Investice s výnosem 72 %. Ale pozor, není ropa jako ropa

Jan Traxler | rubrika: Recenze | 21. 5. 2020 | 9 komentářů
Česká spořitelna nabízí bohatým klientům produkt navázaný na ropu s atraktivním výnosem až 72 % za čtyři roky. Stačí, aby hodnota podkladového aktiva neklesla o více než polovinu. Jenže...
Investice s výnosem 72 %. Ale pozor, není ropa jako ropa
Ilustrační obrázek.
Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna nyní klientům Erste Premier nabízí prémiový dluhový cenný papír s názvem Oil Autocall 6. Jedná se o strukturovaný produkt, jehož podkladovým aktivem je ETF fond United States Oil Fund.

Základní investiční myšlenka tohoto produktu je prostá: Cena ropy v uplynulých měsících klesla na minimum, výrazně pod náklady na těžbu, takže je velmi pravděpodobné, že do budoucna spíše poroste.

Přitom produkt Oil Autocall 6 vydělá i tehdy, pokud hodnota podkladového aktiva bude klesat – jen nesmí klesnout příliš.

Produkt je splatný nejpozději za čtyři roky. Pokud k 22. květnu 2024 neklesne hodnota podkladového aktiva o více než 50 procent, obdrží investoři výnos 72 procent.

Dluhopis může být splacen také předčasně (proto je v názvu Autocall), a to každého půl roku, jestliže hodnota podkladového aktiva neklesne pod určitou úroveň (podrobněji v tabulce). Za každého půl roku se načítá výnos devět procent.

Datum pozorováníSrovnávací bariéraVýnos
24. 5. 2021100 % počáteční hodnoty podkladového aktiva18 %
22. 11. 202195 % počáteční hodnoty podkladového aktiva27 %
23. 5. 202290 % počáteční hodnoty podkladového aktiva36 %
22. 11. 202285 % počáteční hodnoty podkladového aktiva45 %
22. 5. 202380 % počáteční hodnoty podkladového aktiva54 %
22. 11. 202375 % počáteční hodnoty podkladového aktiva63 %
22. 5. 202450 % počáteční hodnoty podkladového aktiva72 %

Takže: když například za dva roky, k 23. květnu 2022, bude hodnota podkladového aktiva na úrovni 90 % jeho počáteční hodnoty nebo více, dojde k předčasnému splacení produktu a investoři dostanou nad rámec nominální hodnoty dluhopisu vyplacen výnos 4 x 9 % = 36 %.

Parametry tohoto strukturovaného dluhopisu vypadají velmi zajímavě. Je tu zřejmě celkem vysoká pravděpodobnost, že se během těch čtyř let cena ropy zvedne. Už poslední měsíc se výrazně zvedá.

Přitom pro vyplacení výnosu stačí, aby podkladové aktivum nespadlo o více než polovinu – ani nemusí jeho cena růst. Takže na první pohled je to hodně atraktivní.

Zdroj: FINEZ

Vývoj cen americké lehké ropy WTI.

Kde je problém?

Potenciální rizikový faktor nevidím ani tak ve vývoji ceny ropy jako takové, ale v tom podkladovém aktivu, kterým není přímo ropa, nýbrž ETF (Exchange Traded Funds – burzovně obchodovaný fond). A to takové ETF, které má za cíl kopírovat vývoj spotové ceny ropy.

Jenomže s ropou se obchoduje v termínových kontraktech, takže v praxi standardně fond kupuje vždy kontrakt s nejbližším dodáním a každý měsíc ho roluje za nový. A to může být velmi zrádné.

Srovnejte si to s námi

Ropa se nyní obchoduje v silném contangu (čím pozdější kontrakt, tím vyšší cena). Zatímco nejbližší červnový kontrakt se obchoduje za 32 dolarů za barel; kontrakt s dodáním za čtyři roky má cenu zhruba 43 dolarů za barel, tedy o 34 % vyšší.

To v praxi znamená, že to ETF má poměrně vysoké ztráty způsobené neustálým rolováním kontraktů. V nynější situaci, kdy je cena ropy extrémně volatilní, budou ztráty z rolování kontraktů přinejmenším 10 % za rok, a to není málo. Ovšem může to být i výrazně víc.

Ukažme si ty ztráty z rolování v praxi. Nabízený dluhopis je na čtyři roky. Tak se schválně podívejme na vývoj ceny ropy WTI a „našeho“ ETF za uplynulé čtyři roky.

Před čtyřmi roky byla cena ropy 49 dolarů za barel. Pak v roce 2018 stoupla na lokální maximum 75 dolarů za barel (růst o 53 %). A dnes je její cena 32 dolarů za barel (čili o 35 % nižší než před čtyřmi roky).

Hodnota akcií ETF fondu United States Oil Fund ve stejném období nejprve stoupla z 96 dolarů na lokální maximum 125 dolarů v roce 2018 (čili růst jen o 30 %), dnes je cena tohoto fondu 24 dolarů za akcii (čili o 75 % nižší než před čtyřmi roky).

Za uplynulé čtyři roky má ETF o 40 procentních bodů větší ztrátu než samotná cena ropy.

DatumCena ropy WTICena akcií ETF United States Oil Fund
22. 5. 201649 USD96 USD
30. 9. 201875 USD (+ 53 %)125 USD (+ 30 %)
19. 5. 202032 USD (-35 %)24 USD (-75 %)

Všechny komoditní ETF jsou díky rolování kontraktů ze své podstaty dlouhodobě ztrátové.

Konkrétně toto ETF na ropu WTI funguje od roku 2006, kdy stála ropa cca 60 dolarů za barel. Dnes je cena ropy zhruba poloviční. Ale hodnota akcií ETF fondu United States Oil Fund za tu dobu klesla z 550 dolarů na 24 dolarů, což je ztráta přes 95 %.

Jak je vidět na přiloženém grafu, pouze v obdobích prudkého růstu ceny ropy dokázal být ETF fond krátkodobě ziskový, jinak dlouhodobě jeho hodnota neustále klesá.

Zdroj: FINEZ

Vývoj ceny akcií ETF United States Oil Fund.

Riziko je silné

Těžko říct, jak se bude vyvíjet cena akcií ETF fondu United States Oil Fund v příštích čtyřech letech. I když bych si vsadil, že cena ropy stoupne, to ETF může být klidně ztrátové. A jak moc, to nikdo neví. Vejde se do 50 % bariéry produktu Oil Autocall 6? Možná ano, možná ne. To se dnes nedá odhadovat.

V dubnu se trh s ropou dostal do takového extrému, že se květnové kontrakty prodávaly těsně před jejich expirací za záporné ceny. V takové situaci pak může i takto velký ETF fond ztratit během pár hodin prakticky celou svou hodnotu.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

  • Kontakt: jan.traxler@finez.cz

I když to na první pohled vypadá jako takřka jistý výnos 72 % za čtyři roky, tak ve skutečnosti je Oil Autocall 6 silně spekulativní (rizikový) produkt, který možná vynese oněch 72 % (nebo třeba 18 % za první rok, když je to autocall), ale možná taky nakonec skončí po čtyřech letech se ztrátou třeba 70 % a víc.

Nechci podceňovat klienty Erste Premier, ale obávám se, že mnoho z nich si ten rozdíl mezi samotnou ropou a ETF fondem plně neuvědomuje, takže si ani plně neuvědomují rizika tohoto produktu. Riziková váha tohoto produktu je na stupni 6 ze 7.

Kdybych chtěl spekulovat na růst ceny ropy na střednědobém horizontujednoho až čtyř let, určitě bych dal přednost klasickým akciím těžařů ropy, jako je třeba Royal Dutch Shell, BP, Total, Exxon Mobil, Chevron a další.

Ani tyto akcie rozhodně nejsou bezriziková spekulace. Ale vývoj ceny akcií velkých těžařů bude mnohem více odpovídat vývoji ceny ropy. Nebude se do toho ještě plést specifické riziko komoditních ETF, kde nejde předem odhadnout, jak vysoké budou mít ztráty z rolování kontraktů.

Zdroj: FINEZ

Vývoj ceny akcií Royal Dutch Shell.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+116
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2020 11:43, Michal

Díky za osvětový článek!

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Partners Financial Services