Akcie: týden propadů

Akcie: týden propadů
Americké i evropské burzy se většinu týdne nacházely pod prodejními tlaky. Příčinou byly klesající ceny dluhopisů a rostoucí ceny ropy. O rozruch se postarala společnost Telecom Italia, jako první firma v Evropě totiž vydala podnikový dluhopis se splatností 50 let.

Spojené státy

Začátkem minulého týdne posílily především akcie technologických společností, a to na základě zprávy, že firma Qualcomm (profil, názory) zvýšila odhad zisku pro toto čtvrtletí, což bylo více než lednový odhad (cena jejích akcií vyrostla o 5,0 %). Akcie společnosti McDonald´s (profil, názory) přidaly 0,75 % po zvýšení doporučení od brokerské firmy Prudential Eqiuty (profil, názory), která především v USA očekává vyšší tržby tohoto řetězce. Raketový vzestup zakusily akcie United Defense Industies, BAE Systems (profil, názory) totiž oznámily, že chtějí tuto zbrojní firmu koupit za 3,97 mld. dolarů.

Během úterý burzy o svůj růst z předešlého dne přišly. Důvodem se stala stoupající cena ropy a zklamání z výhledu firmy Texas Industrial. Ta uvedla snížený odhad tržeb za první kvartál, a její akcie tak oslabily o 3,9 %. Jedním z důvodů vedoucích ke snížení odhadu byl pokles poptávky po čipech pro velké televizní obrazovky. Přepokládané zvyšování sazeb v dalších obdobích vedlo k oslabení cen akcií stavebních společností. Vyšší ceny ropy a komodit vedou k předpokladům, že inflace poroste rychlejším než odhadovaným tempem.

I ve středu se Wall Street dostala pod prodejní tlak, příčinou byly klesající ceny dluhopisů a rostoucí ceny ropy. Burzovní indexy Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a S&P 500 (profil, názory) přišly o 1 % a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) ztratil 0,6 %. Ztrácely akcie finančních společnosti, ale i firem investujících do nemovitostí a dalších společností citlivých na vývoj úrokových sazeb. Akcie ropné společnosti Exxon Mobile (profil, názory) klesly o 3,5 % při zobchodovaném rekordní počtu 68,1 mil. kusů, což je nejvyšší počet od roku 1980. Největší americký řetězec video půjčoven, společnost Blockbuster, překonal čtvrtletním ziskem odhady analytiků, akcie tak posílily o 7,6 %.

Čtvrteční seance přinesla mírný vzestup burz, výnos desetiletých státních dluhopisů se odrazil od svého sedmi měsíčního maxima a cena ropy poprvé za čtyři dny klesla. O 2,3 % na 53,54 dolarů za barel, což byl největší denní pokles od 7. února. Její zásoby v USA rostou a jsou i náznaky nižších dodávek ropy do Číny. Po závěru obchodovaní oznámil své výsledky technologický gigant společnost Intel (profil, názory), která uvedla vyšší než očekávané tržby a ziskovou marži za první čtvrtletí a po závěru obchodovaní její akcie vyrostly o 1,7 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše.

Evropa

V pondělí evropské burzy ztrácely, do záporu byly taženy farmaceutickými společnostmi GlaxoSmithkline (profil, názory) a Elan (profil, názory). Akcie London Stock Exchange propadly o 11 % po té, co společnost Deutsche Borse provozují burzu ve Frankfurtu stáhla svoji nabídku na převzetí této britské burzy. Její akcie se dostaly na nejnižší cenu od 10. prosince, kdy byl tento záměr německé společnosti koupit ji oznámen. Italská Benetton Group (profil, názory) oznámila pro letošní rok pokles tržeb i zisku, cena jejích akcií spadla o 12 %.

V úterý se trhy nevymanily z negativního sentimentu a klesaly v obavách z toho, že ceny akcií neodrážejí pomalejší tempo růstu zisků. Zajímavostí bylo, že italská telekomunikační společnost Telecom Italia vydala první podnikový dluhopis se splatností 50 let. Stala se tak první firmou v Evropě, která takto dlouhý dluhopis vydala.

Uprostřed týdne ceny akcií nadále mířily směrem dolů. Pokles cen dluhopisů, a tím pádem růst jejich výnosů, bude pro společnosti znamenat při vydávání dalších emisí vzestup nákladů na financování jejich dluhů. Akcionáře potěšil druhý největší světový výrobce sportovní zboží německá společnost Adidas Salomon, když oznámila, že vykoupí zpětně 10 % svých akcií a zároveň zvýší dividendu za rok 2004 o 30 %.

Čtvrtek přinesl čtvrté oslabení v řadě, zklamala německá energetická společnost E. ON (profil, názory) a francouzský provozovatel maloobchodních řetězců Carrefour. Potěšil druhý světový výrobce luxusních automobilů koncern BMW, jemuž se zisk za poslední čtvrtletí zvýšil o 30 % zásluhou nových modelů. Své zákazníky přebírá konkurenční značce Mercedes. Cena akcií BMW stoupla o 5,3 %.

V pátek v poledne se evropské burzy se nacházely v plusu, protože se na ně přenesl optimismus ze zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: víra v americký růst

7. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: víra v americký růst

Cena ropy opět vzrostla a s ní i akcie ropných společností. Vyšší energetické náklady naopak zapříčinily pokles ceny leteckých společností. Obecně na trzích vládla pozitivní nálada,... celý článek

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

28. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

Americké akciové indexy zažily největší denní propad od srpna loňského roku, také evropské burzy klesaly. Hlavní příčinou byla opět rostoucí cena ropy, která překonala dokonce 51 dolarů... celý článek

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

21. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

Většinu minulého týdne vládla na trzích pozitivní nálada, v USA i Evropě rostly ceny zejména technologických a energetických společností. Oslabení přišlo ve Spojených státech ve čtvrtek,... celý článek

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

7. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Optimismus na burzy přinesly jak volby v Iráku, tak nově oznámené akvizice. Evropa se nenechala zahanbit,... celý článek

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Partners Financial Services