Akcie: další 'ropný' týden

Akcie: další 'ropný' týden
Cena ropy zaznamenala největší pokles za poslední tři roky, snížila se o 7,4 % na 45,49 dolarů za barel, tedy o 18 % z její rekordní úrovně dosažené 25. října tohoto roku. Za stejné období index S&P 500 naopak narostl o 8,8 %. Cena futures na ropu klesla o 13 % v posledních třech dnech, což je největší pokles od zahájení války v Iráku.

Spojené státy

Na začátku nového týdne ceny akcií mírně oslabily, převážně na základě oznámení výsledků tržeb maloobchodního řetězce Wal-Mart (profil, názory), které přinesly zklamání, a jeho akcie tak oslabily o 3,9 %. Listopadové prodeje v obchodech v USA otevřených alespoň jeden rok se zvýšily pouze o 0,7 %, odhad společností se pohyboval v pásmu 2 až 4 %. To snížilo očekávání investorů, kteří vycházeli z výhledu společností Visa USA a MasterCard International, které uvedly že v posledních dnech listopadu se výrazněji zvýšil prodej prostřednictvím kreditních karet. To mělo ukázat, že tržby prodejců společností výrazněji stoupnou. Podle zprávy společnosti Deutsche Bank Securities předvánoční nákupy, které podpoří zisk maloobchodů jsou již odraženy v cenách jejich akcií. Opět výrazněji stoupla cena akcií firmy Apple Computer (profil, názory) a to o 6 % na 68,44 dolarů, protože investiční banka Merrill Lynch (profil, názory) zvýšila cílovou cenu pro tyto akcie na 78 dolarů.

V úterý pokračoval trend obchodování na Wall Street z předešlého dne a hodnoty klíčových burzovních indexů klesly o necelých 0,5 %. Tento vývoj byl spojen z neočekávaným poklesem hodnoty indexu důvěry spotřebitelů. Pod tlakem prodejců se znovu ocitly akcie maloobchodních řetězců.

Uprostřed týdne však ceny akcií výrazně rostly na základě výrazného oslabení ceny ropy, kdy index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) zpevnil o 1,6 %, všeoborový S&P 500 (profil, názory) o 1,5 % a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) o 2 %. Cena ropy zaznamenala největší pokles za tři roky, protože její zásoby v USA za poslední měsíc výrazně stouply. A její cena klesla o 7,4 % na 45,49 dolarů za barel, tedy o 18 % z její rekordní úrovně dosažené 25. října a za stejné období index S&P 500 naproti tomu vyrostl o 8,8 %.

Při čtvrteční seanci se hodnoty burzovních indexů výrazněji nezměnily, protože klesající cena ropy negativně ovlivnila ceny ropných společností, protože oslabila o další 4,9 %. Cena futures na ropu klesla o 13 % v posledních třech dnech, což je největší pokles od zahájení války v Iráku v roce 2003. Akcie ropných společností Exxon Mobil (profil, názory) a Chevron Texaco se snížily o 2 %. Akcie ocelářské společnosti US Steel, které minulý měsíc vystoupaly o 40 % ztratily 5 %. Podle zprávy Prudential Securities (profil, názory) tyto akcie vyrostly příliš mnoho k možnému potencionálnímu riziku, jako je zvýšení úrokových sazeb či produkce oceli v Číně. Akcie společnost Intel (profil, názory) sice v průběhu obchodování poklesly o 1,5 %, ale po závěru obchodování firma zvýšila odhad tržeb pro poslední čtvrtletí na úroveň mezi 9,3 až 9,5 mld. dolary z původních 8,6 až 9,2 mld. dolarů. Její akcie vyskočily o 8 %

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty byly mírně výše tažené zvýšeným odhadem od společnosti Intel.

Evropa

V pondělí evropské burzy mírně posílily, dobře si vedly především telekomunikační společnosti. O 3,6 % stouply akcie Telekom Austria na základě spekulací, že investor ze Saudské Arábie se zajímá o nákup 10% podílu v této společnosti.

Při úterním obchodování skočily hodnoty evropských indexů níže. Akcie německé softwarové společnosti SAP (profil, názory) oslabily na základě spekulací, že slabý dolar bude mít vliv na nižší tržby společnosti.

Středeční seance vrátila akciové trhy do růstu a to především zásluhou akcií bank, farmaceutických a telekomunikačních společností. Evropské burzy byly podpořeny také růstem burz v USA. V poklesu o 1,4 % pokračovaly akcie francouzské televizní stanice TF1. Jedna z investičních bank totiž snížila odhad zisku této stanice pro roky 2004 a 2005, důvodem bylo zveřejnění výsledků, které byly zklamáním.

Ve čtvrtek středeční trend pokračoval, klesající cena ropy podpořila ceny aerolinek a dobré výsledky Swiss Life, které se přelily na celý sektor pojišťoven. Akcie Swiss Life zpevnily o 4,1 %, společnost oznámila 5% růst předepsaného pojistného za prvních deset měsíců letošního roku.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výše díky technologickým společnostem.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2004 16:08, Bouček Antonín

Tohle je asi konec velkého bernardýna: Credit Suisse po osmadvaceti letech trápení, průšvihů, neúspěchů a kapitálových injekcí sloučí svoji investiční dceřinku Credit Suisse First Boston s matkou a pravděpodobně opustí jméno First Boston. Součástí restrukturalizačních opatření je i odprodej pojišťovny Winterthur na kapitálových trzích. Další hřebík do rakve banko-pojištění (po synergickém zázraku jménem Allianz - Dresdner Bank) a pomník přemrštěných ambicí.

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

29. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

Cena ropy poklesla zpět pod 49 dolarů za barel. Nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává stále nízká, a lze tedy předpokládat, že americká ekonomika si bude moci svoji expanzi udržet.... celý článek

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

22. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

Překvapivě výrazný růst výrobních cen v USA zapříčinil pokles amerických i evropských burz. Obecně pozitivním jevem je ale již několik týdnů trvající pokles ceny ropy, ustupují totiž... celý článek

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

15. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

Cena ropy výrazně oslabovala i minulý týden a index S&P500 vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Pomohl mu i FED, který pozitivně komentoval vývoj americké ekonomiky. Díky... celý článek

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

8. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za... celý článek

Akcie: cena ropy pomalu klesala

25. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy pomalu klesala

Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus... celý článek

Partners Financial Services