Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 30. 6. 2008 | 6 komentářů
Fondy: Procházka údolím smrti nekončí
Horké léto se projevuje v plné medvědí síle. Trhy dostaly sérii tvrdých ran a indexy se dostávají podezřele blízko několikaletých minim. Situace fondů s přílivem 25 milionů korun se tak blíží klinické smrti.

Situace na trzích i ve fondechje špatná. I když zažili jsme i mnohem horší časy, takže buďme rádi za každé kladné číslo. Trendově nenajdeme nic nového: 90 milionů do fondů peněžního trhuopět ani nenahradilo 100 milionů uprchlých z dluhopisových fondů. Ve zbylých třech segmentech se hraje betl s 25 až 30 miliony, dva kladné však nakonec přehrály záporné míšence. Analyzovat prakticky není co, snad jen zopakovat údiv, že lidé nekupují ani zajištěné fondy.

Smuteční náladu potvrdilo i vedení retailového segmentu jedné velké největší banky: klienti mají zájem nejvýš o barevná konta. Na druhou stranu si ale klienty můžeme pochválit – žádná panika se nekoná, dokonce dlouhodobě vidíme zejména v akciových fondech, že jasně převažuje správná strategie, tedy neprodávat, naopak „ředit“ (= dokupovat).

Tak či onak pololetí dopadlo bídně nejen u nás – akciové trhysi prý odnášejí nejhorší vysvědčení za posledních šestnáct let. Proti nim jsou fondy vlastně premianti, i když výnos 1,5 miliardy od začátku roku bude tak akorát na poplatky, oblíbené management fee, takzvané fíčko. Nikdo se jím sice moc nechlubí, ale ani klient ho většinou nehledá ve snížené výkonnosti svého miláčka.

Medvědi svoji sílu čerpají z rizika rostoucí americké inflace, nízkého tempa růstu ekonomiky a rostoucí ceny ropy. Po děsivém předminulém pátku, kdy americké akcie v závěru týdne spadly na tříměsíční minima, sice přišlo několik povzbudivějších makročísel, ale na medvědy to jaksi nezabralo.

Evropu si dali k obědu a na moučník přišli i do pražské Rybné ulice. Praha vystřihla osm poklesů v řadě za sebou, což nepředvedla ani při lednovém volném pádu. Index PX zatím přistál na hodnotě, na níž byl už 4. října 2005, tedy před více než 2,5 lety. Za týden ztratil 5,2 procenta a za měsíc 12,3 procenta.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2008 16:20, Škodolibka domácí

Ty uvědomělí pravděpodobně ano,ale furt je tu ta většina národa, která sedí na cashi a peníze má přinejlepším na spořícím účtu.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

23. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

Na to, jaká výprodejní vlna v pátek smetla akciové trhy, dopadly fondy se 160 miliony korun ještě celkem dobře. Zvítězily fondy peněžního trhu, které svými 110 miliony opět ovládly... celý článek

Fondy: Medvědi na jarní procházce

16. 6. 2008 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Fondy: Medvědi na jarní procházce

Ještě hůř než špatně dopadly týdenní součty fondů, když je tentokrát opustilo 120 milionů korun. Není to ale známkou žádné paniky, to jen končilo období zajištěnému fondu ČSOB Světový... celý článek

Fondy: Veselo bude jindy

9. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Veselo bude jindy

Akciové trhy začaly červen výplachem, takže se není co divit, že ani ve fondech se žádné oslavy nemohly očekávat. Získaných 120 milionů není vlastně ani takový propadák, bylo i hůř.... celý článek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

19. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší... celý článek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

12. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Květen s další porcí nejistoty

První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Partners Financial Services