Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů
Většinu minulého týdne vládla na trzích pozitivní nálada, v USA i Evropě rostly ceny zejména technologických a energetických společností. Oslabení přišlo ve Spojených státech ve čtvrtek, na "starém kontinentu" pak až v pátek. Evropské indexy DJ Stoxx 50 a Euro Stoxx 50 se minulý týden dostaly na nejvyšší hodnoty od července 2002.

Spojené státy

První den nového týdne se ukázal jako velmi poklidný s nízkou volatilitou a s malými změnami vůči předcházejícímu obchodnímu dni. Díky růstu ceny ropy se dařilo energetickým společnostem v čele s Exxon Mobil (profil, názory) (+1,3%) a technologický sektor byl podpořen čtyřprocentním růstem akcií Apple Computer (profil, názory). Titul stoupl poté, co byla zvýšena cílová cena od společnosti UBS (profil, názory). Naopak směrem dolů zamířily akcie pojišťovny AIG, ve které se opět začaly šetřit speciální pojišťovací produkty, které mohly být použity ke zkreslování hospodářských výsledků společnosti. Z mezidenního pohledu oslabil Dow Jones (profil, názory) o 5 bodů (0,05%), S&P 500 (profil, názory) posílil o 0,84 bodu (0,07%) a technologický Nasdaq (profil, názory) si polepšil o 6,25 bodu (0,3%).

Na amerických akciových trzích zavládla během úterý pozitivní nálada, o kterou se postarala lepší než očekávaná data týkající se lednových maloobchodních tržeb. O výrazných 16 % vzrostly akcie maloobchodního řetězce se spotřební elektronikou společnosti Circuit City (profil, názory) poté, co investiční firma Highfields Capital Management nabídla za převzetí dané společnosti 3,25 mld. USD. Investiční společnost Merrill Lynch (profil, názory) zvýšila cenový cíl pro následujících 12 měsíců u akcií Apple Computer na základě možného partnerství s firmou Sony (profil, názory) v oblasti PC a hudby. Akcie tak posílily o 4,5 %. Největší výrobce zařízení pro výrobu polovodičů Applied Materials (profil, názory) oznámil, že se zisk společnosti za poslední tři měsíce více než ztrojnásobil oproti srovnatelnému období před rokem. Akcie tak posílily o 2,1%. Posílení indexu Dow Jones o 0,4% a S&P 500 o 0,3% znamenalo pro tyto indexy nevyšší zavírací hodnoty v tomto roce.

Středeční obchodování ve Spojených státech skončilo téměř beze změny oproti předcházejícímu dni. Během dne se vyčkávalo na vystoupení A. Greenspana, ale ten nepřišel s ničím překvapivým. Dařilo se společnosti Coca Cola (profil, názory), která díky vyššímu než očekávanému růstu čtvrtletního čistého zisku posílila o 1,5%. Růst ceny ropy podpořil opět ropné společnosti. Na trhu se začíná spekulovat o možném snížení produkce ze strany OPECu. Nedařilo se farmaceutickým společnostem Pfizer (profil, názory) a Merck (profil, názory), které oslabily kvůli vedlejším účinkům léků proti bolesti.

Všeoborový akciový index S&P 500 ve čtvrtek po pěti dnech růstu poprvé oslabil, a sice o 0,8 %. Negativním impulsem pro akcie jsou vyhlídky dalšího předpokládaného růstu úrokových sazeb, geopolitická situace a pokles ekonomických indikátorů pro hospodářský růst. Mezi růstové tituly se zařadily akcie maloobchodních řetězců, kde si o 0,2 % polepšil Wal-Mart (profil, názory) a o 2,2 % jeho konkurent Target (profil, názory). Největší pokles zažily technologické akcie, které vyjádřené indexem Nasdaq oslabily o 1,6 % a tento sektor nebyl podpořen ani lepšími než očekávanými výsledky Hewlett-Packard (profil, názory), a i tyto akcie oslabily o 1 %. Po růstu z předchozích dní oslabila i společnost Apple Computer, a sice o 2,6%. Další výrazný pokles zaznamenaly akcie Intel (profil, názory) (-2,1%) a Oracle (profil, názory) (-2,7%).

Během pátečního dopoledne se obchodovaly futures kontrakty na americké akciové indexy mírně nad hodnotami z předcházejícího dne.

Evropa

Pondělní obchodování v Evropě bylo zakončeno smíšeně. Evropský DJ Stoxx 50 (profil, názory) posílil o 3,25 bodu (0,11 %), ale německý DAX (profil, názory) oslabil o 1,4 bodu (-0,03 %) a britský FTSE (profil, názory) o 2,4 % (-0,05 %). Rostly ceny technologických společností v čele se společnostmi ASML a Infineon (profil, názory), kde se investoři nechali inspirovat jejich předchozím růstem ve Spojených státech a Japonsku. Polepšil si také italský Fiat, protože mu americká automobilka General Motors (profil, názory) zaplatí 1,55 mld. euro za zrušení opce. Michelin, největší evropský výrobce pneumatik, oslabil poté, co trhy zklamal hospodářský výsledek za poslední čtvrtletí. Lepší než očekávaný hospodářský výsledek pomohl k růstu akcií Volkswagenu.

Evropské akcie během úterního obchodování posilovaly a indexy DJ Stoxx 50 a Euro Stoxx 50 se dostaly na nejvyšší úrovně od července 2002. O téměř 12 procent posílily akcie společnosti Electrolux díky novým plánům na snížení nákladů. V zájmu investorů pokračovaly energetické společnosti jako je Total SA (profil, názory) a Shell Transport (profil, názory). Posiloval také telekomunikační sektor v čele s France Telecom a Cable & Wireless. Dobré výsledky zaznamenaly také farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (profil, názory) a Schering (profil, názory). Německý DAX si během tohoto dne polepšil o 0,4%, britský FTSE o 0,3% a francouzský CAC o 0,5%

Evropské obchodování zažilo po několikadenním růstu ve středu pokles. Ten byl způsoben hlavně automobilovým průmyslem, kde snížení objemu prodejů nových vozů srazilo akcie společností Volkwagen a DaimlerChrysler. Nedařilo se ani technologickým společnostem v čele s ASML Holding. DAX oslabil o 0,8%, CAC o 0,5% a FTSE o 0,1%.

Během čtvrtečního obchodování pokračovaly v růstu energetické společnosti v čele s firmou Total, kde čistý zisk za 4. čtvrtletí loňského roku se zvýšil o 44 procent a kurz akcií si tak připsal 0,9 % a dostal se na nejvyšší úroveň od dubna 2002. Dobře si vedly i finanční společnosti, zisk Credit Suisse za poslední čtvrtletí vzrostl o 22 % a zisky Zurich Financial a ING (profil, názory) překonaly původní očekávání analytiků. U hlavních evropských akciových indexů došlo tento den jen k nepatrným změnám.

Evropské akciové trhy během pátečního dopoledne stagnovaly a byla sem přenesena negativní nálada z předchozího dne ve Spojených státech.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2005 13:07, Chains

Asi by mohlo jit o "operativni obchodovani" tzn. 30% je proste drzeno pro operativni investice, kdyby se nekde z nicehoznic sustlo neco vyhodnyho nebo lakavyho..:o)

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2005 4:38, Karel

Buffett se zbláznil !
Koncem roku prodal vsechny akcie od provozovatele namocnic HCA Inc. (HCA) s tím nejlepsím fundamentem , jaký múze podnik a akcie mít.
A koupil riskantní nakvalitní techno akcie od komunikace Comcast Corp. (CMCSA) s vysokým P/E 76 a mizerným ROE 2,4 a mizerným Net profit margin 4,8 a s velice kolísavým rocní ziskem - mnohy ztrátou.
Tedy z Buffetta se stal trader !
A podle jeho strategie uz volí kvalitní a levné akcie pro inteligentní a výnosnou dlouhodobou investici uz jen jeho studenti = nízké P/E a vysoké ROE a Net profit margin !
Buffett uz jeho inteligenci zapomel , kdyz koupil Comcast akcie !
A pritom nepotreboval peníze z HCA na Comcast , kdyz je v BRKA 20 miliard dolarú v hotovosti.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

7. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Optimismus na burzy přinesly jak volby v Iráku, tak nově oznámené akvizice. Evropa se nenechala zahanbit,... celý článek

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Akcie: týden zaoceánských propadů

10. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden zaoceánských propadů

Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také... celý článek

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

3. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

Zemětřesení v Asii snížilo hodnotu akcií evropských cestovních kanceláří, leteckých společností a pojišťoven. V USA se v posledním týdnu roku 2004 obchodovalo jen málo, cena ropy klesla... celý článek

Partners Financial Services