Komerční banka vstupuje do Upvestu, sází na crowdfunding

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 7. 2020 | 1 komentář
Komerční banka vstupuje do Upvestu, sází na crowdfunding
David Musil a Petr Volný, zakladatelé a akcionáři Upvestu
Zdroj: Upvest

Komerční banka se stala spoluvlastníkem českého fintech startupu Upvest, který se zaměřuje na online investování do developerských projektů formou crowdfundingu. Komerční banka přes svou dceřinou společnost KB SmartSolutions získala podíl ve výši 18,9 procenta. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

Za dobu své existence Upvest zprostředkoval investice za více než 156 milionů korun. Spolupráci zastřešuje dceřiná společnost Komerční banky -.

„Majetkový vstup do Upvestu představuje první velký krok směřující k naplnění vize Komerční banky a tou je rozvoj spolupráce s inovativními fintechy a start-upy. Naším cílem je, aby banka byla schopna dostat se za hranice pouhého poskytování bankovních služeb. Jednou z částí portfolia, na které se chceme zaměřit, je crowdfundingové financování,“ uvedl David Formánek, člen představenstva Komerční banky.

Srovnejte si to s námi

„Vstup nového významného investora pomůže naší společnosti k ještě rychlejšímu růstu a zlepšování našich služeb. Vždy jsme vše od interních procesů až po komunikaci našich produktů v Upvestu nastavovali tak, abychom kvalitou obstáli nejen před našimi investory, ale právě i před takovou institucí, jako je banka, která má vysoké nároky na formální fungování firem a jejich procesů,“ uvedl David Musil, CEO společnosti Upvest.

Crowdfunding globálně zažívá dynamický růst a Upvest s ním začal před třemi lety. Jeho pomocí si developeři mohou zabezpečit dodatečné finanční zdroje potřebné pro nové stavby. Pro lidi je to zase šance jak investovat od malých částek (od 5000 korun). Upvest u jednotlivých investic slibuje pevný roční výnos okolo 5 až 8 %. Investoři zároveň nesou ve výši svého vkladu rizika, že daný developer nebude úvěr schopen splácet.

Společnost Upvest se od svého založení podílela na 11 projektech, a to převážně v sektoru rezidenčních nemovitostí. Všechny projekty jsou vždy schvalované investiční komisí, která rozhouje o umístění projektů na Upvest.cz. Komerční banka v ní bude mít také svého zástupce.

Upvest má nyní také novou konkurenci. Na trhu začala působit služba CroFungGo, za kterou stojí investiční skupina RN Solutions. Tváří projektu je Vladimír Bezděk, který je jednatelem nové společnosti. Čtěte podrobnosti: Bezděk rozjíždí investiční startup. Láká na výnos z nové výstavby

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services