Akcie: výrazné posilování dolaru

Akcie: výrazné posilování dolaru
Americká měna vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu, rostla také oproti euru. Toto posílení dolaru znatelně pomohlo evropským automobilkám, hvězdou se stala Porsche. Za oceánem si velké zisky připsala Apple Computer, jejíž akcie za toto čtvrtletí vystoupaly již o 70 %.

Spojené státy

Na začátku minulého týdne akciové indexy Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a S&P 500 (profil, názory) mírně oslabily. Technologický Nasdaq Composite (profil, názory) naopak lehce posílil, protože se investoři při nákupech zaměřili na technologické společnosti, které v posledním čtvrtletí rostly nejvíce. Akcie výrobce mobilních telefonů Motorola (profil, názory) stouply o 2,5 %, protože podle analytiků společnosti Piper Jaffray & Co firma získává vyšší tržní podíl v Severní Americe. Výrobci počítačů Apple Computer (profil, názory) zvýšila investiční banka JP Morgan Securities odhad zisku na rok 2005 o 14 %, a jeho akcie tak přidaly skoro 6 %. Akcie této společnosti za toto čtvrtletí vystoupaly dohromady o 70 %. Investiční banka Merrill Lynch (profil, názory) snížila investiční doporučení pro akcie farmaceutické společnosti Wyeth a její akcie na to reagovaly poklesem o 3 %.

V úterý akciové trhy výrazněji oslabily, pokles byl tažen především technologickými, ropnými a suroviny zpracujícími společnostmi. Index Nasdaq tak klesl o 1,7 %, S&P 500 přišel o 1,1 % a Dow Jones Industrial Average si odepsal 1 %. Společnost Colgate-Palmolive (profil, názory) oznámila, že celosvětově sníží počet zaměstnanců o 12 % a zavře třetinu svých závodů, získané úspory pak využije na reklamu a vývoj nových produktů. Její akcie vyrostly o 7 %.

Při středečním obchodování na Wall Street indexy z poloviny vymazaly svoje úterní ztráty. A to zásluhou výrazného růstu dolaru, který vystoupal na třítýdenní nejvyšší hodnotu vůči japonskému jenu a rostl i oproti euru, což oslabilo obavy, že investoři se budou kvůli klesajícímu dolaru vyhýbat americkým trhům. Dobře si vedly akcie farmaceutických společností. Například Merck (profil, názory) oznámila předpokládaný zisk pro příští rok, kterým překonala odhady trhu, a její akcie se proto posunuly o 3 % výše.

Ve čtvrtek pokračoval vzestup z předchozího dne. Předpokládaná možná fůze mezi mobilními operátory Sprint (profil, názory) a Nextel (profil, názory) byla důvodem k růstu ceny jejich akcií o 7,3 % resp. 6,2 %. Akcie společnosti Toll Brothers (profil, názory), která je americkou jedničkou ve stavbě luxusních domů, vylétly o 11,3 % výše, když společnost zvýšila svůj odhad zisku na příští rok. Díky předpokládaným vyšším tržbám vyrostly akcie společnosti Procter & Gamble (profil, názory) o 2,5 %

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty nepatrně níže, protože se předpokládalo, že po dvou dnech růstu nastane mírná korekce.

Evropa

Pondělní obchodování bylo ve znamení poklesu evropských akcií, významné burzovní indexy si připsaly ztrátu okolo 0,5 %. Proti trhu šly akcie italské energetické společnosti Enel, které vyrostly o 2,1 % potom, co firma oznámila svoje plány v Číně. Akcie společnosti Ahold provozující maloobchodní řetězce oslabily o 1,8 % po snížení doporučení na tuto emise.

Druhý den v týdnu evropské trhy již mírně rostly. Akcie informační agentury Reuters (profil, názory) naopak ztratily 3,1%. Příčinou byl slabý dolar, který by mohl ovlivnit tržby společnosti. Dobře si vedl sektor výrobců luxusního zboží, když akcie společnosti LVMH (profil, názory) stouply o 1,8 %, Bulgari o 0,8 % a Christian Dior o 1,1 %.

Uprostřed týdne se evropské trhy ocitly v mírném poklesu, v důsledku poklesu ceny kovů negativně ovlivněny zůstaly ceny těžařských společností. Oslabily i akcie společností vyrábějící polovodiče, důvodem bylo oznámení americké Texas Instruments (profil, názory), která aktualizovala svoje odhady hospodaření uprostřed čtvrtletí. Posílení dolaru výrazně pomohlo evropským výrobcům automobilů. Hvězdou se stala automobilka Porsche, která oznámila velmi dobré výsledky za čtyři měsíce: prodej vozů stoupl o 7 %, z toho prodej vozů modelu 911 o 18,6 %.

Čtvrtek zakončily evropské burzy níže. Akcie mediální společnosti Vivendi Universal (profil, názory) vyrostly o 1 %, protože společnost oznámila další prodeje některých svých firem za účelem snížení svého zadlužení, do kterého se dostala na konci 90. letech, kdy prováděla rozsáhlou akviziční činnost.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výše díky pozitivnímu vývoji obchodování v USA z předešlého dne.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2004 14:41, Matka Tereza

1. ? Není radno , je nebezpecné drzeti akcie Ceské Pojistovny a Komercní Banky nekolik let ???
2. Rostou akcie Ceské Pojistovny a Komercní Banky , ne pro zdravý fundament , ale jen pro veliký zájem ceské verejnosti , která neví , kam investovat a tak kupuje tech jedinných 8 denne hodne obchodovaných akcií , které proto prehnane moc rostou ???
3. Já si myslím a myslet znamená hov-ouby vedet , ze akcie Ceské Pojistovny se vrátily jen na vysoký kurz , na kterém uz roku 1997 byly. Ony byly ale kolem roku 1999 spadlé na asi 1/5.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: další 'ropný' týden

6. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další 'ropný' týden

Cena ropy zaznamenala největší pokles za poslední tři roky, snížila se o 7,4 % na 45,49 dolarů za barel, tedy o 18 % z její rekordní úrovně dosažené 25. října tohoto roku. Za stejné... celý článek

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

29. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další pokles ceny ropy i dolaru

Cena ropy poklesla zpět pod 49 dolarů za barel. Nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává stále nízká, a lze tedy předpokládat, že americká ekonomika si bude moci svoji expanzi udržet.... celý článek

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

22. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: index výrobních cen ovlivnil USA i Evropu

Překvapivě výrazný růst výrobních cen v USA zapříčinil pokles amerických i evropských burz. Obecně pozitivním jevem je ale již několik týdnů trvající pokles ceny ropy, ustupují totiž... celý článek

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

15. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy rostou, rafinérie ztrácejí

Cena ropy výrazně oslabovala i minulý týden a index S&P500 vystoupal na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Pomohl mu i FED, který pozitivně komentoval vývoj americké ekonomiky. Díky... celý článek

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

8. 11. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za... celý článek

Partners Financial Services