Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu
Překvapivě výrazný růst výrobních cen v USA zapříčinil pokles amerických i evropských burz. Obecně pozitivním jevem je ale již několik týdnů trvající pokles ceny ropy, ustupují totiž obavy, že její vysoká cena zpomalí růst ekonomik.

Spojené státy

V pondělí burzovní indexy Dow Jones Industrial Averege (profil, názory) a Nasdaq Composite (profil, názory) mírně posílily, hodnota všeoborového indexu S&P500 (profil, názory) naopak mírně oslabila  - akcie ropných společností klesaly, což zapříčinilo, že S&P500 mírně ustoupil ze svého tříletého maxima. Akcie výrobců počítačů a jejich příslušenství posilovaly na základě předpokladu investorů, že 32 mld. dolarů, které vyplatí společnost Microsoft (profil, názory) jako mimořádnou dividendu, budou zpět převážně investovány do akcií technologických společností. Akcie společnosti Applied Materials (profil, názory) stouply o 3,6 % a akcie společnosti LSI Logic (profil, názory), která vyrábí například čipy pro DVD přehrávače, vyskočily o 7,4 %.

Úterní seance byla negativně ovlivněna zveřejněním indexu výrobních cen, který se v měsíci říjnu zvýšil o 1,7 % oproti očekávaným 0,6 %. To představovalo nejvyšší meziměsíční skok od roku 1990, což vede k názoru, že americká centrální banka zvýší sazby už v prosinci. Na základě toho došlo k oslabení cen akcií finančních společností. Akcie Citigroup (profil, názory) klesly o 1,4 % a akcie JP Morgan Chase (profil, názory) o 1,8 %. Rovněž se toto očekávání růstu sazeb odrazilo do cen akcií stavebních společností. Předpokládá se totiž, že růst úrokových sazeb povede k poklesu zájmu o hypotéky, a tím pádem k poklesu poptávky po domech.
Většina hlavních společností z indexu S&P500 již reportovala výsledky, jejich průměrný růst zisku byl 17 %, což bylo více než se původně předpokládalo, ale zároveň šlo o nejpomalejší růst zisků od druhého čtvrtletí roku 2003. Akcie firmy Google (ZGOOG) ztratily více než 7 %, protože zaměstnanci a další pracovníci společnosti již mohou prodávat svoje akcie. Tím se zdvojnásobil počet akcií Google dostupných na burze.

Ve středu se téměř podařilo vymazat na Wall Street pokles z předešlého dne. Akcie společnosti Sears, Roebuck and Co (profil, názory) vystřelily o 17 % po nabídce na její převzetí společností Kmart. Tím by vznikl třetí největší maloobchodní řetězec v USA. Akcie společnosti Hewlett-Packard (profil, názory) zpevnily o 2,5 %, zisk společnosti totiž překonal očekávání a výkonná ředitelka navíc uveřejnila, že společnost očekává zvyšující se zisk z prodeje PC a serverů. Skvěle si vedly i akcie společnosti Network Appliance (profil, názory), které po lepších než očekávaných výsledcích vylétly o 18 %.

Čtvrteční seance byla ve znamení mírného růstu. Pokles ceny ropy vede k ustupování obav, že její vysoká cena může zpomalit ekonomiku. Akcie společnosti Altria posílily o 2,2 % a reagovaly na dřívější vyjádření výkonného ředitele společnosti, že společnost bude rozdělena na několik částí, protože žaloby spojené především s výrobou tabákových výrobků stlačují hodnotu akcie společnosti.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty nezaznamenaly větší změny. Předpokládalo se, že poklidný vývoj obchodování z tohoto týdne bude pokračovat.

Evropa

Při pondělním obchodování na evropských burzách nedošlo k většímu pohybu cen akcií a hodnoty indexů mírně oslabily. Mezi výrobci a prodejci luxusního zboží dominovaly akcie společnosti Bulgari, které posílily o 5 % a dostaly se na nejvyšší hodnotu od roku 2002 na základě patečního ohlášení výsledků, které překonaly odhady. Akcie italské banky SanPaolo klesly o 1,9 %, zisk společnosti ve třetím kvartále byl totiž nižší, než se předpokládalo.

Při úterním obchodování evropské burzy klesaly na základě překvapivě výrazného růstu výrobních cen v USA. Pod tlakem byly především akcie automobilek, na základě zveřejnění přehledu nových registrovaných vozů v Evropě za říjen. Pokles registrací byl patrný u francouzských automobilek, Peugot zaznamenal jejich pokles o 11,5 %, Renault o 8,2 %, a jejich akcie tak klesly o 3 % resp. o 2 %. Výrazný nárůst nových registrací naopak nastal u německé automobilky BMW, oproti minulému roku stouply o 24,5 %, přesto ovšem její akcie ztratily 1 %.

Uprostřed týdne evropské burzy posilovaly, hodnoty významných burzovních indexů v průměru zpevnily o více než 1 %. Akcie švédské firmy Electrolux vyrostly o 5,1 % na základě článku ve švédském ekonomické magazínu. Ten uvedl, že význační akcionáři společnosti říkají, že akcie společnosti jsou levné, zatímco zadlužení firmy je nízké. To činí společnost zajímavou pro potencionální převzetí.

Čtvrteční seance nepřinesla větší pohyby. Evropské automobilky negativně ovlivňuje klesající kurs dolaru, což vede k poklesu jejich vývozů. Jejich akcie tak mírně klesaly. Naproti tomu stál pozitivní výhled nizozemské firmy Philips (profil, názory), to se odrazilo v posílení jejich akcií o 1,7 %. Pokles ceny akcií o 5,7 % francouzské bank Credit Agricole byl způsoben naplněním odhadů analytiků o výši její zisku.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výše, reagovaly totiž na pozitivní vývoj z předešlého dne v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

15. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

Cena ropy výrazně oslabovala i minulý týden a index S&P500 vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Pomohl mu i FED, který pozitivně komentoval vývoj americké ekonomiky. Díky... celý článek

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

8. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za... celý článek

Akcie: cena ropy pomalu klesala

25. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy pomalu klesala

Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Partners Financial Services