Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru
Cena ropy poklesla zpět pod 49 dolarů za barel. Nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává stále nízká, a lze tedy předpokládat, že americká ekonomika si bude moci svoji expanzi udržet. Klesající kurs amerického dolaru se opět negativně projevil v cenách akcií evropských automobilek. Co dalšího akciovým trhům uplynulý týden připravil?

Spojené státy

První den v týdnu americké burzy mírně rostly. Cena ropy totiž poklesla zpět pod 49 dolarů za barel, což akciovým trhům umožnilo zotavit se z jejich pátečního poklesu. Akcie společnosti Apple (profil, názory) zpevnily o 11 % na 61,35 dolarů. Impulsem se stalo především doporučení analytiků společnosti Piper Jaffray, kteří zvýšili cílovou cenu pro akcie na 100 dolarů ve dvanácti měsíčním horizontu, předpokládají totiž, že úspěšný výrobek iPod podpoří prodej i dalších produktů společnosti.
Skoro všechny společnosti zahrnuté do indexu S&P500 (profil, názory) již zveřejnily výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí, průměrně se jejich zisk zvýšil o 16,8 %. Ve čtvrtém kvartálu se očekává vzestup zisků o 15 %, což je více než dvojnásobek nad průměrným 7% růstem zisku v posledních dvaceti letech.

Při úterní seanci smazala Wall Street zisk z předešlého dne. Akcie společnosti Intel (profil, názory) klesly o 3 % po zprávě investiční banky CSFB, že firma bude mít na několik let nevyužitou výrobní kapacitu zapříčiněnou nižším růstem prodejů osobních počítačů, do kterých společnost dodává svoje součástky. Oznámení o rezignaci výkonného ředitele společnosti McDonald´s (profil, názory) vedlo k oslabení jejich akcií o 2,5 %.

Ve středu ceny akcií mírně posílily. Pomohly jim zveřejněné výsledky počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které zůstávají stále nízké a ukazují, že americká ekonomika si bude moci svoji expanzi udržet. Akcie internetového vyhledávače Google (profil, názory) zpevnily o 4 %, investiční banka Goldman Sachs (profil, názory) totiž zvýšila cílovou cenu na 215 dolarů na základě odhadů, že společnost bude zvyšovat zisk na akcii v letech 2006 až 2009 o 25 %.

Ve čtvrtek byly americké burzy zavřeny, v USA se slavil Den díkůvzdání.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše. Předpokládalo se, že investoři a obchodníci nebudou příliš aktivní, někteří si totiž po volném čtvrtku udělali volno i v pátek.

Evropa

V pondělí evropské indexy klesly o 0,5 %, navázaly totiž na negativní vývoj z pátečního obchodování v USA. To bylo ovlivněno komentářem Alana Greenspana, že je potřeba, aby USA snížily rozpočtový deficit.

Při úterním obchodování otevřely burzy výše díky růstu cen akcií oceláren a důlních společností . Později však na investory dolehla obava z dalšího oslabování amerického dolaru a došlo k vymazaní zisků ze začátku dne a akcie mírně klesly. Akcie britské společnosti Mark & Spencer ztratily 1,4 % po sníženi investičního doporučení na tyto akcie.

Uprostřed týdne nedošlo k větším změnám hodnoty burzovních indexů. Klesající kurs amerického dolaru se opět negativně projevil v cenách akcií evropských automobilek. Ze stejného důvodu poklesla i cena akcií francouzské výrobce stavebních materiálu Lafarge o 1,1 %.

Čtvrteční seanci uzavřely evropské trhy o více než 0,5 % výše. K pozitivnímu vývoji přispěly výsledky společnosti Tesco (profil, názory) a zpráva, že Philips (profil, názory) prodal svůj podíl ve Vivendi Universal (profil, názory). Cena akcií retailového řetězce Tesco stoupla o 4,5 %, výsledky ve třetím čtvrtletí překonaly odhad trhu díky příznivému vývoji tržeb především ze sektoru oděvů a elektroniky. Nizozemská společnost Philips uvedla, že za 730 mil. euro prodala svůj 3% podíl ve Vivendi Universal, a její akcie tak získaly 1,1 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů níže vlivem klesající hodnoty amerického dolaru.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2004 5:45, Ericsson

Chodí sem nejací chartisti = lidé zkoumající chart = graf ?
Mne by moc zajímalo , co ti chartisti = technictí analytici amatéri i profis povídají k dnesnímu grafu akcie Ericsson , nejlépe na grafu Ericssonu z Frankfurtu = wkn 850001 ?????????????????????????????? ?
Mne se zdá , ze ten dnesní druhý kopec se musí jeste oddelit dolíkem a akcie by mela behem týdne spadnout na 2,40 nebo 2,30 euro.
Vúbec to nevypadá , ze ta akcie bude uz ode dneska celý prosinec stoupat. Ale nejdríve by se mel vytvorit nejaký zretelný dolík , ne ?
Já tu akcii chci koupit , ale nechce se mi na tom dnesním kopci za 2,50 euro. Taky MACD Forest i MACD System indikátory ukazují , ze by to melo padat.

+50
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

22. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

Překvapivě výrazný růst výrobních cen v USA zapříčinil pokles amerických i evropských burz. Obecně pozitivním jevem je ale již několik týdnů trvající pokles ceny ropy, ustupují totiž... celý článek

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

15. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

Cena ropy výrazně oslabovala i minulý týden a index S&P500 vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Pomohl mu i FED, který pozitivně komentoval vývoj americké ekonomiky. Díky... celý článek

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

8. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za... celý článek

Akcie: cena ropy pomalu klesala

25. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy pomalu klesala

Ačkoli cena ropy o něco klesla, index Dow Jones Industrial Average spadl na svoji nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Manažeři fondů nevěří americkým akciím, jejich pesimismus... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Partners Financial Services