Akcie: Vánoce burzám svědčí

Akcie: Vánoce burzám svědčí
Americká centrální banka zvýšila podle očekávání úrokové sazby o 0,25 %. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od 7. srpna 2001, Nasdaq Composite je ve srovnání s jeho úrovní z října 2002 o 94 % silnější.

Spojené státy

Předposlední předvánoční posílily nejvýznamnější burzovní indexy téměř o 1 %. S&P500 (profil, názory) se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od 7. srpna 2001 a jeho hodnota od počátku roku vyrostla o 7,8 %. Pozitivní vliv mělo oznámení o převzetí, které provedly společnosti Oracle (profil, názory) a Honeywell (profil, názory), což dává signál, že společnosti jsou optimistické ohledně dalšího vývoje ekonomiky. Akcie softwarové firmy Oracle vylétly o 9,3 % po oznámení podmínek převzetí společnosti PeopleSoft (profil, názory). Rovněž akcie společnosti Honeywell stouply o 3,2 % po schválení převzetí britské firmy Novar. Akciovým trhům také pomohly zveřejněné výsledky listopadových maloobchodních prodejů, které vzrostly o 0,1 %, investoři přitom očekávali jejich pokles o 0,1 %.

V úterý podpořilo akciové trhy oznámení o zvýšení sazeb americkou centrální bankou 0,25 %, což bylo předpokládáno, a burzy mírně povyrostly. Podle článku deníku New York Times společnost Symantec (profil, názory) vede jednání o koupi další technologické firmy, Veritas, tato informace způsobila růst akcií Veritas o 8,7 %, naopak akcie Symantec ztratily skoro 20 %. Podle dalšího deníku Wall Street Jurnal telekomunikační společnost Verizon společně s britskou Vodafone Group (profil, názory) možná za 40 mld. dolarů koupí firmu Sprint (profil, názory) a její akcie posílily o 2,6 %. Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) od srpna letošního roku stoupl o 23 % a za letošní rok je o 7,8 % výše. Při srovnání s jeho úrovní z října 2002 je o 94 % silnější. Akcie amerického výrobce pneumatik Goodyear (profil, názory) povyrostly o 6,4 %, protože firma zvýší podíl hotovosti prodejem činností, které nesouvisí s výrobou pneumatik.

I uprostřed týdne vykázala Wall Street mírný vzestup, akciové trhy podpořil růst cen akcií investičních bank. Optimismu nezabránil ani růst ceny ropy. Investiční banka Lehman Brothers (profil, názory) zveřejnila svoje výsledky za čtvrté čtvrtletí: zisk vzrostl na 1,96 dolarů za akcii oproti odhadovanému 1,69 dolarů a cena jejich akcií přidala 2,6 %. Růst průměrného zisku ve čtvrtém kvartálu společností z indexu S&P500 se odhaduje na 14,8 % což by znamenalo, že zisk za celý rok stoupl o 19 %. Pro příští rok se očekává pokles tempa jeho růstu na 11 %.

Čtvrteční seance přinesla mírnou korekci i přes dobré makroekomické zprávy (především o zlepšující se situaci na trhu práce). Tentokrát byla ve středu dění další investiční banka, Goldman Sachs (profil, názory), která oznámila, že ve třetím čtvrtletí klesly její výnosy z obchodování s měnami a komoditami o 22 % a poplatky spojené s poradenstvím týkající se fůzí o 8 %. Její akcie proto oslabily o 3,5 %. Na oznámení, kolik a jakým způsobem zaplatí společnost Johnson&Johnson (profil, názory) za akcie firmy Guidant (profil, názory), zareagovaly akcie Johnson&Johnson zpevněním o 4 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy zůstaly jejich hodnoty bez větších změn, protože investoři vyčkávali na zveřejnění údajů o výši listopadové inflace.

Evropa

V úvodu týdne pomohl k růstu příznivý vývoj cen akcií v USA. Japonská ocelárna Nippon Steel oznámila, že v letech 2005 a 2006 nakoupí vysoký objem koksu pomohl důlním společnostem a ocelárnám. Akcie oceláren Arcelor a ThyssenKrupp posílily shodně o 1,5 %.

V úterý burzy vyčkávaly na rozhodnutí americké centrální banky o výši úrokových sazeb, o kterém se rozhodovalo až po uzavření evropských trhů, proto nedošlo k větším pohybům. Akcie francouzského výrobce pneumatik Michelin posílily o 3,6 % diky zprávě o zvýšení cen jeho výrobků v Evropě. Příčinou jsou rostoucí náklady přírodních materiálů.

Středeční obchodování přineslo mírný růst. Znovu stoupaly akcie ocelárny ThyssenKrupp, společnost totiž prodala nemovitosti v hodnotě 2,1 mld. euro. Akcie nízkonákladového leteckého přepravce Ryanair získaly 3 %, což souvisí s očekávaným růstem klientů využívajících nízkonákladových leteckých společnost v příštích letech.

Předposlední den v týdnu opět burzy mírně stoupaly. Akcie nizozemské banky ABN AMRO (profil, názory) vyrostly o 2,9 % po oznámení restrukturalizačního programu, který sníží počet pracovních míst o 2 850. Obavy investorů, že společnost Nokia (profil, názory) nedodá své nové modely telefonů před Vánoci, vedly k poklesu cen jejích akcií skoro o 2 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů bez větších změn, protože se očekávalo poklidné obchodování i během odpoledne.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2004 17:45, Vánoce Veselá

??? Nemás zaznamenáno pro tyto 3 akcie neco z toho :
úcetní hodnota akcie , zisk za minulá léta a ocekávaný zisk prístí rok , ROE a treba i P/E , P/B , P/C , P/S , PEG , ROS , zadluzení ???

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2004 19:28, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Akcie ČEZ byla chcíplá mj. právě z důvodu, že zde byla reálná možnost jeho zbabišovatění, opravuji zašantročení, viz v nejistotě před posledními parlamentními volbami socanské zašantročení Unipetrolu, které se však (po socanské volební výhře) nekonalo a Unipetrol byl raději vrácen do oběhu. Tak mi to, alespoň, s odstupem času u Unipetrolu připadá.
Pokud dáš na ukazatele a budeš optimista ve věci příští a v postup Poláků, tak z krátkodobějšího hlediska příštího roku by měl možná mít větší potenciál právě Unipetrol než ČEZ, viz webové stránky borce http://www.internetovestranky.cz/bob/, jinak příslušná diskuse na http://www.akcie.cz/

PS Já osobně jsem, až na výjimky, zdejší akcie prodal a rozhlížím se, co dál, kam s tím, tady už mnoho titulů není, nebo jsou malé, málo likvidní, o to rizikovější na tuneláž a, pochopitelně, že do takových cizí fondy neinvestují. My ale můžeme, je to však s větším rizikem, a to nad jakou další sviňárnou na drobné akcionáře naše věrchuška přimhouří svý bedlivý oko.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: výrazné posilování dolaru

13. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování dolaru

Americká měna vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu, rostla také oproti euru. Toto posílení dolaru znatelně pomohlo evropským automobilkám, hvězdou se stala Porsche.... celý článek

Akcie: další 'ropný' týden

6. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další 'ropný' týden

Cena ropy zaznamenala největší pokles za poslední tři roky, snížila se o 7,4 % na 45,49 dolarů za barel, tedy o 18 % z její rekordní úrovně dosažené 25. října tohoto roku. Za stejné... celý článek

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

29. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

Cena ropy poklesla zpět pod 49 dolarů za barel. Nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává stále nízká, a lze tedy předpokládat, že americká ekonomika si bude moci svoji expanzi udržet.... celý článek

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

22. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

Překvapivě výrazný růst výrobních cen v USA zapříčinil pokles amerických i evropských burz. Obecně pozitivním jevem je ale již několik týdnů trvající pokles ceny ropy, ustupují totiž... celý článek

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

15. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

Cena ropy výrazně oslabovala i minulý týden a index S&P500 vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Pomohl mu i FED, který pozitivně komentoval vývoj americké ekonomiky. Díky... celý článek

Partners Financial Services