Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby
Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových trhů i od začátku roku rostoucí cena ropy.

Spojené státy

Do zkráceného týdne vstoupily americké burzy oslabením, a zaznamenaly tak čtvrtý pokles v pěti dnech. Důvodem se staly obavy ze zvyšující se inflace, která by mohla přimět americkou centrální banku k razantnějšímu zvyšování úrokových sazeb. Ztrácely tak ceny akcií bank jako Citigroup (profil, názory), která přišla o 2,4 %, a Bank of America (profil, názory), ta klesla 1,5 %. Snížení pocítily i pojišťovny, cena akcií největší pojišťovny AIG klesla o 3,2 %. Z výrazného propadu v minulém týdnu se naopak mírně otřepaly akcie automobilového koncernu General Motors (profil, názory), které vyrostly o 3,7 %.

V úterý podle očekávání přistoupila americká centrální banka ke zvýšení sazeb, ale zároveň uvedla, že rizika ohrožující růst ekonomiky a cenovou stabilitu jsou podle ní zhruba vyrovnaná. Nicméně v rétorice "mírně přitvrdila" prohlášením, že v případě náhlých změn zasáhne kdykoliv, aby udržela cenovou stabilitu. Bylo to již sedmé zvýšení, přičemž na předchozích šest reagovaly trhy příznivě, ale tentokrát burzy oslabily: index Dow Jones Industrial Average (profil, názory), technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) i S&P 500 (profil, názory) přišly o 1 %. Od začátku roku rostoucí cena ropy zvýšila svůj negativní vliv na vývoj akciových trhů, hodnoty významných indexů se indikují zápornou výkonnost. Nejvíce ztrácí Nasdaq Composite, který je o 8,6 % níže, S&P 500 je tenčí o 3,3 % a Dow Jones Industrial Average přišel o 2,9 %.

Středeční seance nepřinesla větší změny. Na trh měly největší vliv dvě zprávy s protichůdným účinkem, což vedlo neutrálnímu vývoji. Negativním podnětem bylo zveřejnění růstu inflace v únoru, spotřebitelské ceny v průměru vyrostly o 0,4 %, tedy více než se čekalo. Podporu tentokrát našla Wall Street v ceně ropy, která po zveřejnění stavu zásob v USA klesla o 4 % - zásoby se totiž nacházejí na nejvyšší úrovni od července 2002. Z toho důvodu se investoři zbavovali akcií ropných společností, Exxon Mobile (profil, názory) klesl o 1,3 %, ChevronTexaco oslabil o 1,3 % a ConocoPhillips o 1,8 %.

Posledním obchodním dnem v týdnu se z důvodu velikonočních svátků stal čtvrtek. Investoři i obchodníci se již připravovali na nadcházející prodloužený víkend, nedocházelo proto k větším změnám.

Evropa

Při pondělním obchodování evropské burzy oslabily, ovlivnil je vzestup výnosů dluhopisů.

Zatímco americké burzy klesaly, ty evropské v úterý povyrostly. Pokles zaznamenaly jen akcie důlních společností.

Do středečního obchodování promluvil negativní vývoj burz v USA v reakci na očekávané tempo dalšího zvyšování sazeb. Klesly akcie firem Nokia (profil, názory) a Alcatel. Pokles ceny ropy vedl k prodejům ropných společností jako např. francouzské Total či britské BP (profil, názory).

Čtvrtek byl na většině burz poslední obchodním dnem před čtyřdenní velikonoční přestávkou, což se projevilo nízkou aktivitou. Přesto burzy mírně vzrostly. K tomuto vývoji přispěly především britské telekomunikační společnosti Vodafone (profil, názory) a BT Group, u kterých se předpokládá, že zvýší vyplácené dividendy.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2005 4:19, Herkules Poirot

Tajemstvi knihy "Nejvetsi boom akcii v historii = 2005 - 2009" :
Autor knihy Harry S. Dent a jeho spolupracovnici ocekavaji , ze ode dneska az do brezna 2010 = behem 5 let vyroste index Dow Jones +260% a index Nasdaq Composite +570% az 900%. Nejvetsi rust ocekavaji u akcii velkych firem USA oboru : technologie , financni sluzby , biotechnologie , zdravotni pece , take akcie z Ciny , Hongkongu , Taiwanu , Jizni Koreje , Singapuru , ale NE z Japonska. Potom od dubna 2010 az do roku 2022 ocekavaji velky dlouhy krach akcii , pricemz ma roku 2022 byti index Dow Jones i Nasdaq nize , nez je dnes. Behem dlouheho krachu 2010 az 2022 doporucuji jenom 10-lete statni dluhopisy a zadne akcie. A dalsi rust akcii ockavaji az roku 2025. Pro akcie Evropy si netroufaji zadnou predpoved , jenom ze akcie Portugalska a Spanelska by mohly rusti i od roku 2010 dale. Pro pomer dolar / euro si natroufaji zadnou predpoved. Tedy si nechame aspon 4 roky evropske i americke akcie , co mame a budeme se i nadale bati akcii z Japonska. A neztratime viru , ze se s americkymi akciemi od elektroniky jeste necha dobre vydelat. A nemusime riskovat s malymi a novymi akciemi. Pan Warren Buffett ale zadne velke zazraky u akcii v pristich letech neocekava. A Jim Rogers ocekava nejvetsi vydelek s cukrem v pristich letech.

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

21. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

Ropa pokořila další historické maximum, 57,60 USD za barel. Na trzích celý týden převládaly výprodeje. V USA se akcie dostaly pod prodejní tlak zejména poté, co General Motors oznámil,... celý článek

Akcie: týden propadů

14. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden propadů

Americké i evropské burzy se většinu týdne nacházely pod prodejními tlaky. Příčinou byly klesající ceny dluhopisů a rostoucí ceny ropy. O rozruch se postarala společnost Telecom Italia,... celý článek

Akcie: víra v americký růst

7. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: víra v americký růst

Cena ropy opět vzrostla a s ní i akcie ropných společností. Vyšší energetické náklady naopak zapříčinily pokles ceny leteckých společností. Obecně na trzích vládla pozitivní nálada,... celý článek

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

28. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

Americké akciové indexy zažily největší denní propad od srpna loňského roku, také evropské burzy klesaly. Hlavní příčinou byla opět rostoucí cena ropy, která překonala dokonce 51 dolarů... celý článek

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

21. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

Většinu minulého týdne vládla na trzích pozitivní nálada, v USA i Evropě rostly ceny zejména technologických a energetických společností. Oslabení přišlo ve Spojených státech ve čtvrtek,... celý článek

Partners Financial Services