Akcie: týden zaoceánských propadů

Akcie: týden zaoceánských propadů
Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také obava, že FED zvýší úrokové sazby. Klesající trend se tak odrazil i na evropských burzách. Ty jej ale vyrovnávaly rostoucí hodnotou akcií automobilek, které těžily ze sílícího dolaru.

Spojené státy

První den obchodování na Wall Street nezačal nijak slavně, všechny tři hlavní indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností. Cena ropy klesla o 3,1 % na 42,12 dolarů za barel, ze svého maxima z 25. října loňského roku již spadla o 24 %. Akcie největší ropné společnosti Exxon Mobil (profil, názory) poklesly o 2,2 % a akcie třetí největší rafinerie v USA společnosti Valero Energy (profil, názory) oslabily o 5,4 %.

V úterý se pokles cen akcií ještě prohloubil, na burzy totiž dolehly obavy ze zvyšování sazeb (byl zveřejněn zápis ze zasedání výboru pro operace na volném trhu americké centrální banky ze dne 14. prosince, který uvádí, že úrokové sazby jsou příliš nízké). Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) se snížila o 0,9 %, S&500 (profil, názory) ztratil 1,2 % a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) přišel o 2,1 %.
Někteří členové výboru uvedli, že roste počet fůzí a IPO. Rok 2004 vykázal nejvyšší objem IPO za poslední 4 roky. Objem primárních emisí loni dosáhl 132 mld. dolarů (v roce 2003 to bylo 52 mld. dolarů).

Ani středa se nevyhnula poklesu cen akcií, přetrvávaly obavy ze zvyšování úrokových sazeb,. Oslabení ovšem nebylo tak výrazné. Letecká přepravní společnost Delta Airlines (profil, názory) oznámila radikální snížení cen letenek, aby přilákala nové klienty od nízko nákladových přepravců, její akcie se propadly o 7 %.

Při čtvrtečním obchodování burzy svůj pokles zastavily a mírně stouply. Výrazně narostly ceny akcií společnosti Western Wireless (profil, názory) a to o 13,2 % na základě spekulací, že ji možná koupí šestý největší mobilní operátor v USA společnost Alltel. Akcie největšího řetězce obchodujícího s kávou, společnosti Starbucks (profil, názory), přišly o 3,1 %, protože jejich tržby v prosinci byly nižší než se očekávalo.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty bez větších změn, protože se očekával klidný průběh obchodování.

Evropa

Start do nového roku přinesl evropským burzám optimismus. Cena ropy stále klesá, výhled pro rok 2005 navíc předpovídá příznivý burzovní rok.

V úterý nezaznamenaly evropské indexy větší změny. Díky výraznému posílení amerického dolaru si velmi dobře vedly evropské automobilky, a akcie VW tak vzrostly o 2,4 %, přestože prodeje v Číně za uplynulý rok poklesly o 6 %.

Nepříznivý vývoj obchodování v zámoří dolehl i na evropské burzy.
Ceny akcií německých bank nenabraly stejný směr, jedna investiční banka totiž snížila doporučení na akcie HVB, které oslabily o 3 %, a naopak doporučila nakupovat akcie Commerzbank, které následně si připsaly 0,6 %.

Při čtvrteční seanci evropské trhy mírně vyrostly. Úspěšný den čekal opět evropské automobilky, jejich cenám pomáhá rostoucí dolar. Oživení na burzách vedlo i k růstu cen akcií France Telecom (profil, názory), připsaly si 2,1 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů mírně výše, navázaly na posílení z předchozího dne.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

3. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

Zemětřesení v Asii snížilo hodnotu akcií evropských cestovních kanceláří, leteckých společností a pojišťoven. V USA se v posledním týdnu roku 2004 obchodovalo jen málo, cena ropy klesla... celý článek

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

27. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

Minulý týden se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average dostala na nejvyšší úroveň od června 2001, k optimistické náladě na Wall Street přispěl další pokles ceny ropy, akcie farmaceutické... celý článek

Akcie: Vánoce burzám svědčí

20. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Vánoce burzám svědčí

Americká centrální banka zvýšila podle očekávání úrokové sazby o 0,25 %. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od 7. srpna 2001, Nasdaq Composite je ve srovnání s jeho úrovní... celý článek

Akcie: výrazné posilování dolaru

13. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování dolaru

Americká měna vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu, rostla také oproti euru. Toto posílení dolaru znatelně pomohlo evropským automobilkám, hvězdou se stala Porsche.... celý článek

Akcie: další 'ropný' týden

6. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další 'ropný' týden

Cena ropy zaznamenala největší pokles za poslední tři roky, snížila se o 7,4 % na 45,49 dolarů za barel, tedy o 18 % z její rekordní úrovně dosažené 25. října tohoto roku. Za stejné... celý článek

Partners Financial Services