (v průměru) neschopným správcům.

Pozn.: V tomto textu jsem nechtěl kritizovat ty, jejichž řemeslo je slibovat (statisticky) nemožné výsledky, všichni se nějak musíme živit. Buďme tudíž solidární.

Tento článek slouží pro pobavení jako myšlenková „case study“ z investování a není v žádném případě určen jako investiční rada. Pro investiční rady se obraťte na příslušného správce aktivního investičního fondu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2011 9:47, Michal Kára

"Špatná" nebo "dobrá" cesta rozhodně není dána minulou výkonností fondu.


A proč myslíte, že věděli, že fond jde do kytek? Naopak podílníkům rozumně radili, ať neprodávají po pádu, protože to je (statisticky) pěkná blbost, stejně tak jako nakupovat fond (aktivum), který hodně rostl.


"A vklad většího množství peněz v jeden okamžik může být zrovna tak terno jako handicap." - Tahle věta, myslím, krásně ukazuje, proč jste o peníze přišel. Vy jste to bral jako loterii a věřil, že zrovna vy budete mít to štěstí a vyhrajete když ne jackpot, tak alespoň slušnou výhru. Jenže investování se nedá brát jako loterie. Teda, dá, ale máte prakticky jistotu, že dříve nebo později přijdete o všechno.


Takže vám zcela upřímně radím: Dokud nepochopíte, proč je výše uvedený způsob uvažování nebetyčná blbost, tak o (dalším) investování vůbec neuvažujte. Zas byste o pěníze přišel, dříve nebo později. A ne kvůli zlým/hloupým/neschopným správcům fondu, ale jen a jen kvůli sobě.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co vám o sobě fondy neříkají

24. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Co vám o sobě fondy neříkají

V podílových fondech má prý peníze milion a čtvrt Čechů. Jiní investují sami – fondy prý nabízejí za hodně peněz málo muziky, nemluvě o tom, že některé informace, jsou-li vůbec k mání,... celý článek

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

20. 5. 2011 | František Mašek | 9 komentářů

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

Před pár lety se zdálo, že každá finanční skupina v ČR bude mít vlastní nemovitostní fond. Globální finanční krize ale jejich nástup zastavila. Klasické nemovitostní fondy během ní... celý článek

Fondy, které stojí za pozornost

13. 5. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Fondy, které stojí za pozornost

Dá se během půl či jednoho roku rozeznat dobrý fond od špatného? Nejmenovaný finančník tvrdí, že ano, své know-how ale tají… Řada investorů posuzuje kvalitu fondu podle jeho dlouhodobých... celý článek

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

17. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

Zlatou éru vkladních knížek dávno odvál čas, Češi však dál nakládají s penězi velmi konzervativně. Pokud vůbec investují, obvykle do fondů peněžního trhu či zajištěných fondů. Loni... celý článek

Partners Financial Services