Kam tečou peníze z hazardu

Táňa Chadrabová | rubrika: Daně | 15. 6. 2007 | 21 komentářů
Kam tečou peníze z hazardu
Loterijní společnosti loni vydělaly skoro 22 miliardy korun. Z toho zaplatily státu a obcím zhruba šest miliard a na veřejně prospěšné účely odvedly kolem dvou miliard korun. Příjmy rozpočtů z odvodů ovšem rostou podstatně pomaleji než zisky provozovatelů hazardu.

Na základě údajů ministerstva financí bylo v loňském roce vsazeno do loterií a jiných podobných her 98,04 miliardy korun. Sázkaři vyhráli zpět 76,2 miliardy. Provozovatelé loterií a her tak vydělali 21,88 miliardy korun. Z této sumy zaplatili na správních poplatcích zhruba 2,3 miliardy a přibližně stejnou částku odvedli na veřejně prospěšné účely, převážně na sport.

Právě sport byl důvodem přestřelky v Senátu, který projednával daňovou výjimku, která by sázkovým firmám umožnila uplatňovat odpočet zaplacené daně z přidané hodnoty. Tu vložili do Zákona o správě daní a poplatků poslanci. Nyní platí, že provozování loterií je osvobozeno od daně z přidané hodnoty bez nároku na odpočet této daně na vstupu. Největší hráč na trhu - Sazka - by díky výjimce ušetřil více než 250 milionů korun ročně. Nejde však jen o Sazku. Na udělení výjimky by vydělalo i dalších 95 provozovatelů loterií a sázkových her. Právě tolik jich bylo zapsáno v obchodním rejstříku k 1. září 2006.

Hlavním argumentem zastánců vratky bylo tvrzení, že sportovní svazy, kluby, děti a mládež přicházejí o stovky milionů pro financování svých aktivit, protože si je vybere na DPH stát. Poslanci chtěli, aby se peníze získané díky odpočtu daně automaticky odváděly na dobročinné účely.

V některých zemích Evropské unie je běžné, že odvod na veřejně prospěšné účely je stanoven procentuálně z celkových příjmů provozovatele sázek a her. Například ve Velké Británii je to 28 procent z příjmů loterie.

V Česku je podle současného zákona o loteriích stanoven povinný odvod na veřejně prospěšné účely procentem z částky, kterou tvoří rozdíl příjmů firmy z her a sázek, od nichž se odečtou vyplacené výhry, správní poplatky a náklady státního dozoru. Provozovatel sázek či her, který dosáhl této částky nepřevyšující padesát milionů korun, z ní musí odvést šest procent. Tento podíl stoupá až na dvacet procent při částce přesahující miliardu korun. Odvody od všech provozovatelů dohromady se v Česku pohybují okolo dvou miliard ročně. A není to vždy jen na sport.

Mnohé peníze často končí na kontech pseudonadací a podobných organizací, které si provozovatelé loterií sami zřizují. Peníze pak mohou využívat k hrazení rekreace svých rodin, které vykazují jako školení, čerpání a výměnu zkušeností, konstatují představitelé nevládních organizací sdružených kolem Rady vlády pro neziskové organizace. Nebo může kasino investovat peníze určené na veřejně prospěšný účel například do vydání publikace o architektuře českých kasin.

Další příklad dokumentuje paradox stávající úpravy a praxe. V jednom pražském domě sídlí herna, jejíž provozovatel je zároveň majitelem zábavního klubu ve stejném objektu a peníze určené na veřejně prospěšné účely používá na honoráře účinkujících.

Výnosy veřejných rozpočtů z provozování loterií a her představují ročně šest miliard korun a rostou dlouhodobě sotva polovičním tempem než obrat hazardu. Nejnovější údaje za loňský rok, které Ministerstvo financí zveřejnilo koncem května, jsou horší než čísla, která předpokládala původní prognóza. Při nárůstu vsazených částek o 9 procent se odvody státu zvýšily pouze o 3 procenta a odvody obcím stagnovaly. Pokles odvodů z hazardu umožňují daňové úlevy či nezdanitelné položky.

Spor o případné vracení odpočtu DPH u peněžitých loterií, losů či kurzových sázek a debata o odvodech jejich provozovatelů na veřejně prospěšné účely se vrací do dolní komory parlamentu. Jak hlasování, naplánované na podzimní zasedání sněmovny dopadne, si sotva kdo troufne odhadnout. Ruku pro právo na odpočet daně v minulosti svorně zvedali komunisté, sociální demokraté a třináct lidoveckých poslanců.

Ministerstvo financí zatím nemá přesně spočítanou částku, o kterou by státní rozpočet přišel, kdyby návrh prošel. Rezortní experti pouze odhadují, že by mohlo jít až o miliardu korun.

Dávají firmy provozující hazardní hry na veřejně prospěšné účely dost peněz?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2007 14:22, bob

Jestli se nemýlím, tak letecká přeprava osob (tedy letenky) domácích i zahraničních přepravců jsou osvobozeny od DPH s nárokem na odpočet. Letecké společnosti přitom nic veřejně prospěšného nepodporují. U sázkových kanceláří bych podobnou úpravu neviděl jako příliš prospěšnou, ale proč nemohou přímo sportovní oddíly, kluby, ale i třeba divadla mít stejnou výhodu jako aerolinie? Tj. vlastní příjmy mít osvobozeny od DPH, ale uplatnit si DPH na vstupu. Koupě míčů, antuky nebo dresů či kostýmů by tak vyšla levněji a tyto subjekty by pak potřebovali nižší dotace, které jsou navíc téměř výhradně z veřejných rozpočtů. Méně na daních odvedu = méně dotací potřebuji mi přijde rozumější rovnice, než současný stav, kdy dostávám dotaci i na to, co pak na DPH vrátím státu.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2007 8:53, Fana

Ano, proto jsem se odnaučil říkat, že jsme zvítězili my, Češi. Protože já jsem k tomu z donucení přispěl maximálně nějakou kačkou z daní.
Je příliš chlácholivé a zavádějící si říct "jsem příslušníkem hrdinského nadnároda" a myslet si, že su dobrej borec, a zapomenout na ty ostatní, kteří se bojí, jsou hloupí, nevychovaní nebo bezohlední.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services