Češi bohatnou rychleji než Rakušané

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 7. 7. 2008 | 13 komentářů
Češi bohatnou rychleji než Rakušané
Češi budou mít za dvanáct let stejný majetek jako Rakušané. Aktiva domácností střední Evropy porostou v nejbližších letech o čtyři procenta rychleji než ve zbytku Evropy. Vyplývá to ze studie KBC.

Majetek českých domácností již několik let roste rychlejším tempem než v eurozóně.
Češi v porovnání s rodinami v západní Evropě však nechávají ležet úspory zbytečně ladem. Vyplývá to z analýzy KBC Asset Management, podle které Češi dotáhnou kolem roku 2020 v bohatství Rakušany.

Češi a spoření na stáří

Jen třetina Čechů věří, že si v důchodu udrží nynější životní úroveň, ale v podstatě pro to nic moc nedělá. Na penzijním připojištění si průměrný Čech spoří 400 korun měsíčně.

Jaký je typický Čech?

  • Jezdí na dovolenou k moři, víkendy tráví na chalupě, sází Sportku a stěžuje si na zdražování potravin a benzínu.
  • Na druhou stranu je finančně lehkomyslný, protože si nedělá pořádek ve svých financích. Myslí jen na pár let dopředu a netuší nic o ničivých dopadech neřešení penzijní krize.

Zdroj: analýza KBC skupiny ČSOB

Studie uvádí, že za dvanáct let budou Česi schopni odkládat až 17 procent příjmů a na rozdíl od dneška budou umět lépe peníze zhodnocovat. Nejrychleji by měly peníze přibývat nejspíš v podílových fondecha penzijních fondech.

„Očekáváme, že reálné bohatství lidí se zdvojnásobí každých šest až sedm let. Zatím naše aktiva dosahují jen 35 procent průměru evropské měnové unie. V roce 2020 se již přiblížíme na dohled takovým zemím jako je Rakousko nebo Finsko. Za těmito výsledky stojí dobrá výkonnost celého hospodářství, ale také očekávaná změna chování domácností jako investorů,“ říká Pavel Kratochvíl, manažer segmentu spoření a investice ČSOB.

Podle Kratochvíla by Češi měli postupně přecházet z nízkorizikových a málovýnosných produktů, ve kterých zhodnocují nyní své peníze, k jiným typům investic. „Do popředí by se tak například mělo dostat investování do podílových fondů,“ uvádí Kratochvíl.

„Zatím jsou čeští investoři ve srovnání s ostatními státy střední Evropy poměrně konzervativní. O své peníze se pravidelně nestarají,“ poznamenává šéf produktového vývoje ČSOB Investiční společnosti Radko Semančík.

Z analýzy KBC vyplývá, že v Česku drží sedm lidí z deseti peníze na běžném účtua celkově se na těchto účtech pohybuje přibližně 600 miliard korun. Každý druhý Čech má peníze uloženy i doma a každý třetí pokouší štěstěnu a utrácí peníze v sázkových hrách či loteriích, kde lidé loni prosázeli 108 miliard, přičemž 24 miliard prohráli.

I když Češi celkově bohatnou, na finančním chování to zatím není až tak patrné. Analýza nicméně naznačuje, že dosavadní způsob chování domácností nebyl překvapivý. „Lidé postupně ztrácejí ostych, učí se nakládat svými penězi a budou postupně lépe chápat a snášet riziko investic,“ míní Radko Semančík.

Raná fáze akumulace bohatství, ve které se nyní Češi nacházejí, se podle ekonomů vyznačuje vyšším utrácením, což se projevuje poklesem tempa úspor domácností, které se v Česku vloni snížilo na pět procent. „Značná část aktiv také obvykle směřuje do vlastního bydlení, jehož podíl v zemích střední Evropy již přesáhl průměr měnové unie,“ dodává Semančík.

Cítíte, že jste v posledních pěti letech zbohatli? Jak s nabytým bohatstvím nakládáte? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2008 5:21, Honza

No, "dobrá" charakteristika. K moři nejezdím, leda tak max. na 2-3 dny, když se to dá skloubit s horama. Chalupu nemám, sportku nesázím. Zdražování potravin a benzínu mi moc nevadí. Pořádkem ve financích oni myslí nakoupení produktů KBC skupiny ČSOB :-) Takže to nemám. Myslím jen na pár let dopředu, protože ve 30 s hypotékou nemá cenu spořit na stáří. Trvanlivost finančních produktů v ČSR, Protektorátu, ČSR, ČSSR, ČSFR, ČR totiž bývá menší než 35 do mé penze. Neřešení penzijní krize je špatné, ale změna přerozdělování sama o sobě nevyřeší problém. Pokud bude málo pracujících a hodně starců, bude to špatné i v případě, že ti starci budou nominálně bohatí.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2008 22:41, Rejpal

A co vyvodit závěry ?
Češi bohatnou a pojištěné částky v bankách klesají. 25000 euro už dnes nestačí v korunách ani na průměrné auto. Kdo šetří na bydlení je dnes ohrožen, zejména proto, že banky, které alespoň trochu zhodnocují úspory u nás nemají historii a sílu a mohou kdykoliv zkrachovat.(mBank, Bawag)
Tak co páni poslanci, není čas zvýšit pojištění vkladů v českých bankách alespoň na 2 nebo lépe na 4 mil. Kč ?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

4. 7. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

Závěť sepsaná u notáře má vyšší důkazní sílu než vlastnoručně psaná závěť. Dá se zpochybnit jen těžko. Notář ji musí zaevidovat do centrálního registru, při dědickém řízení se proto... celý článek

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

3. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

Z půl druhého procenta na čisté mzdě nikdo nezbohatne, státní rozpočet nezchudne a koalice splní předvolební sliby. Místo neúčinného snižování daní z příjmu vláda proto navrhuje snížit... celý článek

Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

2. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

Používání slova sentiment na trhu většinou zní jako výmluva, proč někdo nedokáže zdůvodnit náhlé propady cen akcií. Lepší by proto bylo mluvit o blbé náladě, při níž obchodníci přehnaně... celý článek

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

30. 6. 2008 | Petr Fejtek | 6 komentářů

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

Horké léto se projevuje v plné medvědí síle. Trhy dostaly sérii tvrdých ran a indexy se dostávají podezřele blízko několikaletých minim. Situace fondů s přílivem 25 milionů korun se... celý článek

Partners Financial Services