Akcie: týden se sestupným trendem

Jiří Pospíšil | 18. 4. 2005
Akcie: týden se sestupným trendem
Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních tržeb ovšem znamenal následný pokles, sestupný trend pak přetrval po celý týden.

Spojené státy

V pondělí americké trhy zavřely bez relativně větších změn. O rozruch se postaral výkonný ředitel automobilového koncernu Ford (profil, názory), který v pátek po uzavření trhů snížil odhad zisku. Očekává, že provozní zisk plynoucí z výroby automobilů bude v nejlepším případě okolo nuly. Původní odhad zisku před zdaněním byl na úrovni 1,5 mld. dolarů. Cena akcií této automobilky proto klesla o více než 5,5 % a dostala se na svoji nejnižší úroveň od května 2003. To mělo vliv i na akcie největšího dodavatele Fordu, společnosti Visteon (profil, názory), která přišla o 5,2 %. Index výrobců automobilů a jejich součástek během dne klesl o 2,2 %.

Druhý den v týdnu přinesl na Wall Street více než půl procentní vzestup, podporu našel ve zveřejněném zápisu ze zasedání americké centrální banky (Fed) z minulého měsíce. Vyplývá z něho, že úrokové sazby se nebudou zvyšovat rychlejším tempem a že další zvýšení sazeb, na 3 %, se předpokládá na zasedání, které se bude konat 3. května. Náladě rovněž pomohl pokles ceny ropy, která klesla o 3,4 % na cenu 51,86 dolarů za barel. Akcie společnosti Black&Decker (profil, názory), která vyrábí například ruční nářadí, vystoupaly o 10 % po zveřejnění údajů o zisku za první čtvrtletí. Překonal totiž odhady analytiků. Úspěšný den ze stejného důvodu měly i akcie Pepsi Bottling (profil, názory), vylétly o 9 % výše.

Středa přinesla výrazný výprodej na americký burzách, na investory měl neblahý vliv nižší než předpokládaný růst maloobchodních tržeb. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) klesla o 1,0 %, technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) přišel o 1,6 % představující největší pokles od 9. února a index S&P 500 (profil, názory) ztratil 1,2 %, které představuje nejvyšší ztrátu v posledních sedmi týdnech. Pokles cen komodit vedl k prodejům jejich zpracovatelů: akcie hlinikárny Alcoa (profil, názory) klesly o 3 % a společnost Phelps Dodge (profil, názory), která je druhým největším producentem mědi na světě, přišla o skoro 5 %.

Čtvrteční seance byla ve znamení trendu z předešlého dne, protože klíčové burzovní indexy si odepsaly více něž jedno procento. Velký pokles cen akcií zaznamenal výrobce počítačů Apple (profil, názory), propadal o 9,2 %. Ačkoli totiž společnost překonala svým ziskem průměrný odhad analytiků, trh přeci jenom čekal ještě lepší výsledek. Rostoucí poptávka po nealkoholických nápojích v Číně vedla k dobrým výsledkům společnosti PepsiCo (profil, názory), a akcie proto vzrostly o 3 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty opět klesaly. Očekával se totiž další negativní vývoj způsobený probíhající výsledkovou sezónou.

Evropa

Při vykročení do nového týdne udělaly evropské burzy krok vzad a mírně oslabily. Negativní vývoj byl tažen zpracovateli surovin, bankami a výrobci automobilů, u kterých se předpokládá zpomalení tempa růstu zisků. Proto investoři prodávali akcie např. ropné společnost Total nebo BP (profil, názory) či Royal Bank of Scotland (profil, názory) nebo koncernu DaimlerChrysler.

Úterý přineslo znovu mírné ztráty, tento vývoj byl dán snížením investičního doporučení na evropské banky vydané investiční bankou GoldmanSachs (profil, názory).

Díky zjištění, že zvyšování úrokových sazeb v USA nebude zrychlovat tempo, se ve středu investorům vrátila nákupní nálada . Rychlé zvyšování sazeb by totiž mohlo vést ke zpomalení růstu ekonomiky USA, a mělo by tak nepříznivý vliv na evropské firmy, pro které jsou USA významným obchodním partnerem.

Ve čtvrtek bylo na burzách opět chmurno, příčinou se stalo zpomalení tempa růstu zisku vlivem zpomalujícího se ekonomického růstu. Tentokrát se cílem prodejců staly akcie dolů, chemiček a cestovní kanceláří.

V pátek v poledne evropské burzy reagovaly na předchozí negativní vývoj obchodování v zámoří a výrazněji klesaly.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena černého zlata poklesla

11. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena černého zlata poklesla

Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh... celý článek

Akcie: jako na houpačce

4. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: jako na houpačce

Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo... celý článek

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

29. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových... celý článek

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

21. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

Ropa pokořila další historické maximum, 57,60 USD za barel. Na trzích celý týden převládaly výprodeje. V USA se akcie dostaly pod prodejní tlak zejména poté, co General Motors oznámil,... celý článek

Akcie: týden propadů

14. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden propadů

Americké i evropské burzy se většinu týdne nacházely pod prodejními tlaky. Příčinou byly klesající ceny dluhopisů a rostoucí ceny ropy. O rozruch se postarala společnost Telecom Italia,... celý článek

Partners Financial Services