Jak neomezeně obchodovat s dluhopisy

Richard Koza | 18. 11. 2004
Jak neomezeně obchodovat s dluhopisy
Dluhopisy bylo donedávna obtížné nakupovat přímo, soukromí obchodníci měli jen omezené možnosti. Aktivní investoři i "krátkodobí" obchodníci však nedávno zajásali, akcie dluhopisových ETF jim totiž výrazně rozšířily investiční obzory.

Dluhopisové ETF jsou nabízeny na amerických akciových trzích. Stejně jako ostatní typy ETF akcií mají výhody velké flexibility při nákupu či prodeji (jsou ve formě standardních akcií obchodovaných na burzách během celého obchodního dne), nižších roční poplatků za správu fondu (to ocení zejména dlouhodobí investoři) a také mnohem větší transparentnosti než u klasických podílových fondů.
Díky nízkým nákladům a možnosti diverzifikace jsou dluhopisové ETF akcie atraktivní nejen pro dlouhodobé investory, mají své příznivce i mezi spekulanty pro rychlé obchody. Ve dnech, kdy americká centrální banka (FED) rozhoduje o měnové politice pro další období, stoupá výrazně objem těchto obchodovaných ETF akcií. Řada spekulantů totiž zkouší rychle vydělat peníze na odhadech rozhodnutí americké centrální banky. (Při krátkodobých obchodech je však nutné mít na paměti, že každý obchod (nákup či prodej) sebou přináší poplatky brokerovi za realizaci příkazu a v případě velmi aktivního obchodování mohou takové poplatky dosáhnout vysokých částek.)
Vedle výše uvedeného patří mezi výhody dluhopisových ETF akcií též fakt, že s ohledem na charakter komodity (jde totiž o akcie) je možné spekulovat také na pokles ceny (short obchody) a tím si např. hedgeovat (vyrovnávat) jiné portfoliové investice.
V současné době je investorům nabízeno na amerických trzích několik dluhopisových ETF akcií, které jsou různě zaměřené.

 

TIP ... TIPS iShares
Tento ETF svou výkonností reprezentuje závazky americké vlády zabezpečené proti inflaci (známé v USA pod názvem TIPS). Tyto TIPS jsou instrumentem, který generuje příjmy a úroky jsou upraveny o inflaci. Ke dni 31. 05. 2004 obsahoval tento koš celkem 12 různých instrumentů.

AGG … iShares Lehman Aggregate Bond
Tento ETF je sestaven z dluhopisů zahrnutých v Lehman Brothers US Aggregate Indexu. V současné době tento index obsahuje více než 6 900 titulů. AGG sleduje svou cenou výkonnost celkového amerického trhu investičních dluhopisů (U.S. investment bond market), což zahrnuje americké vládní dluhopisy, kvalitní firemní dluhopisy, hypoteční dluhopisy a další.

LQD ... iShares Goldman Sachs InvesTop Corporate Bond
Tento ETF reprezentuje výsledky a výkonnost pevně daného počtu vysoce likvidních, kvalitních firemních dluhopisů, které jsou vydány v amerických dolarech. K 31. 5. 2004 obsahoval ETF celkem 100 různých dluhopisů. V roce 2003 přinesla tato akcie výnos před zdaněním ve výši 7, 43 %. V jejím koši naleznete dluhopisy společností jako např. AT&T, Sprint, Devon Energy, Verizon, Valero Energy a další.

SHY ... iShares Lehman 1-3 year Treasury Bond
SHY reprezentuje koš dluhopisů vydaných americkou vládou, jejichž délka splatnosti je nejméně 1 rok, nejvýše však 3 roky. V roce 2003 přinesly tyto akcie investiční roční výnos cca 1,79 % (před zdaněním).

IEF ... iShares Lehman 7-10 Year Treasury
Podobně jako předchozí titul i tento ETF je sestaven z dluhopisů vydaných americkou vládou, tyto však mají dobu do splatnosti delší než 7 let, avšak kratší než 10 let. V roce 2003 přinesly tyto akcie investiční roční výnos cca 2,05 % (před zdaněním).

TLT ... iShares Lehman 20+ Year Treasury Bond
V koši tohoto ETF jsou umístěny americké vládní dluhopisy s délkou splatnosti delší než 20 let, k 31. 5. 2004 jich bylo celkem 15 různých dluhopisů. V roce 2003 přinesly tyto akcie investiční roční výnos cca 1.80% (před zdaněním).

V poslední době získaly na popularitě právě akcie TIPS ETF. TIPs (Treasury Inflation Protected Securities) přinášejí investorům unikátní možnost: ochranu jejich investice proti inflaci. A protože TIPS nepadají či nerostou společně s akciovými trhy, představují také dobrou možnost pro diverzifikaci portfolia.
Přesto i TIPS mají nevýhody. Jestliže inflace klesá, klesá i jejich cena. Stejně tak jako jiné dluhopisy, jsou TIPS citlivé na úrokové sazby. Nejméně příznivé pro TIPS je období stoupajících úroků, avšak nízké inflace.

Většina ishares dluhopisových ETF je primárně vydaná a obchodovaná na trhu AMEX, tedy American Stock Exchange. Díky vzájemných obchodním dohodám je však možné všechny tyto ETF akcie nakupovat a prodávat také na dalších amerických trzích jako NYSE, NASDAQ a dalších.

Speciality mezi ETF

Informace o ishares

Podrobné informace o dluhopisových ishares naleznete mimo jiné např. na tomto místě.

Stejně jako jinde v tržním hospodářství, tak i mezi společnostmi, které vydávají ETF, panuje konkurence. Každá z nich se snaží najít produkt, který si získá zájem největšího počtu obchodníků. Proto se i v tomto odvětví finančního trhu neustále objevují nová jména a nové možnosti.
Investoři, jejichž strategie spočívá mimo jiné ve výběru akcií vyplácejících pravidelnou dividendu, mohou využít příležitost obchodovat se specializovaným ETF iShares Dow Jones Select Dividend (symbol DVY), který má ve svém koši 50 akcií vyplácejících dividendu. Jelikož u ETF akcií je velmi jednoduché spekulovat na pokles, využila řada obchodníků období voleb v USA právě pro tuto spekulaci. Kandidát na prezidenta John Kerry totiž chtěl zvrátil rozhodnutí prezidenta Bushe o snížení daní z dividend. Zároveň řada analytiků považuje dividendově specializované ETF také jako vhodnou volbu pro období, kdy se předpokládá zvyšování úrokových sazeb. Mezi dividendové akcie totiž patří velké množství společností ze sektorů financí a utilit.

Velmi atraktivní oblastí pro investování představuje, alespoň z pohledu analytiků a ekonomů, region Asie, zejména pak Čína. Pro běžného investora neexistoval doposud jednoduchý způsob, jak investovat do tohoto regionu. V nedávné době se však na trhu ETF objevil nový titul. Je jím iShares FTSE/Xinhua China 25 (symbol FXI) vytvořený společností Barclays Global Investors, která patří mezi největší firmy vytvářející ETF. Jde o koš největších a nejvíce obchodovaných akcií čínských společností.

A co třeba zlato?

Komodity a přírodní zdroje jsou v poslední době často zmiňovanou položkou v mnoha finančních zpravodajstvích. Často se objevuje i zlato, kov, který vždy lákal. Jak s ním ale přímo obchodovat? Nakupovat jej u zlatníků a zase jim jej prodávat ? To přece není ten správný trh. A navíc, základním pravidlem každého správného aktivního investora a obchodníka je to, aby bylo možné požadovaný instrument bez problémů rychle koupit a v případě potřeby opět rychle prodat. I zde již existuje řešení. Od roku 2003 se na australské burze ASX a následně také na londýnské burze LSE nabízí akcie tzv. Gold Bullion Securities (symbol na LSE je GBS), což jsou akcie společnosti, která má v majetku pouze zlato. Cena akcie tudíž odráží aktuální cenu zlata v držení této společnosti.

ETF tedy nabízejí řadu možností pro aktivní investování. Od celotržních ETF přes sektorové až k ETF dluhopisovým. A pro ty, kteří vyhledávají specifické produkty, je možné najít i ETF, které "se zabývají" vysloveně specialitami (zlato apod.). Investoři "na dlouhé investiční trati" i obchodníci, kteří dávají přednost maximálně několikadenním obchodům, ti všichni naleznou v ETF akciích zajímavý instrument pro splnění svých cílů.

Pro názornost se nakonec podívejme, z jakých dluhopisů se například skládá ETF koš pro "TIP" ETF akcií:

% Net Assets Name Coupon Maturity Credit Rating (Moody´s) Credit Rating (S&P)
11.7 UNITED STATES TREAS 3.88 4/15/2029 TSY TSY
10.16 UNITED STATES TREAS 3 7/15/2012 TSY TSY
9.71 UNITED STATES TREAS 3.62 4/15/2028 TSY TSY
8.86 UNITED STATES TREAS 2 1/15/2014 TSY TSY
8.86 UNITED STATES TREAS 3.62 1/15/2008 TSY TSY


Co si myslíte o tomto investičním instrumentu? Využili byste jej? Proč?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

27. 10. 2004 | Richard Koza

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

Chcete investovat do odvětví průmyslu, služeb nebo jiných? Jak na to, aniž byste museli sledovat a nakupovat jednotlivé akcie firem? Zkuste Exchange Traded Funds (ETF). Ty totiž vytvářejí... celý článek

Jak fungují celotržní ETF

30. 9. 2004 | Richard Koza

Jak fungují celotržní ETF

Před několika dny jsme si řekli, že ETF akcie skýtají dobrou možnost pro investování i krátkodobé obchodování. Abyste však mohli využít veškerý potenciál, který tento obchodní instrument... celý článek

ETF: dobré příležitosti pro investory i obchodníky

21. 9. 2004 | Richard Koza

ETF: dobré příležitosti pro investory i obchodníky

Exchange Traded Funds (ETFs) jsou fondy, které na rozdíl od běžných podílových fondů vydaly své akcie. Jsou tedy kotované na burzách, a je tak možné s nimi obchodovat během celého obchodního... celý článek

Partners Financial Services