Pořádný krok k poradenské samoregulaci

Pořádný krok k poradenské samoregulaci
Koncem listopadu byl završen finančně poradenský integrační proces a vznikla Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců. Svými stanovami vysílá jasný signál: skupina profesionálů si dobrovolně ukládá povinnosti v oboru doposud neobvyklé, a to ve prospěch svých klientů. Co se mění pro ně a jak z toho vytěží jejich klienti?

Valná hromada Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR (ARIZ ČR) završila 25. a 26. listopadu integrační proces s bývalými členy Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů (AFPZ). Působnost ARIZ ČR byla rozšířena na zprostředkovatelskou a poradenskou činnost na celém finančním trhu. V této souvislosti byl schválen i upravený název – Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (nová zkratka AFIZ). Stejně jako dříve ARIZ ČR, sdružuje AFIZ jak firmy (právnické osoby) tak i jednotlivé fyzické osoby působící v oboru. Tím se výrazně odlišuje od obdobných profesních organizací, které zpravidla sdružují pouze právnické osoby, nebo naopak pouze osoby fyzické.

Co a jakým směrem se změní?

Za významný krok k reálné samoregulaci lze označit úpravu stanov Asociace, v rámci které byla definována disciplinární odpovědnost členů. To umožňuje dodržování vnitřních norem v praxi, které jsou v případě potřeby vymáhány pomocí sankcí – napomenutí (včetně možnosti jeho zveřejnění) či udělení pokuty. Podle navrženého disciplinárního řádu, který ještě musí v lednu 2005 schválit dozorčí rada AFPZ, je možné za disciplinární provinění udělit pokutu až 1 milión Kč. Nejtvrdší sankcí je pak vyloučení z Asociace.

Touto změnou stanov vyslala Asociace jasný signál vůči státu, že to se samoregulací myslí opravdu vážně. Ostatně to je podmínkou toho, aby Asociace mohla v budoucnosti převzít některé funkce státního dozoru. Mělo by jít zejména o provádění odborných zkoušek, vedení registrů a možná i jistou formu dohledu nad odbornými činnostmi.

Asociace se v roce 2005 ještě významněji zapojí do legislativního procesu tak, aby právní normy upravující činnost zprostředkovatelů a poradců na finančním trhu vycházely co nejvíce z praxe a byly jednotné pro všechny segmenty trhu. Předpokládá se posílení sekretariátu Asociace o zaměstnance na vysoké odborné úrovni, bude tak po odborné stránce rovnocenným partnerem státní správy. Spolupráci s doposud oddělenými orgány dozoru (KCP a MF) lze bez nadsázky označit jako velmi dobrou. Jistě ji výrazně ulehčí i připravované sloučení dozoru pod Komisi pro finanční trh.

Dalším cílem Asociace je poskytovat svým členům potřebný servis. Příkladem "první vlaštovky" může být elektronický deník investičního zprostředkovatele, který ARIZ ČR vytvořila a po jeho konzultaci s KCP zdarma poskytla všem svým členům.

Výhody i pro klienty a širokou veřejnost

Asociace se bude věnovat i problematice vzdělávání, a to nejenom svých členů. Již dnes pořádá velmi úspěšné semináře pro odbornou veřejnost.

Přijatá změna má zásadní význam pro širokou veřejnost – klienty členů Asociace. Pokud totiž kdokoli z klientů některého člena Asociace nebude spokojen s poskytnutými službami, nemusí se hned obracet na orgány státního dozoru, ale má možnost svoji stížnost uplatnit nejprve v rámci Asociace. Praxe ukáže zda tento postup bude pro klienta rychlejší a účinnější než ochrana ze strany státního dozoru. Samozřejmě pokud nebude klient s postupem Asociace spokojen, může se i tak obrátit na příslušný státní orgán. Sankce udělená Asociací nezbavuje člena jeho případné odpovědnosti za způsobenou škodu a nevylučuje jeho postih ze strany státního dozoru.
Člen Asociace může na druhou stranu očekávat plnou podporu Asociace, pokud bude jeho jednání v souladu s příslušnými právními normami a etickými principy finančního trhu.

Co si myslíte o nově vzniklé asociaci? V čem bude lepší, v čem bude horší? Dotkne se tato integrace vás osobně?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2004 8:13, Zachrdla - TriMan

Myslím, že poradenská firma od své profesní organizace očekává mnohem více, než jen kvalitní vzdělávací systém. Rozhodující bude etika. Jak se vypořádá s prohřešky svých členů. V tomto nás zklamala AFPZ, takže uvidíme. Bylo by dobré, aby AFIZ tyto kauzy zveřejňovala. Aby si veřejnost mohla o jejím postoji udělat názor nejen podle proklamací, ale i podle činů. Věřím, že se to podaří a přeji hodně úspěchů.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2004 9:26, Petr Šafránek

Nemyslíte si, že stačí sdružovat v takové asociaci pouze firmy, když většina z fyzických osob stejně pro některou z nich pracuje?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není zprostředkovatel jako zprostředkovatel

23. 11. 2004 | Petr Šafránek

Není zprostředkovatel jako zprostředkovatel

Zprostředkování investičních instrumentů i pojistných produktů podléhá, nebo již brzo bude, státní regulaci. Jenže při podrobnějším pohledu zjistíme, že podmínky regulace těchto dvou... celý článek

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

14. 10. 2004 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

Myslíte si, že investiční zprostředkování a investiční poradenství je jedno a to samé? Mýlíte se. Pokud vám produkt nabídne investiční zprostředkovatel, nejedná se automaticky o investičního... celý článek

Spojení asociací? Za pět minut dvanáct.

25. 6. 2004 | Martin Zika

Spojení asociací? Za pět minut dvanáct.

Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů (ARIZ) a Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů (AFPZ) se dohodly, že spojí své síly. O tom kdy by k tomu mělo dojít,... celý článek

Certifikovaný finanční poradce podle AFPZ

13. 2. 2004 | Kristýna Havligerová

Certifikovaný finanční poradce podle AFPZ

Údajně již zhruba za měsíc by měla Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů začít poskytovat certifikace. Zjišťovali jsme, jak bude tento projekt fungovat a zda může finančním... celý článek

Blíží se k nám vlna certifikací?

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Blíží se k nám vlna certifikací?

V poslední době se stále více mluví o certifikaci v oblasti finančního poradenství a s největší pravděpodobností se už také cosi chystá. Potřebujeme certifikace? Pomohou odstranit dlouho... celý článek

Partners Financial Services